20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ μεταναστευτική πολιτική του Donald Trump και το τείχος

Η μεταναστευτική πολιτική του Donald Trump και το τείχος


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Πριν ακόμη από την εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των ΗΠΑ, ήταν έκδηλες οι σκληροπυρηνικές του απόψεις σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Σε δήλωσή του, με σκληρό τόνο, ανέφερε ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν έχουν θέση στη χώρα, είναι αναγκαίο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να αιτηθούν νόμιμα ξανά την είσοδό τους στη χώρα. Δεν είναι λίγες οι φορές στα χρόνια της θητείας του που έχει φέρει στο προσκήνιο πολιτικές κατά των μεταναστών· η μουσουλμανική απαγόρευση, η δέσμευση ότι θα καταργήσει με προεδρικό διάταγμα το καθεστώς αυτόματης χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας στα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από μη Αμερικανούς πολίτες, οι περιορισμοί των θεωρήσεων βίζας και η μείωση του ανώτατου ορίου προσφύγων, είναι μόνο λίγες από αυτές.

Το ζήτημα της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό με σκοπό τη μείωση των μεταναστών είναι ένα από αυτά που βρήκαν ένθερμους πολέμιους. Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν το ένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, απέρριψαν κατηγορηματικά τη χρηματοδότηση για το τείχος, ενώ η Nancy Pelosi, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, χαρακτήρισε το τείχος «ανήθικο». Από την άλλη, ο Donald Trump επέμεινε σθεναρά στην οικοδόμηση του τείχους θεωρώντας το αναγκαίο για την εθνική ασφάλεια, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τη μετανάστευση δεν περιλαμβάνει το τείχος, είναι χάσιμο χρόνου. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανέγερση του τείχους αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου. Στο μεταξύ, το Μεξικό επέμεινε ότι δε θα πληρώσει για ένα τέτοιο έργο, ενώ η διαμάχη ανάμεσα στα δύο κόμματα οδήγησε σε αναστολή χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ύστερα από άκαρπες διαπραγματεύσεις, ο Donald Trump κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε να παρακάμψει το Κογκρέσο. Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» για την ανέγερση του τείχους, καθώς εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικοδόμηση του τείχους. Φυσικά, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις.

Με την έναρξη της θητείας του, ο Donald Trump πέρασε πληθώρα νομοσχεδίων σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Εξασφάλισε ιστορικές συμφωνίες συνεργασίας με τις κυβερνήσεις του Μεξικό, της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας, για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου Trump, το Μεξικό ενίσχυσε τις προσπάθειές του για την ασφάλεια των συνόρων και ανέπτυξε χιλιάδες στρατεύματα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Μια αμφιλεγόμενη πολιτική από τα πρώτα χρόνια της ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου Trump είναι η απαγόρευση εισόδου υπηκόων από χώρες όπως το Ιράν, η Λιβύη, η Σομαλία, η Συρία, η Υεμένη και περιλαμβάνει, επίσης, χώρες της Αφρικής όπως η Νιγηρία. Αυτή η απαγόρευση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς υποστηρικτές, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα βλάψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ, για μείωση της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στην Αφρική. Διεξήγαγε μια αποτελεσματική –όπως αποδείχθηκε– εκστρατεία για τη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ. Μια κίνηση που οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των μεταναστών χαρακτήρισαν ξενοφοβική, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Trump να δεχτεί οξύτατες κριτικές από την εγχώρια και παγκόσμια κοινότητα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με το μεταναστευτικό του πρόγραμμα ανταμείβει όλο και περισσότερο τον πλούτο και τις δεξιότητες και αφήνει σε δεύτερη μοίρα τους οικογενειακούς δεσμούς και ανθρώπους από χώρες με χαμηλό εισόδημα. Ο κανόνας είναι ουσιαστικά ένας έλεγχος πλούτου για τη νόμιμη μετανάστευση, προσθέτοντας νέα κριτήρια για το ποιος μπορεί να λάβει πράσινη κάρτα με βάση το αν ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει κρατικά οφέλη. Ως επακόλουθο, η μετανάστευση στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά μεγάλο ποσοστό. Επιπλέον, κλείνει τις πόρτες στους αιτούντες άσυλο, καθώς πολλές χιλιάδες έχουν σταλεί στο Μεξικό για να περιμένουν τις ακροάσεις τους στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της πολιτικής «Remain in Mexico». Είναι προφανές ότι έχει αποθαρρύνει τους μετανάστες από την προσπάθειά τους να διασχίσουν τα νότια σύνορα και έχει επιδεινώσει σημαντικά την ανθρωπιστική κρίση στο Μεξικό.

Η πολιτική αντιμετώπιση της μετανάστευσης του Donald Trump εγείρει κινδύνους ιδιαίτερα γύρω από το ανθρωπιστικό ζήτημα, καθώς εμποδίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη να δεχθούν διεθνή προστασία. «Η στρατηγική του Προέδρου Trump σχετικά με τα τείχη στα σύνορα δεν αναγνωρίζει ότι αυτοί είναι άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εάν θέλουν να επιβιώσουν. Το τείχος του, οι αμφισβητήσιμες εντολές και τα συνεχώς διευρυνόμενα κέντρα μεταναστευτικής κράτησης δε θα σταματήσουν τους ανθρώπους από το να προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, θα αναγκαστούν να πάρουν θανατηφόρες οδούς μέσω της ερήμου, του ποταμού και της θάλασσας», δήλωσε η Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. Τελικά, το τείχος θα λύσει όλα τα προβλήματα; Τροφή για σκέψη!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.