25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςGretchen Whitmer: Το προφίλ μίας πιθανής μελλοντικής Αντιπροέδρου

Gretchen Whitmer: Το προφίλ μίας πιθανής μελλοντικής Αντιπροέδρου


Του Αναστάσιου Μοσχονά,

Το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει στο πεδίο των Δημοκρατικών αναφορικά με τις εκλογές του Νοεμβρίου. Προ ολίγων ημερών, ο Bernie Sanders αποσύρθηκε από την αναμέτρηση αφήνοντας ως μόνο διεκδικητή της κούρσας για το χρίσμα, τον Joe Biden. Με δεδομένο πως ο Biden θα είναι ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο Trump, σκόπιμο είναι να αναλύσουμε ένα πρόσωπο που φιγουράρει τις τελευταίες ημέρες ως ένα εκ των επικρατέστερων για να βρίσκεται μαζί του στο ψηφοδέλτιο: την Κυβερνήτη της πολιτείας του Michigan, Gretchen Whitmer.

Οι φήμες σχετικά με την πιθανή επιλογή της Whitmer έχουν φουντώσει, ειδικά μετά τη συμμετοχή της στο νεοσυσταθέν podcast του Biden. Εκεί την περιέγραψε ως «καλή του φίλη», μία «εξαιρετική Κυβερνήτη» και κατά την άποψή του «μία από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στη χώρα».

Ο Πρόεδρος Trump προ τριών εβδομάδων δήλωσε σε συνέντευξη στο Fox News πως «έχουμε πρόβλημα με μία νέα γυναίκα Κυβερνήτη από το Michigan», η οποία «κάθεται και κατηγορεί την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης του Covid-19». Η Whitmer έχει θέσει μία από τις αυστηρότερες πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης και διαμονής στο σπίτι σε μία από τις πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Χωρίς καν να αναφερθεί στο όνομά της, μας δείχνει πως η Whitmer είναι ένα πρόσωπο που προβάλλεται και προκαλεί πονοκεφάλους στην κυβέρνηση Trump. Λίγες ημέρες αργότερα, εμφανίστηκε για συνέντευξη στη δημοφιλή εκπομπή του Trevor Noah Daily Show με t-shirt «That woman from Michigan». Πώς, όμως, μία low-profile Kυβερνήτης εκλεγείσα μόλις το 2018, βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της αμερικανικής πολιτικής σκηνής δύο χρόνια αργότερα;

Η Whitmer γεννήθηκε το 1971 στο Lansing, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Michigan. Οι γονείς της ήταν δικηγόροι, με τον πατέρα της να είναι Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και τη μητέρα της βοηθό Εισαγγελέα της Πολιτείας. Η εκπαίδευσή της δείχνει μια ιδιαίτερη σχέση με την πολιτεία της, που δεν εντοπίζεται συχνά σε πολιτικούς που προτιμούν να φοιτούν σε πιο διακεκριμένα πανεπιστήμια υψηλού κύρους. Σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδάζει επικοινωνία, ενώ σε μεταπτυχιακό σπουδάζει Νομικά όπου παίρνει και επαγγελματική άδεια Juris Doctor το 1998, φοιτώντας και για τα δύο πτυχία στο Michigan State University.

Από πολύ νωρίς φαίνεται πως η Whitmer ήθελε να κυνηγήσει μία πολιτική καριέρα. Μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα το 1998, εκλέχθηκε ως βουλευτής του Michigan το 2000, θέση που παρέμεινε ως και το 2006 όταν και εκλέχθηκε στη Γερουσία του Michigan, παραμένοντας ως το 2015. Το 2013 έγινε γνωστή για την παραδοχή της πως έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Ο τρόπος με τον οποίο επενέβη και έθεσε θέματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών σε θέματα εκτρώσεων, καθώς και την κουλτούρα του βιασμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια προκάλεσε εθνικό ενδιαφέρον και συζητήσεις, πριν την εποχή της ανάπτυξης του κινήματος «Me Too».

Τον Ιούλιο του 2016 μέχρι το τέλος της χρονιάς, με ομοφωνία επιλέχθηκε από δικαστήριο του Michigan να υπηρετήσει ως Εισαγγελέας της κομητείας Ingham, προκειμένου να ερευνήσει τα 11 εγκλήματα κατάχρησης εξουσίας και προμήθειας χρημάτων σε κυκλώματα πορνείας για τα οποία κατηγορείτο ο πρώην Εισαγγελέας, Stuart Dunnings III. Η εμπλοκή της Whitmer με την υπόθεση αποτέλεσε τομή για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται υποθέσεις από το γραφείο της κομητείας και υπόδειγμα για τη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2017 ανακοίνωσε πως θα έβαζε υποψηφιότητα για τις Κυβερνητικές εκλογές του 2018 για την πολιτεία του Michigan, τις οποίες και κέρδισε με σχετική άνεση. Στις προεκλογικές της εξαγγελίες αναφέρθηκε πως στα ατού της είναι η ικανότητα να συνεργάζεται με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για την εξεύρεση ευρύτερα αποδεκτών λύσεων σε νομοσχέδια. Σαν Κυβερνήτης έχει εστιάσει το έργο της στη βελτίωση του συστήματος υγείας αναφορικά με τις γυναίκες και στην επέκταση του συστήματος Medicaid. Αντιτίθεται, βέβαια, όπως και ο Joe Biden σε ένα σύστημα δωρεάν καθολικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δέχτηκε μεγάλη κριτική για την πρότασή της να χρηματοδοτήσει έργα ανάπλασης των δρόμων μέσω της αύξησης κατά 45 cent ανά γαλόνι σαν φόρος πετρελαίου, με την πρότασή της να μη γίνεται δεκτή ακόμα και από μέλη των δημοκρατικών.

Τον Φεβρουάριο του 2020 επιλέγεται από το Δημοκρατικό κόμμα για να εκφωνήσει την ομιλία-απάντηση στην ετήσια ομιλία του Προέδρου Donald Trump στο Κογκρέσο. Τους επόμενους μήνες ακολουθεί μία περίοδος ιδιαίτερης προβολής για την ίδια. Αποτελεί μία εκ των λίγων Κυβερνητών που ασκούν ιδιαίτερα δριμεία κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Η σκληρή και άτεγκτη στάση της ίδιας δε στο ζήτημα και τα μέτρα της ως Κυβερνήτης που στοχεύουν στην προάσπιση της υγείας των ευάλωτων μειονοτήτων και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που δε μπορούν πλέον να εργαστούν λόγω της πανδημίας, έχουν εκθειαστεί.

Η προβολή της Whitmer το τελευταίο διάστημα, καθώς και το ότι η ίδια φαίνεται να αποτελεί πρόσωπο των ημερών αλλά και πρόσωπο που εκπροσωπεί τη φωνή κινημάτων όπως το «Μe Too», σε συνδυασμό με τις μετριοπαθείς πολιτικές της θέσεις όσον αφορά την υγεία, την καθιστούν πιθανή υποψήφιο για την Αντιπροεδρία. Το Michigan αποτελεί, επίσης, μία εκ των πλέον αμφίρροπων πολιτειών στις εκλογές. Πιθανή επιλογή της Whitmer θα βοηθήσει τον Biden να κερδίσει την πολιτεία αλλά και να αποκτήσει σημαντικό momentum στις μεσοδυτικές πολιτείες όπως το Wisconsin, οι οποίες μπορεί και να κρίνουν, όπως το 2016, το εκλογικό αποτέλεσμα.

Απέχουμε, πιθανώς, μεγάλο διάστημα από την επιλογή του υποψηφίου Αντιπροέδρου του Joe Biden. Το σίγουρο είναι πως η παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η επικείμενη κρίση θα ευνοήσουν περισσότερο εκλογικά και από πλευράς δημοτικότητας αυτούς που προβλήθηκαν, εμφανίστηκαν έτοιμοι και υπεύθυνοι να την αντιμετωπίσουν και διεκδίκησαν χωρίς υποχωρήσεις μέτρα προστασίας των πολιτών. Ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι η Gretchen Whitmer και για τον λόγο αυτόν, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία της σε δημόσια αξιώματα όπως και το νεαρό της ηλικίας της, την καθιστούν ένα από τα επικρατέστερα ονόματα για να συνοδεύσει τον Joe Biden στο ψηφοδέλτιο των εκλογών του Νοεμβρίου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Τάσος Μοσχονάς

Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Περιβαλλοντικού και Ποινικού Δικαίου. Παρακολουθεί ημερίδες και σχετικές με το αντικείμενό των σπουδών του ομιλίες, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών ποικίλης ύλης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάσος Μοσχονάς
Τάσος Μοσχονάς
Γεννήθηκε το 1997 και έχει μεγαλώσει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον εργάζεται ως ασκούμενος δικηγόρος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, με την ελπίδα, κάποτε, να αρχίσει και Ισπανικά. Παθιάζεται ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, τη γεωγραφία, τη γεωπολιτική και με ό,τι αφορά την pop κουλτούρα. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή, το πιάνο, τις τέχνες κάθε είδους και την ανάγνωση βιβλίων.