17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΚαραντίνα, η δημιουργία μιας κοινωνίας εξ αποστάσεως. Πώς να το εκμεταλλευτείς;

Καραντίνα, η δημιουργία μιας κοινωνίας εξ αποστάσεως. Πώς να το εκμεταλλευτείς;


Της Μαρίας Τσαλίκη,

Τα νέα μέτρα πρόληψης της διαιώνισης του Covid-19 μετρούν πάνω από έναν μήνα από την εφαρμογή τους και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα είναι έτοιμη η κοινωνία να επιστρέψει στους παλαιούς φυσιολογικούς της ρυθμούς κι αν θα είναι πλέον η ίδια. Φαίνεται πως οι νέες συνθήκες που έφερε στις ζωές μας η πανδημία ήρθαν να μείνουν για αρκετό ακόμα καιρό και να γίνουν ο κανόνας της καθημερινότητας μας.

Εν έτει 2020, βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση να έχουμε στην διάθεση μας τεχνολογικά εργαλεία αξιοζήλευτα από κάθε προηγούμενη γενιά, που κλήθηκε να ζήσει παρόμοιες καταστάσεις «εγκλεισμού». Τα τεχνολογικά μας επιτεύγματα έρχονται να μετριάσουν το αίσθημα της μοναξιάς που βιώνουμε καθημερινά αλλά και να δώσουν λύση στο πρόβλημα της πλήξης που συχνά αισθανόμαστε.

Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα καλείται να εγκαταλείψει τον πραγματικό κόσμο και να ζήσει, να εργαστεί, να επικοινωνήσει μέσα από την εικονική πραγματικότητα, με μόνη διέξοδο έναν απλό περίπατο ή μια βόλτα μέχρι το τοπικό σούπερ μάρκετ. Μετά το πέρας πολλών ετών καλούμαστε να επανέλθουμε έστω και περιορισμένα στην εποχή και στην γενιά εκείνη, η διασκέδαση της οποίας βρισκόταν εντός των ορίων της γειτονίας, των κρυφών και ανεξερεύνητων μονοπατιών και των ατελείωτων περιπάτων στην θάλασσα.

Είναι δεδομένο πως μια κατάσταση εγκλεισμού εντός των «τεσσάρων» τοίχων του σπιτιού μας είναι σίγουρα μονότονη και μας κάνει να αισθανόμαστε μη παραγωγικοί. Τι θα συνέβαινε όμως αν προσπαθούσαμε έστω και για λίγο να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και εκμεταλλευόμασταν την εν λόγω κατάσταση προς όφελος μας; Σίγουρα η καραντίνα μας κάνει να πλήττουμε, ωστόσο έχουμε για πρώτη φορά όσο χρόνο θέλουμε για να αφιερώσουμε στον εαυτό μας και όχι μόνο.

  1. «Διαδικτυακά ταξίδια»

Ζούμε σε μια εποχή που ακόμα και από τον καναπέ μας, με μόνο το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούμε να ταξιδέψουμε στα πέρατα του κόσμου, να επικοινωνήσουμε με φίλους που λόγω έλλειψης χρόνου και αποστάσεως χάσαμε επαφή ή να αφεθούμε σε ένα διαδικτυακό shopping therapy. Ένα διαδικτυακό ταξίδι είναι σίγουρο πως θα παραμερίσει την ανία και την μοναξιά που νιώθουμε, έστω και για λίγο.

  1. Βιβλία

Έχεις άπλετο χρόνο και δεν ξέρεις πως να τον εκμεταλλευτείς; Γιατί δεν προτιμάς την συντροφιά ενός βιβλίου; Τα βιβλία μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την διατήρηση της πνευματικής του υγείας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η ανάγνωση ενός βιβλίου όχι μόνο ενισχύει το πνεύμα και τις γνώσεις μας αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά, κάτι που φαίνεται απαραίτητο στην κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Έχεις εξαντλήσει κάθε πιθανή επιλογή βιβλίου στο σπίτι; Πάντα υπάρχει η δυνατότητα της διαδικτυακής ανάγνωσης, τόσο από δωρεάν εφαρμογές όπως το Wattpad, στο οποίο μπορείς όχι μόνο να διαβάσεις τα έργα άλλων αλλά και να συγγράψεις κάτι δικό σου όσο και από online βιβλιοθήκες οι οποίες με μια μικρή συνδρομή σου προσφέρουν αμέτρητες επιλογές σε βιβλία.

  1. Online σεμινάρια παντός τύπου

Νιώθεις μη παραγωγικός; Δεκάδες ιδρύματα και εταιρίες κατανοώντας τις δυσκολίες των καιρών διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια, πολλά από τα οποία προσφέρονται στο κοινό δωρεάν, προκειμένου να εκμεταλλευθούμε τον χρόνο μας δημιουργικά και παράλληλα να βγούμε δυνατότεροι και σοφότεροι από την κρατούσα κατάσταση. Σκοπός είναι να προστατέψουμε πέραν την σωματικής μας υγείας και την πνευματική μας ευεξία, μετατρέποντας τον χρόνο μας σε μικρές εποικοδομητικές στιγμές μέσα στην καθημερινότητα μας. Υπάρχουν παντός είδους σεμινάρια για κάθε είδος προτίμησης και γούστου που θα μας βοηθήσουν είτε να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα μας ταλέντα είτε να ενισχύσουμε αυτά που ήδη διαθέτουμε.

  1. Σεμινάρια Ψυχολογίας και Διαχείρισης Συναισθημάτων: phychologynow.gr
  2. Μαθήματα σχεδίου: drawspace.com/
  3. Μαθήματα κιθάρας και μουσικής γενικότερα: JustinGuitar.com
  4. Δωρεάν διαδραστικά μαθήματα προγραμματισμού: Codecademy.com
  5. Δωρεάν μαθήματα επιχειρηματικής κατάρτισης και start up επιχειρήσεων: Kutztown.edu, How to start a start up

Μαρία Τσαλίκη
Η Μαρία Τσαλικη γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1998 και διαμένει στην Κομοτηνή. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα νομικής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου. Τον ελεύθερο χρόνο της τον αναλώνει ασχολούμενη με τον αθλητισμό, την ανάγνωση βιβλίων και την συγγραφή.
 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τσαλίκη
Μαρία Τσαλίκη
Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1998 και διαμένει στην Κομοτηνή. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα νομικής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου. Τον ελεύθερο χρόνο της τον αναλώνει ασχολούμενη με τον αθλητισμό, την ανάγνωση βιβλίων και την συγγραφή.