18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: Οι θετικές ειδήσεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού και το...

Financial Report: Οι θετικές ειδήσεις για την εξάπλωση του κορωνοϊού και το Eurogroup ως καταλύτες σε μια εβδομάδα ανόδου για το Χρηματιστήριο


Του Άγγελου Μαρίνου,

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν κομβική για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κινητικότητα ορίστηκε πρωτίστως από την σταθεροποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και σε δεύτερο χρόνο, από τα ασαφή δεδομένα για τα αποτελέσματα του Eurogroup στο τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Όπως αναμενόταν, βάσει της εβδομάδας που προηγήθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά. Από τις 30/3 μέχρι και τις 3/4, ο Γενικός Δείκτης ναι μεν υποχώρησε, αλλά κατά μόλις 9 μονάδες. Η θετική προσαρμογή δεν αποτελούσε έκπληξη, αλλά φυσική τάση. Αυτή η φυσική τάση, λοιπόν, του χρηματιστηρίου συνδυάστηκε με τις θετικές ειδήσεις όσον αφορά τον κορωνοϊό, τόσο συνολικά στην υφήλιο, αλλά πιο συγκεκριμένα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Στην πρώτη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναπτύχθηκε κατά 8,46%, ενώ ο τζίρος, παρότι δεν ήταν ενθαρρυντικός, δεν ήταν ελλειμματικός. Η διστακτικότητα του τζίρου, θεωρήθηκε εν μέρει φυσιολογική, λόγω του Πάσχα των καθολικών. Τα θετικά νέα που αφορούσαν την πανδημία ήταν αρκετά, για να ωθήσουν το χρηματιστήριο στην ανάκτηση των 580 μονάδων και έπειτα των 600 στη δεύτερη συνεδρία. Ωστόσο, τη θετική ροή έμελλε να διακόψουν οι ειδήσεις που αφορούσαν το Eurogroup.

Η ασάφεια και η αβεβαιότητα που προέκυψε, ενόψει της συνεδρίασής του, δεν επέτρεψε στο χρηματιστήριο να συνεχίσει βάσει των θετικών προσδοκιών. Η αναμενόμενη πλέον καθυστέρηση της Ένωσης, όσον αφορά το μέγεθος υποστήριξης της οικονομίας και τον τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί, εκ νέου βάρυνε το κλίμα. Η ταχύτητα κρίνεται ως απαραίτητη απ’ τις αγορές για να προστατευθεί η ευρωπαϊκή οικονομία επιτυχώς. Η Ιταλία και η Ισπανία, ως 3η και 4η οικονομία σε μέγεθος στην Ε.Ε., θα δημιουργήσουν τεράστια και μακροπρόθεσμα προβλήματα αν παραμείνουν αβοήθητες ή δε λάβουν βοήθεια εγκαίρως. Με βάση, λοιπόν, την εικόνα που είχε διαμορφωθεί για τα αποτελέσματα του Eurogroup μέχρι το τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης, η νευρικότητα των αγορών ανέκτησε τον κεντρικό ρόλο. Το χρηματιστήριο τελμάτωσε πάνω απ’ τις  600 μονάδες.

Αυτή τη στιγμή, το χρηματιστήριο βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Οι καθυστερήσεις, η αβεβαιότητα και η έλλειψη πληροφόρησης ως προς τη συνολική ζημία του lockdown, καθώς και το ότι κανείς δε γνωρίζει πότε θα τελειώσει, δημιουργεί εμπόδια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εντός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αυτό δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσει την άνοδο. Ακόμα και η παγκόσμια αποδοχή της Ελλάδας ως μία απ΄τις πιο αποτελεσματικές χώρες στην καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού δεν είναι επαρκής, για να αλλάξει την κατάσταση. Η αβεβαιότητα είναι απλά ισχυρή, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε θετική μεταβολή.

Όπως όλα δείχνουν, αυτή δε θα υποχωρήσει, εάν δεν ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η αντιμετώπιση από πλευράς της Ένωσης. Όσο πιο γρήγορα ληφθούν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα σταθεροποιηθεί το κλίμα στο χρηματιστήριο ή τουλάχιστον, θα υπάρχει επιτέλους μία βάση, ώστε οι θέσεις long να καταφέρουν να επανέλθουν. Εάν την εβδομάδα που ακολουθεί επικοινωνηθεί η πεποίθηση ότι το Eurogroup έχει καταλήξει σε οριστική συμφωνία, πολύ πιθανόν το χρηματιστήριο να ανακτήσει ακόμα περισσότερο χαμένο έδαφος. Τα αποτελέσματα του Eurogroup δεν έχουν προλάβει να ενσωματωθούν στην αγορά, που παρέμεινε κλειστή την Παρασκευή και έτσι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα φανεί πώς αποτυπώνει η αγορά τη συμβιβαστική λύση που συμφωνήθηκε.

Εάν η εβδομάδα κυλήσει όπως η τελευταία, πολύ πιθανό να σημειωθεί νέα πτώση, με κέντρο της πτώσης τις τράπεζες, των οποίων το μέλλον μόνο ως δυσοίωνο μπορεί να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον όσον αφορά τα επόμενα δύο χρόνια. Η κερδοφορία τους θα είναι πρακτικά ανύπαρκτη, ενώ η κεφαλαιοποίησή τους τίθεται υπό σθεναρή αμφισβήτηση. Σε αυτό το σημείο αποδεικνύεται πόσο σημαντικό ήταν να επιτευχθεί ένα τέλος στην ιστορία των κόκκινων δανείων. Εάν είχε λυθεί τουλάχιστον αυτό το ζήτημα, ίσως η εικόνα των τραπεζών να μην κρινόταν απαγορευτική. Τώρα, όμως, η ικανότητα των τραπεζών να διαχειριστούν όλους αυτούς τους κινδύνους είναι εύλογα αμφισβητήσιμη.

Αναλυτικά, τη Δευτέρα το χρηματιστήριο ξεπέρασε τις θετικές προσδοκίες, κλείνοντας στις 586,46 μονάδες, ενώ άνοιξε στις 545,57. Ισχυρή ήταν και η άνοδος του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος σημείωσε αύξηση 9,95%. Η επόμενη συνεδρίαση επίσης, έκλεισε θετικά ωστόσο, με πιο μετριοπαθή αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 600 μονάδων. Τα βλέμματα ήταν και πάλι στραμμένα στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος παρέμεινε στις υψηλές επιδόσεις, αυξανόμενος κατά 6,61%.

Λόγω του Eurogroup, την Τετάρτη το χρηματιστήριο έμεινε πρακτικά στατικό, καθώς σημείωσε αύξηση 0,22%, κλείνοντας στις 609,09 μονάδες. Η διακύμανση ήταν μικρή κατά τη συνεδρίαση, καθώς το χαμηλό ημέρας ήταν στις 595,44 μονάδες, ενώ το υψηλό στις 615,61. Η αρνητικότητα προφανώς, δεν έπαυσε την Πέμπτη, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει στο κόκκινο, σημειώνοντας πτώση 0,30% και κλείνοντας την εβδομάδα στις 607,29 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος άνοιξε την εβδομάδα στις 322,44 μονάδες, έκλεισε στις 365,39, ενώ σημείωσε ελάχιστη πτώση 0,05%. Κατ΄εξαίρεση, τέλος, το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό την Παρασκευή, λόγω της εορτής και αργίας της Μεγάλης Παρασκευής κατά το Πάσχα των καθολικών.


Άγγελος Μαρίνος

Γεννηθείς το 1996 στη Κομοτηνή, είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κατεύθυνση στην οικονομική ανάλυση. Διαθέτοντας ακόρεστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά, αρθρογραφεί στην κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ