20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΒασιλική σφαγή στη Σαουδική Αραβία: πιο κοντά στο θρόνο ο «σκοτεινός» πρίγκιπας

Βασιλική σφαγή στη Σαουδική Αραβία: πιο κοντά στο θρόνο ο «σκοτεινός» πρίγκιπας


Της Χριστίνας Μαυρέα,

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε λήθαργο και ολόκληρος ο πλανήτης έχει παραλύσει. Στη Σαουδική Αραβία εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης επικρατεί μια «βασιλική σφαγή», με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να βρίσκεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας του δρόμου του προς το θρόνο. Αν και λόγω κορωνοϊού, ο «σκοτεινός» πρίγκιπας βρίσκεται με τον βασιλιά πατέρα του σε καραντίνα, συνεχίζει ακάθεκτος τις ενδοοικογενειακές εκκαθαρίσεις. Η Σαουδική Αραβία είναι μία σαλαφιστική μοναρχία, όπου λαμβάνουν χώρα εκκαθαρίσεις Μεσαιωνικού τύπου. Ο πρίγκιπας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με αυτόν τον τρόπο, εκκαθαρίζει τους διεκδικητές του θρόνου.

Το τελευταίο διάστημα, τρία ακόμα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης, χωρίς καμία δικαιολογία. Συνελήφθησαν, πρόσφατα, ο αδελφός του βασιλιά Σαλμάν, πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, ο πρίγκιπας και πρώην διάδοχος του θρόνου μέχρι το 2017 Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ και ο μικρότερος αδελφός του, πρίγκιπας Ναβάφ μπιν Ναγιέφ. Ένα ακόμα μέλος της βασιλικής οικογένειας και εγγονή του ιδρυτή μονάρχη της χώρας αποκάλυψε ότι κρατείται στη φυλακή με μία από τις κόρες της. Συγκεκριμένα, η πριγκίπισσα Μπάσμα μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ισχυρίζεται ότι κρατείται μαζί με μία από τις κόρες της χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο Ριάντ. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς το βασιλικό δικαστήριο της διοίκησης Σαλμάν, δεν έχουν λάβει καν εξηγήσεις για τις συλλήψεις τους. Η πριγκίπισσα ζητά μέσω Twitter την άμεση απελευθέρωσή της, ισχυριζόμενη ότι χρήζει άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Δήλωσε, ακόμη, ότι κρατείται στη φυλακή του Χαχίρ και ισχυρίστηκε ότι δεν έκανε κανένα ατόπημα.

Δεν πρόκειται, όμως, για μία πρωτάκουστη κατάσταση για τη Σαουδική Αραβία. Στο παρελθόν, έντεκα πρίγκιπες, τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, με εντολή του διαδόχου και γιου της τρίτης συζύγου του βασιλιά, στο πλαίσιο «εκστρατείας εναντίον της διαφθοράς». Παράλληλα, από το 2015 που ανέλαβε την εξουσία ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας έχουν προχωρήσει σε 800 εκτελέσεις, ένα ποσοστό το οποίο διπλασιάστηκε υπό τη βασιλεία του Αμπντουλαζίζ (μεταξύ 2009 και 2014 πραγματοποιήθηκαν 423 εκτελέσεις). Ο πατέρας του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο 84χρονος βασιλιάς, του έδωσε απεριόριστες εξουσίες για να θέσει το βασίλειο σε μια νέα οικονομική και κοινωνική βάση που θα μπορούσε να το απομακρύνει από την πετρελαϊκή εξάρτηση, να προσελκύσει επενδυτές και να κάνει τη χώρα πιο ευθυγραμμισμένη πολιτιστικά με γειτονικές πολιτείες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με φήμες, η εύθραυστη υγεία του 84χρονου βασιλιά επιδεινώνεται και οι «βασιλικές εκκαθαρίσεις» σηματοδοτούν την επιστροφή του 35χρονου πρίγκιπα/διαδόχου. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από ένα ολόκληρο χρόνο που διατηρούσε χαμηλούς τόνους, καθώς κατηγορήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία του διακεκριμένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ και de facto ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου αποτελεί μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φιγούρα, ειδικά μετά την υπόθεση του Κασόγκι. Προκαλεί τρόμο εντός και εκτός της χώρας του, με την πλειονότητα των Σαουδαράβων αντιφρονούντων που ζουν στο εξωτερικό, να βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Την ίδια ώρα επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερους δυτικούς επενδυτές στη Σαουδική Αραβία, δεσμευόμενος ότι θα αναμορφώσει το Βασίλειο. Πρόσφατα καταργήθηκε η μαστίγωση ως μορφή τιμωρίας, η οποία θα αντικατασταθεί από ποινές φυλάκισης ή επιβολής προστίμων. «Η απόφαση είναι μια επέκταση των μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες εισήχθησαν υπό τον βασιλιά Σαλμάν υπό την άμεση επίβλεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», αναφέρει το έγγραφο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Αν και η επένδυση του πρίγκιπα στην ποδοσφαιρική ομάδα της Νιουκάστλ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους οπαδούς της, αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να θυμίσουν το ποιόν του πρίγκιπα. Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, καλώντας τον να μην επιτρέψει τη μετατροπή της διοργάνωσης σε «πλυντήριο». Η Sun αρκέστηκε στο να συγκρίνει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι, Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ.

Η σπατάλη του πρίγκιπα διαδόχου, με την αγορά ενός γιοτ αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων και ενός πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων, συγκρίνεται μονάχα με την ακόρεστη δίψα του για εξουσία. Στέφθηκε διάδοχος, μετά από δολοπλοκίες δύο ετών, μέσω των οποίων εκτόπισε τον αδελφό του. Έχει σπουδάσει νομική στο πανεπιστήμιο King Saud University, το παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σε πολλές κρατικές εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, πριν τοποθετηθεί ως σύμβουλος του Βασιλιά. Ακούγεται ότι είναι εργασιομανής, περνώντας ακόμα και 17 ώρες την ημέρα στο γραφείο του. Δε δέχεται κριτική, έχοντας στο πλευρό του συνεργάτες που τείνουν να συμφωνούν σε όλα μαζί του. Κάποιοι που υπονόησαν διαφωνίες, έστω και διπλωματικά, υπέστησαν συνέπειες. Τη δική του υπογραφή φέρει και ο πόλεμος του πετρελαίου, ο οποίος ανέτρεψε δραματικά την αγορά ενέργειας. Αν και τυπικά δεν κατέχει ακόμη τον θρόνο, διοικεί ήδη τη χώρα.


Χριστίνα Μαυρέα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.