18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΤαξίδεψε με την ιταλική μουσική του σήμερα

Ταξίδεψε με την ιταλική μουσική του σήμερα


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Έχεις περάσει σίγουρα περιόδους στη ζωή σου κατά τις οποίες θέλεις να ακούσεις κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που δεν μοιάζει με τις καθιερωμένες playlists σου. Μια καλή επιλογή είναι να στραφείς στην ξένη μουσική. Μια ακόμη καλύτερη επιλογή είναι να στραφείς στην ιταλική μουσική! Οι Ιταλοί καλλιτέχνες είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αλλάξεις μουσικές συνήθειες. Ίσως γνωρίζεις Ιταλούς τραγουδιστές των προηγούμενων δεκαετιών, όπως ο Eros Ramazzotti, η Laura Pausini ή ο Zucchero. Πώς άλλωστε να μην τους γνωρίζεις, όταν η καριέρα τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ιταλίας και έχει κατακτήσει τον κόσμο ολόκληρο; Ωστόσο, η νέα γενιά τραγουδιστών έχει να σου προσφέρει εξίσου εξαιρετική μουσική, με μοναδικά τραγούδια που παντρεύουν τη σύγχρονη pop με την παλιά ιταλική μουσική που όλοι έχουμε αγαπήσει. Έχω λοιπόν να σου προτείνω μερικούς από αυτούς τους καλλιτέχνες και να σε προτρέψω να γνωρίσεις τη μουσική τους.

Ένας από τους τραγουδιστές που προσωπικά αγαπώ είναι ο Marco Mengoni. Είναι ένα από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της σημερινής ιταλικής μουσικής σκηνής. Έγινε γνωστός μετά τη νίκη του το 2009 στο XFactor της Ιταλίας. Από τότε η καριέρα του έχει εκτοξευτεί, καθώς κέρδισε στο πιο γνωστό φεστιβάλ τραγουδιού της Ιταλίας, το Sanremo Music Festival. Η μουσική του είναι ένας συνδυασμός pop και rock, ενώ η φωνή του μαγεύει ακόμα και τον πιο δύσκολο ακροατή. Το πιο γνωστό του τραγούδι θεωρείται το «l’essenziale» με το οποίο εκπροσώπησε την Ιταλία το 2013 στην Eurovision. Σε προτρέπω όμως να ακούσεις το τελευταίο του album Atlantico, το οποίο περιέχει μοναδικά τραγούδια με rock, latin και pop ρυθμούς, με μπαλάντες και πιο ρυθμικά τραγούδια καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο όλα τα γούστα.

Επόμενος τραγουδιστής που πρέπει να προσθέσεις στη λίστα σου είναι ο Mahmood. Για αυτόν ίσως και να μη χρειάζονται πολλές συστάσεις. Το τραγούδι του «Soldi» έγινε τεράστια επιτυχία και στην Ελλάδα, μετά από τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στο διαγωνισμό της Eurovision. Ο 27χρονος τραγουδιστής, με μητέρα Ιταλίδα και πατέρα Αιγύπτιο, γράφει συχνά τραγούδια που σχετίζονται με το γεγονός ότι ο πατέρας του τον εγκατέλειψε σε νεαρή ηλικία και για αυτό το λόγο έχουν πολλά στοιχεία από την αραβική μουσική. Μάλιστα το είδος μουσικής που πρεσβεύει λέγεται Moroccan pop και είναι ένα είδος της νέας μαροκινής μουσικής γενιάς που «κινείται» στους ρυθμούς του hip hop και της ραπ μουσικής. Εκτός από το «Soldi» αξίζει να ακούσεις και άλλα τραγούδια του όπως το «Rapide» και το «Barrio».

Στη λίστα σου αξίζει επίσης να προστεθεί και η Claudia Lagona, γνωστή στην Ιταλία με το όνομα Levante. Έγινε γνωστή το 2010, δημοσιεύοντας τέσσερα άλμπουμ και μερικές επιτυχίες, φτάνοντας στην πρώτη δεκάδα του Chart of Italian Albums τρεις φορές. Έγραψε τραγούδια για πολλούς Ιταλούς καλλιτέχνες και συνεργάστηκε με διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Tiziano Ferro. Πούλησε πάνω από 360.000 δίσκους στην Ιταλία και έλαβε το βραβείο MTV Europe Music Awards. Το 2019 η Vogue την συμπεριέλαβε στα 100 άτομα που επηρεάζουν τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο της μόδας και της τέχνης. Το 2017, επιλέχθηκε ως κριτής για τον ενδέκατο κύκλο του ιταλικού XFactor. Σου προτείνω να ακούσεις το πιο πρόσφατο άλμπουμ της Magmamemoria, το οποίο περιέχει μοναδικούς indie pop ρυθμούς και με ένα και μόνο άκουσμα σε μαγεύει.

Αυτό ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα από Ιταλούς ερμηνευτές που κατά τη γνώμη μου έχουν μεγάλες μουσικές δυνατότητες και αξίζουν διεθνή αναγνώριση. Αν ψάχνεις ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία ιταλικής μουσικής, υπάρχουν αξιόλογες playlists σε υπηρεσίες και πλατφόρμες μουσικής. Γιατί λοιπόν να μην ταξιδέψεις μέσω της μουσικής στην Ιταλία και να χαθείς λίγο στην ομορφιά και στον ρομαντισμό της γλώσσας; Καλή απόλαυση!


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.