18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_Time«Μένουμε σπίτι»: Ευκαιρία για μια... διαφορετική καθημερινότητα

«Μένουμε σπίτι»: Ευκαιρία για μια… διαφορετική καθημερινότητα


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

Αυτή η περίοδος της καραντίνας και του «Μένουμε σπίτι» είναι αναμφίβολα μια ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα που δεν είχαμε τον χρόνο ή δε συνηθίζαμε να κάνουμε υπό τους κανονικούς ταχύτατους ρυθμούς ζωής. Οι περισσότεροι από μας προφανώς θα ήθελαν τώρα να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και τους φίλους τους, που πολλοί έχουν στερηθεί αυτό το διάστημα, να πίνουν τον καφέ τους κοντά στη θάλασσα, να βγαίνουν με την παρέα τους, να προγραμματίζουν -αν δεν είχαν προγραμματίσει ήδη- τις διακοπές τους και γενικότερα να ζουν στους καθιερωμένους ρυθμούς τους. Η πραγματικότητα εν καιρώ πανδημίας απέχει, όπως είδαμε, παρά πολύ από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Αν μη τι άλλο, όμως, η κατάσταση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να διαμορφώσουμε την καθημερινότητά μας με έναν άλλον τρόπο, προφανώς με τα όρια που θέτουν οι περιορισμοί κυκλοφορίας και τα κλειστά καταστήματα. Αρχικά, όσοι σε αυτήν την περίεργη συγκυρία βρίσκονται στο σπίτι τους, έχουν την ευκαιρία να έρθουν ξανά πιο κοντά με την οικογένειά τους, που υπό κανονικές συνθήκες δε θα περνούσαν τόσο χρόνο μαζί, να μιλήσουν, να παίξουν επιτραπέζια, να δουν μια ταινία. Δεν είναι αργά. Ειδικά για έναν νέο και ενεργό φοιτητή που περνά ελάχιστο χρόνο στο σπίτι του, σε φυσιολογικές συνθήκες, όπως ο υποφαινόμενος, η καραντίνα τού έδωσε την ευκαιρία να ξαναγνωρίσει το σπίτι του, να έρθει σε επαφή με μια άλλη καθημερινότητα… αυτή του νοικοκυριού. Μια βόλτα για ψώνια, που και που, είναι ό,τι πρέπει για να «ξεσκάσει» κανείς και να φανεί χρήσιμος στην υπόλοιπη οικογένεια.

Η παραμονή στο σπίτι για μεγάλο διάστημα, η καθιστική ζωή και το πολύ φαγητό είναι αρκετά επικίνδυνα για τον οργανισμό και θα έπρεπε να τα αποφύγουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ωραίο το ps4 και το Netflix όλη μέρα, ή ακόμα και ένα καλό βιβλίο, αλλά για πόσο; Μια βόλτα στη γειτονιά μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουμε λίγο παραστάσεις, ενώ είναι ευκαιρία ακόμη και για όσους δεν είναι μεγάλοι φαν της γυμναστικής να ξεκινήσουν να γυμνάζονται χαλαρά σπίτι για συντήρηση. Μη μας βρει το καλοκαίρι με πέντε-δέκα κιλά περισσότερα λόγω του «μένουμε σπίτι»… Όσοι δε, έχουν και κάποια όργανα γυμναστικής ακόμα καλύτερα. Χρόνος υπάρχει αρκετός και το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρουμε απόφαση και να αφιερώσουμε λίγη ώρα από την ημέρα μας στο σώμα μας. Γενικότερα, σε αυτήν τη συγκυρία, υπάρχει περισσότερος χρόνος να αφιερώσουμε στον εαυτό μας σωματικά, αλλά και πνευματικά, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να σκεφτούμε και να κάνουμε σχέδια.

Ακόμα, αυτήν την περίοδο, μπορούμε να έρθουμε και πιο κοντά στη φύση. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν απαγορεύουν μια βόλτα κοντά στο σπίτι, τηρουμένων όλων των αναγκαίων προφυλάξεων ή μια σύντομη βόλτα σε ένα πάρκο ή σε κάποιο δασάκι που ενδεχομένως να υπάρχει κοντά στο σπίτι μας. Άλλωστε, ο ήλιος και ο καθαρός αέρας δεν έβλαψαν κανέναν. Αντίθετα, το να κάθεσαι πεισματικά σπίτι δύο μήνες είναι περισσότερο ανθυγιεινό και βλαβερό για τον οργανισμό. Μια βόλτα, λοιπόν, στο πράσινο, απολαμβάνοντας τη δροσιά του αέρα, το θρόισμα των φύλλων και στην καλύτερη περίπτωση τη μαγευτική θέα της Αθήνας από ψηλά είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσει κανείς ένα απόγευμα… ή και περισσότερα.

Βλέπουμε, δηλαδή, πως υπάρχουν τρόποι για όσο ακόμα διαρκεί η καραντίνα να κάνουμε ωραία πράγματα, να περάσουμε τον χρόνο μας και να κερδίσουμε κάτι από τη δύσκολη αυτήν κατάσταση. Να έρθουμε κοντά σε ό,τι δε μπορούμε στην καθημερινότητά μας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και αργά ή γρήγορα, η κανονικότητα θα επιστρέψει και θα πρέπει να γυρίσουμε πάλι τον διακόπτη…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.