19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΜεγαλύτερος εχθρός ο συνωστισμός – Το σχέδιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης

Μεγαλύτερος εχθρός ο συνωστισμός – Το σχέδιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη,

Πριν τις 27 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του Πάσχα λέγοντας ότι ο «εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, γι’ αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέρα με τη μέρα ο κόσμος άρχισε να γίνεται περισσότερο συνεπής οπότε εφόσον όλα συνεχίσουν κατά τον ίδιο τρόπο θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων. H διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη καθώς δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Υπογράμμισε δε, ότι δημοσιεύματα για υποτιθέμενα σχέδια που αφορούν στην άρση μέτρων και περιέχουν διάφορες ημερομηνίες αποτελούν fake news. «Είναι παντελώς ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Και οι ελάχιστοι αυτοί, ας μην ξεχνούν ότι, πέρα από την κοινωνική αναλγησία που εκπέμπουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων».

Σε ότι έχει να κάνει με τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την Αστυνομία, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση βασίζεται στην πειθώ καθώς δεν πρόκειται για αστυνομοκρατούμενο κράτος.

Πιθανές ημερομηνίες άρσης μέτρων:

  • 27 Απριλίου άρση των ρυθμίσεων κυκλοφορίας
  • 27 Απριλίου με 4 Μάη έναρξη προετοιμασίας καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας, εμπορικών καταστημάτων
  • 4 Μάη με 11 Μάη πλήρης απελευθέρωση επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελμάτων
  • 11 Μάη επαναφορά δακτυλίου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
  • Μέχρι 15 Ιούνη, ελεγχόμενη πρόσβαση σε καταστήματα ανάλογα με τ.μ για την αποφυγή συνωστισμού
  • Εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν από Ιούνιο έως τέλη Ιουλίου με συμπυκνωμένα ωράρια και Σάββατο.
  • Πρωταθλήματα και διοργανώσεις αθλητικές ακυρώνονται μέχρι Αύγουστο
  • Εκδηλώσεις πάνω από 50 άτομα μετά από 15/6
  • Συναυλίες και εκδηλώσεις προγραμματισμένες για καλοκαίρι ακυρώνονται
  • Κατασκηνώσεις υπό συζήτηση
  • Έλεγχος όλων των επιβατών αεροπλάνων και πλοίων με θερμομέτρηση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου
  • Πιλοτικοί έλεγχοι σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

Αν δεν είχαν ληφθεί γρήγορα τα αυστηρά μέτρα η κατάσταση θα ήταν δραματική. Η χώρα μας δεν υφίσταται τις τραγικές καταστάσεις άλλων χωρών του πλανήτη χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός οφείλει να τηρήσει τις συμβουλές των ειδικών και τις αποφάσεις της Πολιτείας, ώστε να κρατηθούν σε χαμηλά ποσοστά τα επίπεδα των κρουσμάτων και να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Για το σκοπό αυτό, ενόψει πιθανών αποδράσεων για το Πάσχα, θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι για καταχρηστικές μετακινήσεις σε χωριά και εξοχικές κατοικίες.

Η εξάπλωση του κορονοϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση, γι’ αυτό έχει σημασία να μείνουμε στα σπίτια μας, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς. Αρχίζει με 1 κρούσμα. Μετά από 2-3 ημέρες τα κρούσματα γίνονται 2. Μετά από άλλες 2-3 ημέρες γίνονται 4. Έχει περάσει μια εβδομάδα και φαίνεται υπό έλεγχο. Όπως άλλωστε είδαμε ο ιός δεν χτυπάει συγκεκριμένες ηλικίες. Χτυπά προς όλες τις κατευθύνσεις. Ακόμη και ο νέος, ο ωραίος, ο μη συμπτωματικός πρέπει να μείνει στο σπίτι. Ακόμη και να μην ασθενήσει, πράττοντας εγωιστικά μπορεί να συνεισφέρει στην εξάπλωση του θανατηφόρου ιού. Μπορεί να πλήξει από αγνώστους μέχρι και την οικογένειά του. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο συνωστισμός.

Μπορεί να μας καθησυχάζει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών στη χώρα μας μέχρι στιγμής, όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η ανθρωπιά πάντα φαίνεται στα δύσκολα. Κι αυτή τη στιγμή που βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, ας αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο του καθενός.


Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».