14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΜήπως ήταν ο Uncle Joe από την αρχή;

Μήπως ήταν ο Uncle Joe από την αρχή;


Της Μαριλένας Γιαννίκα,

Η ιστορία έχει αποδείξει πως -πλην εξαιρετικών περιπτώσεων- στις εσωκομματικές εκλογές των αμερικανικών κομμάτων ο υποψήφιος που αρχικώς αναδεικνύεται ως φαβορί, είναι και εκείνος που τελικώς θα αποκτήσει το χρίσμα. Η ιστορία για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε· όμως πώς καταλήξαμε σε τελική αναμέτρηση μεταξύ του νυν Προέδρου και του πρώην Αντιπροέδρου;

Μέσα στη φρενίτιδα του κορωνοϊού και των ραγδαίων πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, ο πρώην αντιπρόεδρος Joe Biden απέκτησε το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος έπειτα από την παραίτηση του αντιπάλου του Bernie Sanders την περασμένη Τετάρτη. Η παραίτηση αυτή αποτέλεσε την τελευταία πράξη του «δράματος» που ξεκίνησε σχεδόν έναν χρόνο πριν, εμπεριείχε 25 και πλέον υποψηφίους, αρκετές ανακατατάξεις και ευτράπελα. Κατά γενική ομολογία, η γκάμα των υποψηφίων είχε λιγότερα να επιδείξει από πλευράς πλουραλισμού ιδεολογίας και οικονομικής πολιτικής, όσο από ποικιλότητας κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου. Πράγματι, ποτέ στην ιστορία δεν έχει υπάρξει ταυτόχρονη επιδίωξη του χρίσματος από τόσο μεγάλο αριθμό γυναικών, έναν δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, έναν πρώην αντιπρόεδρο και τον πρώτο (ανοικτά) ομοφυλόφιλο υποψήφιο γερουσιαστή.

The Democratic presidential race shifts Wednesday night to the Deep South, as the 10 leading contenders square off on stage with less than 11 weeks left before the Iowa caucuses.

Η κούρσα εκκίνησε ως «μάχη» για 3 και αντιπαράθεση μεταξύ της κεντρώας πολιτικής του Joe Biden και της σοσιαλιστικής ατζέντας των Elizabeth Warren και Bernie Sanders. Με την πάροδο του χρόνου και την είσοδο όλο και περισσότερων υποψηφίων η διασπορά των ψηφοφόρων μεγάλωνε, καθώς ο Pete Buttigieg, η Kamala Harris και η Amy Klobuchar συγκέντρωναν ικανοποιητικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Αποκορύφωμα του διχασμού αποτέλεσε η λίγο πριν την έναρξη του 2020 ανακοίνωση του πρώην Ρεπουμπλικανού δημάρχου Michael Bloomberg ότι εισέρχεται και εκείνος στον προεκλογικό αγώνα. Παρ’ όλα τα παραπάνω, οι Biden και Sanders παρέμεναν σταθεροί με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους και διαρκείς εναλλαγές στις 2 πρώτες θέσεις προτίμησης. Αρκετά αναμένονταν να κριθούν στη Super Tuesday, εντούτοις κανείς δεν υπολόγιζε το σενάριο που πρόκειται να εκτυλιχθεί, ειδικά μετά από τα ουδέτερα αποτελέσματα των εσωκομματικών που είχαν προηγηθεί.

Λίγες μέρες πριν τη Super Tuesday παρατηρούνται συλλήβδην παραιτήσεις υποψηφίων του κόμματος, οι οποίοι ταυτόχρονα με την απόσυρσή τους διακηρύσσουν την απεριόριστη στήριξή τους στο πρόσωπο του Joe Biden. Παράλληλα, υπό το πρίσμα της Super Tuesday είχε προηγηθεί και το debate των Δημοκρατικών το οποίο είχε διασαφηνίσει (επιτέλους) τις θέσεις των υποψηφίων και είχε αποβεί καταστροφικό για τον Michael Bloomberg, ενώ είχε ενισχύσει ελαφρώς τα μειωμένα ποσοστά της Elizabeth Warren. Υπό τα καινούργια δεδομένα, το άλλως απίθανο σενάριο της σαρωτικής νίκης του Biden άρχισε να γράφεται. Έχοντας λόγω των παραιτήσεων ως μοναδικό ιδεολογικό αντίπαλο τον Michael Bloomberg, και με το στρατόπεδο της «αριστερής» ιδεολογίας αφενός διχασμένο μεταξύ Elizabeth Warren και Bernie Sanders, αφετέρου ανίκανο να κερδίσει την πλειονότητα των Αμερικανών ψηφοφόρων, η νίκη του Joe Biden ήταν σαρωτική ακόμη και στις πολιτείες που ο Bernie Sanders είχε προηγηθεί της Hillary Clinton το 2016.

Στον απόηχο της Super Tuesday, η Elizabeth Warren παραιτείται έπειτα και από την ήττα της στη Μασαχουσέτη -την πολιτεία της-, με το χρίσμα πλέον να αποτελεί μονομαχία για δύο. Στις επόμενες αναμετρήσεις, στις 10 και 17 Μαρτίου, η σαρωτική πορεία του Biden συνεχίζεται, με τις πιθανότητες του Bernie Sanders να μειώνονται όλο και περισσότερο, καθώς κρίσιμες πολιτείες όπως το Michigan, η Florida και το Illinois τάσσονται υπέρ του πρώτου. Τέλος, υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Sanders αναγνωρίζει την ήττα του και προκειμένου να αποφευχθεί μία άσκοπη και ίσως επικίνδυνη συνέχεια στην αναμέτρηση, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες δηλώσεις του, ανακηρύσσει την παραίτησή του μετά τις εκλογές στο Wisconsin, στις 7 Απριλίου.

Η εκλογική αναμέτρηση του 2020 αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία συνυφασμένη με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, λόγω αυτού, ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολεσθούν τα μέχρι στιγμής δύο σημαντικά σημεία της. Πρώτον, η νέα πνοή που κατάφερε να προσδώσει ο Bernie Sanders στην ιδέα του σοσιαλισμού και το μεγάλο αντίκρισμά του στους νέους ανθρώπους, με σχεδόν 180 εκατομμύρια δολάρια της καμπάνιας του 2020 να προέρχονται στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από απλούς πολίτες. Δεύτερον, το ευρύ φάσμα κοινωνικού υποβάθρου των υποψηφίων των Δημοκρατικών, που συντέλεσε παρά την τελική επιλογή υποψηφίου στη θεμελίωση της αντίληψης πως το φύλο, το χρώμα, η σεξουαλική προτίμηση, το οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο δεν πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη στην επιδίωξη ακόμα και του ανώτερου αξιώματος˙ όσο θλιβερό κι αν φαντάζει αυτό στο άκουσμα, το 2020.


Mαρία-Ελένη Γιαννίκα

Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.