24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξηΗ αποχώρηση του Bill Gates από το Συμβούλιο της Microsoft και ο...

Η αποχώρηση του Bill Gates από το Συμβούλιο της Microsoft και ο «διάδοχος»


Του Βασίλη Δόγκα,

Το προηγούμενο διάστημα, η αμερικανική εταιρία λογισμικού Microsoft ανακοίνωσε την αποχώρηση του Bill Gates από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η αποχώρηση αυτή αποδίδεται σε απόφαση του ιδίου, προκειμένου να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε φιλανθρωπικές δράσεις.

«Ήταν μια τεράστια τιμή και προνόμιο να συνεργαστούμε και να διδαχτούμε από τον Bill όλα αυτά τα χρόνια», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella. «Ο Bill ίδρυσε την εταιρεία μας με πίστη στην δημοκρατικοποίηση του λογισμικού και με πάθος για την επίλυση μεγαλύτερων προκλήσεων της κοινωνίας. Η Microsoft και ο κόσμος βρίσκονται σε καλύτερη θέση χάρη σε αυτόν. Το Συμβούλιο έχει επωφεληθεί από την ηγεσία και το όραμα του Bill. Η Microsoft θα συνεχίσει να επωφελείται από το πάθος και τις συμβουλές του. Είμαι ευγνώμων για τη φιλία του Bill και ανυπομονώ να συνεχιστεί η συνεργασία μας», προσθέτει ο Satya.

Ο Satya Nadella, ο «διάδοχος» πλέον του οράματος του Gates, γεννήθηκε το 1967 στο Hyderabad της Ινδίας, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως ηλεκτρονικός μηχανικός. Έπειτα, μετακινήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναβαθμίσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, σε επίπεδο μάστερ και στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου πήρε δεύτερο μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο Nadella εργάστηκε στη Sun Microsystems, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της Microsoft το 1992. Εκεί εργάστηκε στο τμήμα “έρευνας και ανάπτυξης” του online τμήματος υπηρεσιών και σαν αντιπρόεδρος του τμήματος επιχειρηματικών λύσεων της Microsoft.

To 2014, o Nadella ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθύνων Συμβούλου της εταιρίας. Είναι ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος από το 1975, όταν και ιδρύθηκε η Microsoft, έπειτα από τον Bill Gates που κατείχε τα ηνία για 25 χρόνια, έως το 2000 και τον Steve Ballmer ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς. Το υπόβαθρο του Nadella ήταν καθαρά τεχνικό, σε αντίθεση με του Βalmer, που είχε υπόβαθρο sales & marketing, αλλά και του Gates, ο οποίος όλως παραδόξως δεν πήρε ποτέ το πτυχίο νομικής ή αργότερα μαθηματικών από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, χωρίς να αναφερθούμε στην ντουζίνα των βραβεύσεών του και επιτευγμάτων του.

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Gates από το Δ.Σ. της Microsoft, η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε πτώση της τάξης του 3% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, καταφέρνοντας ωστόσο να επανέλθει άμεσα, εκμεταλλευόμενη τις δετικές ειδήσεις της περιόδου. Σε κάθε περίπτωση, Gates συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους μετόχους της Microsoft, κατέχοντας 1,36% των μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι αποχωρεί και από το διοικητικό συμβούλιο της Berkshire Hathaway. Αν και ο Bill Gates θα συνεχίσει να διατηρεί κατά κάποιο τρόπο επαφή με την εταιρεία που ίδρυσε, έστω και ως σύμβουλος σε θέματα τεχνολογίας του τωρινού Διευθύνοντα Συμβούλου, ένα μεγάλο κεφάλαιο κλείνει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Δόγκας
Βασίλης Δόγκας
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το ’97. Μεγάλωσε στα Γρεβενά και μερικά χρόνια μετά επέστρεψε για την πραγματοποίηση των σπουδών του, στη σχολή οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κάτοχος μέτριας γνώσης της Γαλλικής γλώσσας και άριστη της Αγγλικής. Λάτρης των αθλημάτων και συγκεκριμένα του τρεξίματος, ενώ αγαπημένη του ασχολία είναι η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων.