21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΠέντε ταινίες που μιλούν για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πέντε ταινίες που μιλούν για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Του Γιάννη Μυταυτσή,

Ίσως η περίοδος που διανύουμε αυτή τη στιγμή για τους περισσότερους είτε ατομικά είτε οικογενειακά, και σίγουρα σε ευρύτερο περιβάλλον, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται και η καλύτερη. Έτσι, ο καθένας και η καθεμιά μας ψάχνει τρόπους να γεμίσει τον άπλετο ελεύθερο χρόνο της καραντίνας ή να «σκοτώσει» τη βαρεμάρα του. Σίγουρα όλοι μας τη περίοδο αυτή διαβάζουμε βιβλία, μελετάμε για τις πανεπιστημιακές μας υποχρεώσεις, δουλεύουμε εξ’ αποστάσεως, μιλάμε στο τηλέφωνο, κάνουμε βιντεοκλήσεις, γυμναζόμαστε και γενικότερα κάνουμε πράγματα που μας βοηθούν τις ημέρες αυτές να ξεφύγουμε.

Ωστόσο, κάτι το οποίο οι περισσότεροι κάνουν είναι να βλέπουν σειρές ή ταινίες. Παρακολούθησα αυτό το διάστημα μερικές ταινίες με αναφορά στην καταπίεση και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανθρώπους του Τρίτου Κόσμου ή της Μαύρης Ηπείρου και παραθέτω παρακάτω εκείνες που ξεχώρισα.

  • Ο επίμονος κηπουρός

Ο επίμονος κηπουρός είναι μια ταινία που μας δείχνει την εκμετάλλευση που υφίστανται οι χώρες του Τρίτου Κόσμου. Οι άνθρωποι της Μαύρης Ηπείρου γίνονται πειραματόζωα για την επιχειρηματική κερδοσκοπία των φαρμακοβιομηχανιών. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ. Στη πραγματικότητα η υπόθεση εκτυλίσσεται γύρω από την περιπέτεια του Τζάστιν να ανακαλύψει το λόγω θανάτου της ακτιβίστριας γυναίκας του.

  • 12 Χρόνια Σκλάβος

Ο Στιβ Μακουίν μετουσιώνει σε ταινία τη βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, ο οποίος αγωνίστηκε για τη προσωπική του ελευθερία και επιβίωση. Η ταινία τοποθετείται στη προεμφυλιακή εποχή στις ΗΠΑ, εκεί όπου ο Τσιούιτελ Ιτζίοφορ (πρωταγωνιστής) ζει ως πολίτης της Αμερικής. Η μοίρα δυστυχώς δεν είναι με το μέρος του, διότι το χρώμα του δέρματος του δεν είναι συμβατό με εκείνο της άρχουσας τάξης και έτσι ο Νόρθαπ πωλείται σκλάβος στο Νότο, βιώνοντας όλη τη βιαιότητα σε μια πολωμένη κοινωνία.

  • Δεν είμαι εγώ ο Νέγρος σου

Η τρίτη πρόταση δεν είναι ακριβώς ταινία αλλά ένα ντοκιμαντέρ βγαλμένο από την αμερικάνικη ιστορία. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στα λόγια του Τζέιμς Μπόλντουιν από προσωπικές του εμφανίσεις αλλά και στο τελευταίο του βιβλίο, Remember This House, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε. Ο Μπόλντουιν μέσα από το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε θανάτους πολιτικών που πάλεψαν για τα δικαιώματα (Μάλκολμ Χ, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ) και καταδεικνύει την άσχημη πραγματικότητα για τους μαύρους στην Αμερική.

  • Μαύροι Πάνθηρες: Μαχητές της Επανάστασης

Ο Στάνλεϊ Νέλσον κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να αποτυπώσει στην μικρή οθόνη τη πραγματικότητα γύρω από την ιστορία της επαναστατικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των μαύρων. Το κίνημα των μαύρων «Μαύροι Πάνθηρες» αγκαλιάστηκε από την κοινωνία, προσπάθησε να παλέψει απέναντι στη βία, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό την στιγμή που η αστυνομική βαρβαρότητα ανόρθωνε το ανάστημα της.

  • Green Book

Η ταινία το Πράσινο Βιβλίο μας επιστρέφει στο 1960, όταν ο Τονι Ριπ προσλαμβάνεται ως οδηγός ενός παγκοσμίου φήμης αφροαμερικανού πιανίστα, για να τον συνοδεύσει σε μια περιοδεία στο Νότο. Οι δυο τους έχουν το δικαίωμα να επισκεφθούν συγκεκριμένα μέρη βασιζόμενοι στο Πράσινο Βιβλίο.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.