19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΙστορίες επιστημονικής τρέλας: MKUltra mind control, το πείραμα της Φιλαδέλφειας και το...

Ιστορίες επιστημονικής τρέλας: MKUltra mind control, το πείραμα της Φιλαδέλφειας και το dark web


Της Αιμηλίας Μπέλμπα,

Εποχή κορωνοϊού και δε γίνεται κατά τη διάρκεια των υπερβολικά πολλών ωρών, που περνάτε μπροστά από τον υπολογιστή, να μην έχετε συναντήσει κάποια θεωρία συνωμοσίας για το αν ο ιός είναι ή δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Έτσι, με αυτή την αφορμή θυμόμαστε τρεις φορές, που οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους για πρόοδο, ίσως να το παράκαναν.

Πρώτη περίπτωση είναι το πρόγραμμα της CIA με όνομα “Project MKUltra”. To πρόγραμμα θεωρείται μια συνέχεια των κακουργημάτων, που έκαναν ιατροί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Στόχο είχε τη χειραγώγηση του ανθρώπινου νου και πιο συγκεκριμένα, πώς θα μπορούσαν να κάνουν έναν κρατούμενο να ομολογήσει ό,τι ήξερε ή έναν κατάσκοπο να προδώσει χωρίς τη θέλησή του τη χώρα του. Αυτή η χειραγώγηση του νου γινόταν με βαριά κακοποίηση και βασανισμό των ανθρώπων, που ήταν τα πειραματόζωα του προγράμματος. Η έρευνα γύρω από αυτό το θέμα διήρκεσε γύρω στις δυο δεκαετίες, από το 1953 μέχρι το 1973 και το εύρος της ήταν αρκετά μεγάλο με 80 ιδρύματα να παίρνουν μέρος σε αυτές τις εργασίες. Ανάμεσά τους κολέγια, φυλακές, ψυχιατρικές κλινικές και φαρμακευτικές εταιρίες. Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 η CIA σε περιοχές, που ήταν υπό τον έλεγχο της Αμερικής, έστησε στρατόπεδα, στα οποία αιχμαλώτιζαν και βασάνιζαν για χάρη της επιστήμης όχι μόνο όσους υπήρχε η υποψία ότι ήταν κατάσκοποι του εχθρού, αλλά και όσους θεωρούσαν «αναλώσιμους». Το 1975 βγήκε το θέμα στην επιφάνεια, αλλά οι έρευνες του Κογκρέσου απέδωσαν λίγους καρπούς, καθώς δύο χρόνια πριν ο τότε διευθυντής της CIA είχε διατάξει όλα τα έγγραφα σε σχέση με το πρόγραμμα να καταστραφούν.

H επόμενη περίπτωση, που ένα επιστημονικό επίτευγμα εξελίχθηκε σε τερατούργημα είναι το “dark web”. Το “dark web” είναι μέρος του ίντερνετ, αλλά δεν μπορεί κανείς να το εξερευνήσει π.χ. μέσω του Google. Χρειάζεται έναν ειδικό browser και πρόκειται για ένα δίκτυο μη ανιχνεύσιμης δραστηριότητας. Φτιάχτηκε με τη βοήθεια και την υποστήριξη της αμερικάνικης κυβέρνησης, με σκοπό να μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες εύκολα οι κατάσκοποι, αλλά πλέον είναι ένας τόπος εγκληματικών δραστηριοτήτων. Και όταν αναφερόμαστε σε εγκληματικές δραστηρίοτητες, δεν εννοούμε μόνο την παράνομη αγοραπωλησία όπλων και ναρκωτικών, αλλά και την πρόσληψη πληρωμένων δολοφόνων, τη «μαύρη» αγορά οργάνων, αλλά και ακόμα πιο αρρωστημένες καταστάσεις με βίντεο από βασανισμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις ζώων και ανθρώπων. Μάλιστα, αρκετές ταινίες, που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια, σχετίζονται με το dark web.

Η τρίτη περίπτωση αποτελεί εν μέρει μύθο, αλλά σίγουρα αξίζει μια αναφορά. Αυτή είναι το πείραμα της Φιλαδέλφειας, το οποίο φέρεται, πως διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου του 1943 και στα πλαίσια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, είχε σκοπό να κάνει ένα πλοίο αόρατο! Αυτό το πλοίο ήταν το USS Eldridge, το οποίο σύμφωνα με γράμματα που έλαβε ο αστρονόμος και συγγραφέας, Morris K. Jessup εξαφανίστηκε από τη Φιλαδέλφεια μέσα σε μια πράσινη λάμψη, εμφανίστηκε στη Βιρτζίνια ή στη Νέα Υόρκη (οι γνώμες για αυτό διίστανται) και εμφανίστηκε πάλι στη Φιλαδέλφεια, αλλά το πλήρωμα του πλοίου υπέστη φοβερές συνέπειες. Κάποιοι τρελάθηκαν και άλλοι αρρώστησαν από μυστήριες ασθένειες. Όμως, το πιο ανατριχιαστικό από όλα είναι, πως μερικά από τα μέλη του πληρώματος φέρεται πως κόλλησαν πάνω στο πλοίο, ενώ ήταν ακόμα ζωντανοί. Όλες τις επόμενες δεκαετίες δε βρέθηκε κανένα σοβαρό στοιχείο, που να δείχνει πως όντως το πείραμα της Φιλαδέλφειας συνέβη. Έστω για την ιστορία, η ιδέα του τρελού πειράματος βασίζεται σε κάποιες θεωρίες του Αϊνστάιν, που στόχο είχαν να συνδέσουν τις δυνάμεις του ηλεκτρομαγνητισμού και της βαρύτητας.


Αιμηλία Μπέλμπα

Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.