18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Φραγκλίνος Ρούζβελτ

In Memoriam: Φραγκλίνος Ρούζβελτ


Της Έλενας Καππέ,

Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ ήταν ο 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν γιος του Τζέιμς Ρούζβελτ, επιχειρηματία και γόνου καλής οικογένειας της Νέας Υόρκης και της Σάρα Ντελάνο. Ήταν μοναχοπαίδι και έτσι είχε απεριόριστη προσοχή από τους γονείς του γι’ αυτό και οι σπουδές του ήταν εξαίρετες. Σε πολλές φωτογραφίες και όχι μόνο, η μητέρα του τον έντυνε με φόρεμα σαν κορίτσι και είχε μακριά ξανθά μαλλιά. Κατάφερε να μπει στην πολιτική σε νεαρή ηλικία το 1910, καθώς είχε συγγενικούς δεσμούς με 11 προέδρους της Αμερικής. Από μικρός ταξίδευε στην Ευρώπη και γνώριζε Γερμανικά και Γαλλικά. Έως τα οχτώ του χρόνια έκανε μαθήματα στο σπίτι του με τους καλύτερους καθηγητές, ήξερε να ιππεύει και να ασχολείται με πολλά ακόμη αθλήματα. Το πρώτο σχολείο που φοίτησε ήταν στη Γερμανία. Εκεί ο Φραγκλίνος έδειχνε με έντονο τρόπο την αντιπάθεια του για τα Γερμανικά όργανα της τάξης μιας και τους θεωρούσε αγενείς και εγωκεντρικούς. Ήταν πολύ καλός μαθητής σύμφωνα με τους καθηγητές του και καλό παιδί σύμφωνα με τους συμμαθητές του. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και νομική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα παράτησε όμως για να ασχοληθεί με την πολιτική.

Αρχικά εκλέχτηκε γερουσιαστής και το 1913 διορίστηκε υφυπουργός Ναυτικών. Το 1920 έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά ηττήθηκε. Τον Αύγουστο του 1921 προσβλήθηκε από βαριάς μορφής πολιομυελίτιδα, η οποία τον άφησε σχεδόν παράλυτο. Το 1928 εκλέχτηκε κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης και το 1930 επανεξελέγη. Το 1932 πήρε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και κέρδισε την ίδια χρονιά τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου το 1933 και επανεξελέγη το 1936, το 1940 και το 1944. Έμεινε στον Λευκό Οίκο πάνω από 12 χρόνια πράγμα που δεν κατάφερε κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το όνομα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ συνδέθηκε με την προσπάθεια ανάκαμψης μετά την οικονομική κρίση (Κραχ) του 1929 και με τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Πέθανε στις 12 Απριλίου 1945, λίγο πριν τη λήξη του Πολέμου, από εγκεφαλική αιμορραγία. Είχε παντρευτεί με την ανιψιά του 26ου προέδρου των Η.Π.Α. Θεόδωρου Ρούζβελτ, ο οποίος ήταν 5ος εξάδελφός του, την Έλινορ Ρούζβελτ με την οποία είχε αποκτήσει πέντε παιδιά. Τον διαδέχθηκε στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών ο μέχρι τότε Αντιπρόεδρος Χάρρυ Τρούμαν.


Ελένη Καππέ

Τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.