24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ κριτική στον Πρόεδρο Τραμπ την περίοδο της πανδημίας

Η κριτική στον Πρόεδρο Τραμπ την περίοδο της πανδημίας


Του Γιάννη Σκορδά,

Τη στιγμή που γράφονται οι παρακάτω γραμμές, οι νεκροί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ξεπεράσει τις 37.000. Με αφορμή το πλάνο του Προέδρου Τραμπ για σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας με στόχο το άνοιγμα της οικονομίας, θα επιχειρηθεί μια ανάλυση της κριτικής που του έχει ασκηθεί όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Χαράρι επισήμανε πρόσφατα σε συνέντευξή του πως παραδοσιακά σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε την «παγκόσμια ευθύνη», όπως για παράδειγμα στην επιδημία του Έμπολα το 2008 και την οικονομική κρίση του 2009, επιτυγχάνοντας να έχει αρκετές χώρες γύρω του ώστε να αποτρέψει το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αποτινάξει αυτήν την ευθύνη έχοντας ως προτεραιότητα τη διαχείριση της πανδημίας εσωτερικά, με αποκορύφωμα τη διακοπή χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λόγω της υιοθέτησης λανθασμένων στοιχείων για τον ιό από τις κινεζικές αρχές, σχετικά με τη μεταδοτικότητά του ανάμεσα στους ανθρώπους.

Μια κίνηση που κατακρίθηκε τόσο από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρεζ, όσο και από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, η οποία κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τραμπ για αδυναμία χαρακτήρα και έλλειψη ηγεσίας.

Στις 16 Απριλίου, το Pew Research Center δημοσίευσε την παρακάτω μελέτη, η οποία διεξήχθη για να κατανοήσει τις πολιτικές στάσεις των Αμερικανών και τις απόψεις τους για την εμφάνιση του κορωνοϊού. Για αυτήν την ανάλυση, ερεύνησαν 4.917 ενήλικες των ΗΠΑ, τον Απρίλιο του 2020.

Από την έρευνα αυτήν μαθαίνουμε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών έχουν την αίσθηση ότι ο Πρόεδρος Τραμπ καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με αυτήν την άποψη φαίνεται να συμφώνησε πρόσφατα και ο Δρ. Αντόνιο Φαούτσι, επί μακρόν διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και δημόσιο πρόσωπο της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο οποίος δήλωσε στο CNN πως «αν είχαμε από την αρχή κλείσει τα πάντα, μπορεί να ήταν λίγο διαφορετικά», αλλά πρόσθεσε ότι η λήψη αυτής της απόφασης ήταν περίπλοκη. Από την άλλη, ο Πρόεδρος Τράμπ ισχυρίζεται, αφενός ότι η ενημέρωσή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν ανεπαρκής ως προς τη σοβαρότητα και τη μεταδοτικότητα του ιού και αφετέρου επικαλείται τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλε πρώτα προς την Κίνα και το Ιράν και έπειτα στην Ευρώπη, μέτρα που αρχικά εκλήφθησαν ως ξενοφοβικά.

Σχετικά με τη χρονική περίοδο της άρσης των μέτρων προστασίας, έγινε αρκετός λόγος αναφορικά με τις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Η κριτική που γίνεται αφορά την ανυπομονησία του Τραμπ να επανεκκινήσει η οικονομία, παρά τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, λόγω της σταδιακής απώλειας του «δυνατού χαρτιού» του ενόψει των προεδρικών εκλογών, τον Νοέμβριο του 2020, που δεν είναι άλλο από την οικονομία και τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά της ανεργίας. Η καραντίνα οδήγησε 22 εκατομμύρια Αμερικανών να κάνουν δήλωση απώλειας εργασίας από τις 14 Μαρτίου, ανεβάζοντας ραγδαία τους δείκτες ανεργίας.

Κι αν η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας είναι κάτι που οι περισσότεροι Αμερικανοί εύχονται, το σχόλιό του περί συνολικής εξουσίας του ως Προέδρου (“total authority”) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα (Washington Post, CNN κ.α.), όσο και από ένα από τα πρόσωπα των ημερών, τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο. Στις 14 Απριλίου ο εξηνταδυάχρονος πολιτικός, η πρόσφατη αυξημένη δημοφιλία του οποίου έχει ανακινήσει σενάρια υποψηφιότητας στη -μοναχική πλέον- κούρσα του χρίσματος των Δημοκρατικών, σχολίασε τη δήλωση του Τραμπ σε μια εκπομπή, όντας φανερά καταβεβλημένος πως «έχουμε σύνταγμα, όχι βασιλιά». Συμπλήρωσε πως «αν με διέταζε να άρω τα μέτρα προστασίας με τρόπο που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των πολιτών της πολιτείας μου, δε θα το έκανα.»

Στις 17 Απριλίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας που αποτελείται από τρεις φάσεις και τιτλοφορείται “Opening Up America Again”. Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι πολιτείες καλούνται να υιοθετήσουν την άρση των μέτρων περιορισμού κατά φάσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς να γυρίσουν στις δουλειές τους, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η επανεκκίνηση θα γίνει «πολιτεία προς πολιτεία» με βάση «επαληθεύσιμα» δεδομένα, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, και θα επαφίεται στους κυβερνήτες των πολιτειών να προσαρμόσουν τα μέτρα και εάν θεωρούν ότι οι περιορισμοί πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, θα έχουν τη δυνατότητα να το αποφασίσουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Γιάννης Σκορδάς

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Σκορδάς
Γιάννης Σκορδάς
Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και έχει εργαστεί σε πολιτικές εκστρατείες, φέροντας θέσεις ευθύνης και σχεδιασμού. Στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει σεμινάρια copywriting/storytelling και προσπαθεί να γράφει καλές ιστορίες.