20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ τέχνη στα χρόνια του ιού

Η τέχνη στα χρόνια του ιού


Του Βασίλειου-Πέτρου Αγροκώστα,

Η εξάπλωση του ιού COVID-19 εξελίσσεται σε πανδημία με χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς ανά την υφήλιο. Για το λόγο αυτό πολλές κυβερνήσεις έχουν λάβει δραστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, εκτός αν πρόκειται κάποιος να μεταβεί στον χώρο εργασίας του, να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης ή να πάει μια μικρή βόλτα. Ακόμα, έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η λειτουργία μαγαζιών και χώρων εστίασης αλλά και χώρων πολιτισμού όπως συναυλιακών χώρων, θεάτρων και μουσείων.

Η αλλαγή αυτή έχει πλήξει βαθιά τον χώρο της τέχνης με τους καλλιτέχνες να μην μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τον κόσμο που τους παρακολουθεί και αποτελεί την κινητήριο δύναμη για να δημιουργούν και να πειραματίζονται, μουσικές σκηνές και μουσεία που έβριθαν από κόσμο να είναι άδεια και οι φιλότεχνοι που είχαν προγραμματίσει τις επόμενες εξόδους τους να αδημονούν για αυτές, καθώς ήταν αυτό που τους έδινε τροφή για σκέψη και στιγμές χαράς.

Παρά την δύσκολη κατάσταση που περιγράφτηκε παραπάνω πολλοί καλλιτέχνες βλέπουν αυτή την περίοδο σαν πρόκληση ώστε να δοκιμάσουν είδη που διαφορετικά ίσως να μην είχαν την ευκαιρία υπό το φόβο της αποτυχίας και έτσι ανακαλύπτουν καινούργιες πτυχές της καλλιτεχνικής τους υπόστασης. Πολλοί από αυτούς επικοινωνούν με τους θαυμαστές τους ώστε να τέρψουν την ψυχή τους, να τους διασκεδάσουν και να τους δείξουν πως σε αυτή την κατάσταση είμαστε όλοι μαζί. Ακόμα πολλά θέατρα ανά τον κόσμο προέβησαν στην αξιέπαινη πρωτοβουλία να διαθέσουν δωρεάν ή με κάποιο μικρό αντίτιμο μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις από έργα που συζητιούνται ακόμα λόγω την αρτιότητά τους.

Έτσι, πολίτες ανά τον κόσμο παρακολουθούν παραστάσεις θεάτρου ή χορού που δεν είχαν τη δυνατότητα είτε λόγω φόρτου εργασίας, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε απλώς επειδή δεν κατοικούν σε κάποιο αστικό κέντρο όπου αυτές λαμβάνουν χώρα. Ακόμα, μουσεία που διαθέτουν θησαυρούς παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς μας προσφέρουν τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης σε αυτά ώστε να μην σταματήσει η καλλιέργεια μας αλλά και να διαδοθεί το μήνυμα πως η τέχνη μπορεί να ενώνει, να ψυχαγωγεί και να αποτελέσει ένα θετικό σημείο αναφοράς για αυτή την περίοδο.

Τέλος, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να καλλιεργήσει κάποιο ταλέντο του αυτή την περίοδο, να γίνει ένα μικρός καλλιτέχνης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ζωγραφίζοντας, είτε ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια, είτε διαβάζοντας και γράφοντάς ποιήματά και στίχους, είτε μαθαίνοντας κάποιο μουσικό όργανο. Η περίοδος αυτή μέσω της τέχνης μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για συνδεθούμε ουσιαστικά πρώτα με τον εαυτό μας και την ψυχή μας και μετά με τους γύρω μας.


Βασίλειος-Πέτρος Αγροκώστας

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1999 και ήρθε στην Αθήνα το 2017 για τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, τις οποίες και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Είναι κάτοχος πτυχίου Proficency στα αγγλικά και Β2 στα γερμανικά. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό και τη φωτογραφία και του αρέσουν πολύ τα ταξίδια, το θέατρο και οι συναυλίες. Επιπλέον, το 2016 συμμετείχε με το λύκειο σε ένα συνέδριο για τα δικαιώματα του παιδιού στην Τεργέστη της Ιταλίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.