19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΥποστήριξη στον Biden, αναγνώριση στον Sanders, κριτική στον Trump: Η άποψη του...

Υποστήριξη στον Biden, αναγνώριση στον Sanders, κριτική στον Trump: Η άποψη του Barack Obama


Του Μελέτη Ανανία,

Το 2008, ο Barack Obama έγινε ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ένα γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς ως γνωστόν ο 47χρονος τότε Γερουσιαστής για την Πολιτεία του Illinois ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που ανέλαβε την εξουσία της χώρας. Δώδεκα χρόνια μετά, ο πρώην πρόεδρος παραμένει αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην αμερικανική πολιτική σκηνή και για ορισμένους Δημοκρατικούς αντιπροσωπεύει την εποχή πριν τον Donald Trump, όπου το πολιτικό κλίμα δεν ήταν τόσο περίπλοκο και φορτισμένο. Η θητεία του Joe Biden ως Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δίπλα στον Obama σίγουρα εξηγεί τη δημοφιλία του ανάμεσα τους Αφροαμερικανούς Δημοκρατικούς και την υποστήριξη που λαμβάνει, γεγονός που δείχνει περισσότερο την ακόμη σημαντική επιρροή του στο «μπλε» κόμμα. Με μία κίνησή του, λοιπόν, την Τρίτη ο Obama θέλησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του αυτή για το καλό του κόμματος με ένα μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους.

Σε ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter, ο πρώην πρόεδρος δείχνει και επίσημα τη στήριξή του για την υποψηφιότητα του Joe Biden για την προεδρία της χώρας. Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει πως ο συνεργάτης του κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας έχει τα απαραίτητα προσόντα και την εμπειρία για να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση την οποία διανύει, καθώς επίσης και τις δυνατότητες για την περίοδο ανάκαμψης που θα διανύσει η χώρα μετά από αυτήν. Έδωσε, επίσης, συγχαρητήρια στον κύριο αντίπαλο του Biden, Bernie Sanders, και συνεχάρη τη συνεχή έκκλησή του για μία «συστημική αλλαγή». Παρά το γεγονός ότι στο μήνυμα αυτό προς τον αμερικανικό λαό ο Barack Obama επέλεξε να μην αναφέρει ονομαστικά τον πρόεδρο που τον διαδέχτηκε, τον Donald Trump, αναφέρθηκε στους Ρεπουμπλικανούς στον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία, λέγοντας πως δεν ενδιαφέρονται για την πρόοδο αλλά για τη δύναμη. Τέλος, κάλεσε τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος να ενωθούν για να κυριαρχήσουν υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Όπως είπε κι ο ίδιος, μπορεί να μη συμφωνούν σε κάθε λεπτομέρεια, αλλά όλα τα μέλη του κόμματος πιστεύουν πως υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν, κι αυτό θα γίνει μόνο αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν σε αυτήν την αναμέτρηση. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να διατηρηθεί για τις προεδρικές εκλογές, που -μέχρι τώρα- τουλάχιστον είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο.

 

Μερικοί θα πουν πως η κίνηση αυτή ήρθε αργά, όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η υποστήριξη του Barack Obama θα βοηθήσει τον Joe Biden να επιτύχει τον στόχο του, που είναι να απευθυνθεί σε όσα περισσότερα στρώματα του αμερικανικού λαού μπορεί. Ο Obama υπήρξε ένας πρόεδρος σχετικά αγαπητός τόσο στη διεθνή κοινότητα, όσο και σε ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών της χώρας και απ’ ό,τι φαίνεται, συνεχίζει να είναι. Η υποστήριξη αυτή θα βοηθήσει στο να συσχετιστεί το όνομα του Δημοκρατικού υποψηφίου με έναν πρόεδρο, ο οποίος για τους Αμερικανούς συμβολίζει την αλλαγή σε πολλά επίπεδα και θα ωφελήσει την ταραγμένη θα έλεγε κανείς σχέση του με τις μειονότητες, όπως η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ψηφοφόροι του Trump υπήρξαν ψηφοφόροι του Obama, κι αυτό είναι το κοινό το οποίο θα κάνει τη διαφορά και στο οποίο οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να γίνουν διεισδυτικοί. Σε μία εποχή που τα πράγματα φαίνονται δύσκολα, μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως ο Barack Obama επιθυμεί να φανεί ως η φωνή της λογικής που ένωσε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πίσω από μία φράση. «Ναι, μπορούμε!». Μπορεί, όμως, να ενωθεί ένα κόμμα διχασμένο; Και, σε μεγαλύτερη κλίμακα, μία χώρα διχασμένη και κατατρομαγμένη; Ιδίως στο κομμάτι της συσπείρωσης των Δημοκρατικών, αυτό που επιχειρεί να κάνει ο Obama δεν είναι κάτι το εύκολο. Τα ποσοστά αποδοχής του, όμως, ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και η αναγνώριση την οποία ακόμα λαμβάνει από το κόμμα, το καθιστούν πολύ πιθανό.


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.