13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΚαι κάπως έτσι, η καραντίνα έγινε… ρουτίνα

Και κάπως έτσι, η καραντίνα έγινε… ρουτίνα


Της Ευτυχίας-Μαρίας Μητροπούλου,

Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και φόβου, καλούμαστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την πανδημία που έχει ξεσπάσει, μένοντας σπίτι. Όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα, δε χρειάζεται πληθώρα υλικών αγαθών, αλλά υπομονή, πίστη και συντροφικότητα για να τα καταφέρουμε. Στη συνέχεια, αποκαλύπτεται η προσωπική μου εκδοχή ανταπόκρισης και προσαρμογής στις καινούργιες συνθήκες…

Ευχαριστώ το Netflix, που δεν έχει ημερομηνία λήξης

Παραδόξως, ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, οι οποίοι πριν την καραντίνα δε διέθεταν λογαριασμό στο Netflix. Είχα φυσικά ενημερωθεί από φίλους και συγγενείς για την εξάρτηση που σου προκαλεί και αποφάσισα να μην το διακινδυνέψω, διότι προτίμησα να παραμείνω συνεπής στις υποχρεώσεις μου.

Σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει τις σειρές: how to get away with murder, peaky blinders, la casa de papel, cable girls, elite, gossip girl, toy boy, dynasty και orange is the new black, αδημονώ να ξεκινήσω το high seas, the shooter και το narcos. Μέχρι και ο αυστηρότερος κριτής σειρών και ταινιών που γνωρίζω και τυχαίνει να είναι και μπαμπάς μου, ολοκλήρωσε το prison break και το peaky blinders σε μόλις δύο εβδομάδες.

And that’s the way the cookie crumbles

Δε θα πω ψέματα, η σχέση μου με τη μαγειρική δεν υπήρξε ποτέ καλή. Το γεγονός αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι δε χρειάστηκε να το επιχειρήσω ποτέ ή λόγω ενός προβλήματος υγείας το οποίο έθεσε βασικούς περιορισμούς στη διατροφή μου, ή πιθανότατα επειδή ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών μου δεν είχαν το αποτέλεσμα που θα ήθελα.

Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες αποπειράθηκα να βοηθήσω στην παρασκευή ορισμένων πιάτων και τολμώ να πω ότι η όλη διαδικασία μετατράπηκε σε αρκετά ενδιαφέρουσα. Αδιαμφισβήτητα, η μαγειρική συνιστά έναν τρόπο να περνά ο ελεύθερος χρόνος δημιουργικά και ευφάνταστα!

Πες το αφέλεια, πες το θυσία

Έχει περάσει περίπου ενάμιση χρόνος από τότε που οδηγήθηκα στη «μεγάλη» απόφαση να αλλάξω τα μαλλιά μου. Για την ακρίβεια, για αρκετό χρονικό διάστημα διένυα μια περίοδο που δεν αισθανόμουν καλά με τον εαυτό μου, με αποτέλεσμα η αλλαγή να καθίσταται απαραίτητη. Πολύ σύντομα οι αφέλειες μού πρόσφεραν την ανανέωση και αλλαγή που χρειαζόμουν.

Ωστόσο, κανείς δε με είχε προειδοποιήσει ότι θα ερχόταν η μέρα που θα έπρεπε να κουρέψω τον εαυτό μου. Έτσι, ο εγκλεισμός με ανάγκασε να το δοκιμάσω κι αυτό, ευτυχώς με επιτυχία και με την απαραίτητη βοήθεια της μητέρας μου.

For vitamin D, press 6

Στο σημείο αυτό, οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου συνδεδεμένο με κάποιο άθλημα ή είδος γυμναστικής. Κι, όμως, συνέβη… Μπορεί η χώρα μας να προέβη σε καθολική απαγόρευση ελαττώνοντας τις άσκοπες εξόδους έτσι ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, όμως την ίδια στιγμή δίνεται η ευκαιρία για συγκεκριμένες αποδράσεις που πραγματικά μπορούν να αποβούν σωτήριες για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ο καθένας είναι σε θέση να κρίνει και να προσδιορίσει τον κατάλληλο τρόπο για να περιορίσει το άγχος, τα προβλήματα και να αισθανθεί καλά. Μπορεί να εμπνευστεί από το ίντερνετ, τα social media και να εκμεταλλευτεί τον ατέρμονο ελεύθερο χρόνο που του έχει δοθεί. Ακόμα και μία απλή βόλτα ακούγοντας μουσική, μπορεί να κάνει θαύματα!

De mi vida te beaute   

Όντας αντιμέτωπη με την ακμή για αρκετά χρόνια, έμαθα να προσέχω και να φροντίζω για την καθαριότητα και την υγιεινή του προσώπου μου. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι πάντοτε εφικτό, ειδικά σε περιόδους που βρίσκομαι συνέχεια εκτός σπιτιού και με μεγάλο φόρτο εργασίας.

Οφείλω να ομολογήσω πως η καραντίνα σε αυτήν την περίπτωση με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να περιποιηθώ και να ασχοληθώ με τον εαυτό μου, κάτι που είχα πραγματικά ανάγκη. Είναι ένας τρόπος να ηρεμήσεις και να ξεκουραστείς, μιας και ο χρόνος είναι με το μέρος σου!

Τα παιδία παίζει

Κατά καιρούς, όλοι ψάχνουμε έναν τρόπο να ξανανιώσουμε έστω για λίγο παιδιά και να αναπολήσουμε εκείνα τα χρόνια, παίζοντας κάποιο παιχνίδι. Στη δική μου περίπτωση, αυτό συμβαίνει πάντα καθώς από πολύ μικρή ηλικία αρνιόμουν κατηγορηματικά να μεγαλώσω και να αναλάβω ευθύνες.

Και σε αυτήν την περίπτωση, εκμεταλλεύτηκα την παραμονή μου στο σπίτι παίζοντας επιτραπέζια, χαρτιά, σκάκι και φτιάχνοντας παζλ. Αδιαμφισβήτητα, με αυτόν τον τρόπο ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα αλλά κυρίως δημιουργικά.

Ψάχνοντας motivation για μελέτη και έρευνα

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί φορείς λειτουργούν διαδικτυακά αυξάνοντας το άγχος και τις απαιτήσεις που συνοδεύουν μια τέτοια πρωτοβουλία. Αυτό που δυσκολεύεται να καταλάβει κανείς στο σημείο αυτό είναι ότι μπορεί η παρούσα κατάσταση να παρέχει απεριόριστο χρόνο για διάβασμα, όμως πιθανότατα να απουσιάζουν τα ψυχολογικά εφόδια και η απαραίτητη ενέργεια για κάτι τέτοιο.

Σε μια παρόμοια κατάσταση βρέθηκα και εγώ, επιχειρώντας να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του πανεπιστημίου, της πρακτικής άσκησης και εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Ωστόσο, με βοήθησε πολύ να γράφω σε ένα χαρτί τις υποχρεώσεις μου, να κάνω συχνά διαλείμματα κάνοντας κάτι που με ευχαριστεί και να μοιράζομαι τους προβληματισμούς μου με γονείς, φίλους ή με τον άνθρωπό μου ώστε να ανακτήσω και πάλι δυνάμεις.

Εάν, λοιπόν, έπρεπε ο αναγνώστης να συγκρατήσει κάτι από αυτά που προαναφέρθηκαν, θα ήταν ότι δε χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει αυτά που κάνουν οι υπόλοιποι και αυτά που προβάλλονται καθημερινά στις οθόνες μας, κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Αυτές τις δύσκολες μέρες το να νιώθει κανείς ανορεξία και αντιπαραγωγικότητα είναι απόλυτα φυσιολογικό, γι’ αυτό καλό θα ήταν να βρούμε αυτό που μας γεμίζει ψυχικά και να θωρακιστούμε με υπομονή. Μέχρι τότε, μένουμε σπίτι!


Ευτυχία-Μαρία Μητροπούλου

Γεννημένη το 1998, βρίσκεται στο 4ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι γνώστρια της Αγγλικής, Γαλλικής, Ισπανικής και Ιταλικής γλώσσας. Το επαγγελματικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο Διεθνές Δίκαιο και τη Διπλωματία, για τα οποία έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και έχει συμμετάσχει σε Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών. Αυτή την περίοδο έχοντας γυρίσει από την Πράγα με το πρόγραμμα Erasmus, κάνει την πρακτική της άσκηση και μαθαίνει μια επιπλέον ξένη γλώσσα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ