25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΗμερολόγιο Καραντίνας

Ημερολόγιο Καραντίνας


Της Νίκης Μαχαιρίδου, 

#ΜένουμεΣπίτι Ημέρα: Άγνωστο. Χωρίς αμφιβολία έχουν περάσει αρκετές μέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για κοινωνική απομόνωση, με όλους μας να μετράμε τις μέρες αντίστροφα μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα. Προσωπικά έχω χάσει το μέτρημα και ίσως, να μην ωφελεί να αριθμούμε τις μέρες καθώς ενδέχεται τα μέτρα να πάρουν παράταση και οι μέρες της καραντίνας να αυξηθούν. Πράγματι, όλοι δυσκολευόμαστε στην αδράνεια της καραντίνας με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε για κάποιο διάστημα, ωστόσο, λανθασμένα την εξοβελίζουμε ως κάτι κακό και αρνητικό. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, παράλληλα, είναι μια καλή και απρόσμενη ευκαιρία να αφιερώσουμε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα, κάτι από το οποίο, δυστυχώς οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων μας μάς κρατούν μακριά.

Η αλήθεια είναι πως οι συνήθειες και η καθημερινότητα μας δεν θα είναι ίδιες την επόμενη μέρα, ωστόσο το δυσκολότερο κομμάτι της καραντίνας είναι το γεγονός ότι δεν βιώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο την τρέχουσα πραγματικότητα. Πολλοί αναγκαστικά περνούν τις δύσκολες και πρωτόγνωρες αυτές στιγμές μόνοι τους, μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους. Στην απέναντι όχθη, άλλοι προσπαθούν να ανταπεξέλθουν με την καθημερινή «όμορφη» φασαρία της οικογένειας και της συγκατοίκησης. Με οποιοδήποτε τρόπο κι αν βιώνουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι εύλογο κάποια στιγμή να νιώσουμε ψυχολογική πίεση, θυμό, φόβο και αγανάκτηση.

Η επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους είναι απαραίτητη σε τέτοιες ψυχολογικά φορτισμένες περιστάσεις, ωστόσο η ουσιαστική επικοινωνία με τον ίδιο μας τον εαυτό είναι εξίσου σημαντική για την ψυχική μας υγεία και δεν θα έπρεπε να την παραλείψουμε. Έχει αποδειχθεί ότι η συγγραφή ημερολογίου ή η καταγραφή σημειώσεων για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας μέσα στη μέρα συμβάλλει στην διαχείριση και στην καταπολέμηση του άγχους. Η «αποδέσμευση» του ατόμου από τα συναισθήματα που τον καταβάλλουν, μέσω της γραφής μειώνει τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό, ενώ παράλληλα εξοστρακίζει τις αρνητικές σκέψεις που δημιουργούνται όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο της πιθανότητες της κατάθλιψης. Η διαδικασία της συγγραφής ημερολογίου μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να έρθουν πιο κοντά με τον ίδιο τους τον εαυτό, να ανακαλύψουν τους φόβους, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες που έχουν και να τις επιλύσουν, η εξωτερίκευση και η αναγνώριση των ανασφαλειών και των προβλημάτων που μας απασχολούν μπορεί να μας κάνει πιο δυνατούς και αισιόδοξους, ώστε να μπορούμε να σταθούμε απέναντι από το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε.

Η συγγραφή προσφέρει αρκετά ψυχικά οφέλη, ταυτόχρονα στην περίοδο της καραντίνας είναι μια ωραία ιδέα για να γεμίσουμε ποιοτικά και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας, μένοντας σπίτι, προσπαθώντας να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν.


Νίκη Μαχαιρίδου

Γεννήθηκε το Νοέμβριο του 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων σχετικά με την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Είναι μέλος της Avaaz κοινότητας και ασχολείται ενεργά με το κομμάτι του εθελοντισμού. Υπήρξε συντάκτρια του OffLine Post σε κοινωνικά και ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.