20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_Time5 ταινίες μικρού μήκους για να δεις στην καραντίνα

5 ταινίες μικρού μήκους για να δεις στην καραντίνα


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Οι μέρες περνούν και η καραντίνα καλά κρατεί! Ταινίες, σειρές, καινούρια άλμπουμ καλλιτεχνών έχουν «πάρει φωτιά». Οι επιλογές είναι πλέον άπειρες και μέρα με τη μέρα όλο και κάτι καινούριο εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις δεν σταματούν. Ίσως μάλιστα να πιέζεσαι περισσότερο χρονικά αυτόν τον καιρό, καθώς η τηλεργασία ή τα ηλεκτρονικά μαθήματα δεν παύουν να απαιτούν όλο και περισσότερα. Με αυτόν τον τρόπο, αν και σε περίοδο καραντίνας, ο χρόνος έχει ήδη περιοριστεί. Η ανάγκη όμως για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο παραμένει. Αν λοιπόν έχεις βαρεθεί τις πολύωρες ταινίες ή τις σειρές με πολυάριθμα επεισόδια, υπάρχει μέση λύση! Οι ταινίες μικρού μήκους μπορούν να σε ψυχαγωγήσουν, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετές ταινίες μικρού μήκους που έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Μπορείς να τις βρεις πανεύκολα και εντελώς δωρεάν με μια απλή αναζήτηση. Αν και σύντομες, σε διαβεβαιώνω ότι τα μηνύματα που περνούν και τα συναισθήματα που προκαλούν είναι εξίσου έντονα με τις μεγάλου μήκους ταινίες. Μάλιστα, από άποψη σκηνοθεσίας και σεναρίου δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν, αφού πρωτοτυπούν αρκετές φορές, σε σύγκριση με τις κλασικές ταινίες ή σειρές που συνήθως παρακολουθούμε. Για όλους αυτούς τους λόγους, σου προτείνω ορισμένες ταινίες μικρού μήκους που μου κράτησαν συντροφιά στην δική μου περίοδο καραντίνας και που μου έδωσαν την αφορμή να σκεφτώ.

Πηγή εικόνας: filmfestival.gr
  • Βουρβουρού

Η πρώτη ταινία της Καρίνα Λογοθέτη θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στην παιδική σου ηλικία. Τότε που όλα στο μυαλό σου ήταν ονειρικά πλασμένα. Μέσα από τα μάτια ενός εξάχρονου παιδιού, το οποίο επισκέπτεται τον παππού του στη Βουρβουρού, φέρνεις στη μνήμη σου την ανεμελιά και την περιέργεια των παιδικών σου χρόνων. Ταυτόχρονα όμως βλέπεις πώς ένα παιδί συνειδητοποιεί τον κύκλο της ζωής, με μια ματιά πιο σουρεαλιστική. Η ταινία θα σε κάνει να αναπολήσεις όμορφες στιγμές του παρελθόντος και η προσέγγισή της θα σου αφήσει μια γλυκιά αίσθηση στο τέλος.

  • CASUS BELLI

Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Ζώη αγγίζει το σύγχρονο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε την ελληνική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Κάθε μέρα καλούμαστε να περιμένουμε τη σειρά μας για να κάνουμε κάτι απλό, όπως το να πάμε στην τράπεζα ή να φτάσουμε στο ταμείο του σούπερ-μάρκετ. Τι γίνεται όμως αν αυτή καθημερινή ρουτίνα και υπομονή σπάσει; Αν ένας παράγοντας διαταράξει αυτή τη σειρά και την καταστρέψει; Οι επιπτώσεις της κρίσης παρουσιάζονται με έναν πολύ έξυπνο τρόπο που θα σε βάλουν σίγουρα σε σκέψεις.

Πηγή εικόνας: mikropragmata.lifo.gr
  • Παρεμπιπτόντως (Incidentally)

Μέσα από αυτή την ταινία θα αποκτήσεις ποικίλα συναισθήματα. Στην αρχή ευχάριστα και στη συνέχεια κάπως δυσάρεστα. Αυτό συμβαίνει διότι, μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα ενός οικογενειακού τραπεζιού, αποκαλύπτεται ένα μεγάλο και σημαντικό μυστικό που θα αλλάξει για πάντα τις ισορροπίες της οικογένειας. Όλα αυτά θα συμβούν με έναν παράδοξο τρόπο, μέσα από μια τηλεφωνική έρευνα. Με τη συγκεκριμένη ταινία καταλαβαίνεις πόσο μη δεδομένα είναι όλα στη ζωή, ενώ η ιστορία που παρουσιάζεται είναι τόσο αληθινή που πολλοί θεατές μπορεί να ταυτιστούν.

  • Alternative Math

Μια κωμωδία που κρύβει αρκετά μηνύματα είναι η ταινία Alternative Math. Προσεγγίζει το φαινόμενο των fake news και των ψεμάτων με έναν έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο. Μια δασκάλα προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο μαθητής της έκανε ένα απλό μαθηματικό λάθος, καταλήγει να απολύεται για την κίνησή της αυτή. Το τέλος, σε κάθε περίπτωση, θα σε ανταμείψει, ενώ είναι μια εξαιρετική ταινία για να φτιάξει η διάθεσή σου!

  • Hair Love

Για το τέλος, σου προτείνω ανεπιφύλακτα την μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων Hair Love, η οποία έχει σαρώσει τα βραβεία και έχει κερδίσει ακόμη και Όσκαρ. Μέσα από αυτή βλέπουμε την προσπάθεια ενός Αφροαμερικανού πατέρα να ευχαριστήσει την κόρη του, προσπαθώντας να χτενίσει τα ιδιαίτερα μαλλιά της. Η μητέρα της δεν είναι εκεί να το κάνει, για αυτό το λόγο φαίνεται και στους δύο λίγο δύσκολο. Πρόκειται για μια ταινία που σπάει αρκετά στερεότυπα και που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Όπως καταλαβαίνεις, όλες οι προτάσεις έχουν να σου προσφέρουν μοναδικά συναισθήματα, ενώ παράλληλα η καθεμία δίνει το δικό της μήνυμα στο κοινό της. Γιατί λοιπόν να μην αφιερώσεις λίγο χρόνο και για αυτού του είδους τις ταινίες;


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.