16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Στάθης Ψάλτης

In Memoriam: Στάθης Ψάλτης


Της Έλενας Καππέ,

Ο Στάθης Ψάλτης ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας το 1951 όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω. Αδελφός του είναι ο επίσης ηθοποιός Γιάννης Ρώτας.

Σπούδασε στη Δραματική σχολή του Κωνσταντίνου Μιχαηλίδη όταν ήταν μόλις 16 ετών και για να γίνει διάσημος ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα όπως και το επάγγελμα του ναυτικού.

Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε και θαυμαστής του ωραίου φύλου. Από την ζωή του πέρασαν πολλές γυναίκες, καθώς στα χρόνια της δόξας του είχε πολλές κατακτήσεις. Οι γυναίκες τον αγαπούσαν και εκείνος τους το ανταπέδιδε και με το παραπάνω. Πρώτη γυναίκα στη ζωή του με την οποία μάλιστα αρραβωνιάστηκε 3 φορές και έμειναν 5 χρόνια μαζί ήταν η συμπρωταγωνίστριά του, Καίτη Φίνου με την οποία χώρισε οριστικά το 1986. Η πρώτη γυναίκα που παντρεύτηκε στα 17 του χρόνια ήταν η Κάτια Κυβέλου με την οποία απέκτησε μια κόρη τη Μαρία. Παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα που είχε βραβευτεί στα καλλιστεία αλλά ο γάμος τελείωσε σχεδόν αμέσως. Το 2006 παντρεύτηκε την ηθοποιό Χριστίνα Ψάλτη με την οποία είχαν αρκετά χρόνια ηλικίας διαφορά. Γνωρίστηκαν το 1995 και παντρεύτηκαν 11 χρόνια μετά. Ήταν πολύ αγαπημένοι ως το τέλος και ο Στάθης την αγαπούσε ιδιαίτερα και έλεγε πως ήταν ο μεγαλύτερός του έρωτας. Προσπάθησαν να κάνουν παιδιά αλλά δε τα κατάφεραν.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως «Καμικάζι αγάπη μου», «Τροχονόμος Βαρβάρα», «Τα καμάκια», «Βασικά καλησπέρα σας», «Και ο πρώτος ματάκιας», «Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Μάντεψε τι κάνω τα βράδια». Τελευταία του ταινία ήταν η ταινία «Νίκος Καζαντζάκης», την οποία δυστυχώς, δεν πρόλαβε να δει. Είχε παίξει πολλούς ρόλους, κατά το πλείστον κωμικούς και ήταν ο άνθρωπος που έκανε όλη την Ελλάδα να περνάει υπέροχα μαζί του. Σε πολλές ταινίες, τραγουδούσε κιόλας κάτι σύνηθες για τους ηθοποιούς της γενιάς του.

Κατά καιρούς πολλοί τον ρωτούσαν για την προέλευση του επιθέτου του. Ο ίδιος αποκάλυψε σε πρωινή εκπομπή, πως η οικογένειά του είχε το επίθετο αυτό επειδή ήταν ψάλτες στη Κωνσταντινούπολη.

Τον Απρίλιο του 2014, ο ηθοποιός υπέστη εγκεφαλικό, ωστόσο το ξεπέρασε. Πέθανε στις 21 Απριλίου 2017, στο Νοσοκομείο “Άγιος Σάββας” όπου νοσηλευόταν από τον Μάρτιο του 2017, με καρκίνο στους πνεύμονες. Ο αδελφός του αργότερα, αποκάλυψε πως δεν πέθανε από τον καρκίνο αλλά από λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω επισκέψεων ανθρώπων που δε τηρούσαν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Σύμφωνα με τον αδελφό του Στάθη Ψάλτη, ο ηθοποιός φαινόταν να πηγαίνει καλύτερα και ο γιατρός ήταν πολύ ενθαρρυντικός όσον αφορά τον καρκίνο.


Ελένη Καππέ

Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ