17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΓιατί είναι μια ευκαιρία να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην οικογένειά σου

Γιατί είναι μια ευκαιρία να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην οικογένειά σου


Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η κήρυξη των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, καθώς και η επακόλουθη καθολική απαγόρευσή της επέφερε πρωτοφανή σύγχυση στο κοινωνικό σύνολο, και όχι άδικα. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, καθώς και η επιβεβλημένη αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών κρίνεται πλέον απαραίτητη, περιορίζοντας τον κύκλο του εκάστοτε ατόμου στον μικρόκοσμο του σπιτιού του. Ασφαλώς, η μοναξιά αντιφάσκει στη φύση μας, καθώς ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον αναζητά συνεχώς την επαφή και την επικοινωνία, την οποία -θέλοντας και μη- στερείται στην προκειμένη φάση, γεγονός που διαταράσσει την ψυχολογία και κατ’ επέκταση τη διάθεσή του. Το κενό αυτό καλούνται να καλύψουν για ακόμη μία φορά οι σταθερές αξίες στη ζωή μας, που δεν είναι άλλες από τα μέλη της οικογένειάς μας. «Γύρνα σπίτι όσο είναι καιρός, τι θα κάνεις μόνος σου εκεί;», σε ρωτάει η μητέρα σου καθημερινά και παρά το γεγονός ότι προβάλλεις σθεναρή αντίσταση, κάποια στιγμή ξέρεις κι εσύ ο ίδιος ότι θα υποκύψεις…

Αναγνωρίζω ότι όλοι εμείς που αποδράσαμε από τα πατρικά μας λόγω των σπουδών ή της εργασίας μας, μετακομίζοντας μόνιμα σε κάποια άλλη πόλη, έχουμε διαμορφώσει τη ζωή μας πάνω σε διαφορετικούς ρυθμούς, οι οποίοι δυσκολεύουν την αναπροσαρμογή μας στους «κανόνες» που απαιτεί η συμβίωση. «Ακόμη δεν κοιμάσαι; Χαμήλωσε τη μουσική! Κλείσε επιτέλους τον υπολογιστή! Τι χαζομάρες βλέπεις στην τηλεόραση! Καθάρισε το δωμάτιό σου! Πλύνε λίγο τα πιάτα!», είναι μερικές από τις φράσεις-κλειδιά που ηχούν σαν καμπανάκια στο μυαλό μας, ανακαλώντας αυτόματα στη μνήμη μας τους στίχους του «Πιο καλή η μοναξιά». Στο σημείο αυτό σου συνιστώ να παραμείνεις ψύχραιμος. Μη μπεις στη διαδικασία να διαπραγματευτείς, θα βγεις σίγουρα χαμένος. Το κλειδί στην επιτυχία της αναπροσαρμογής στο πατρικό σου είναι η καλή διάθεση και η συνειδητοποίηση ότι οι μέρες εγκλεισμού που διανύουμε αποτελούν αφορμή για να απολαύσεις ποιοτικό και παραγωγικό χρόνο με τους οικείους σου, τους οποίους -μεταξύ μας- έχεις παραμελήσει αρκετά.

Κεφάλαιο Πρώτο: Τα αδέρφια

Τα αδέρφια σου αποτελούν τους εν δυνάμει συνοδοιπόρους σου στο μακρύ, ως φαίνεται, ταξίδι της καραντίνας. Παράλληλα, βέβαια, είναι και τα πρόσωπα με τα οποία προμηνύονται οι περισσότεροι καυγάδες. Προκειμένου, λοιπόν, να μην πέσεις στην παγίδα των μαραθώνιων τσακωμών, δεδομένου ότι εσύ με την έλευσή σου διαταράσσεις την καθημερινότητά τους, θα πρέπει να αναζητήσεις τις «πόρτες» που θα σου επιτρέψουν να εισχωρήσεις και να ενταχθείς σ’ αυτήν. Αν ανήκεις στην κατηγορία των μεγάλων αδερφών, μια εποικοδομητική μέθοδος για να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου είναι να βοηθήσεις τα αδέρφια σου με τα μαθήματά τους. Εφόσον, διαθέτεις τις απαραίτητες γνώσεις και είσαι σε θέση να στηρίξεις τα αδέρφια σου σε κάποιο από τα μαθήματα που υστερούν ή και σε κάποια ξένη γλώσσα με την οποία ασχολούνται, μπορείς να συμβάλλεις ενεργά στη μελέτη τους, λύνοντάς τους τυχόν απορίες τις οποίες διστάζουν να θέσουν στον καθηγητή τους ή προέκυψαν στο διάστημα που τα σχολεία και πανεπιστήμια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Αν, ωστόσο, εντάσσεσαι στην κατηγορία των μικρών αδερφών, μια εξαιρετική μέθοδος για να μοιραστείς τον χρόνο σου με τα μεγαλύτερα αδέρφια σου είναι η οργάνωση του δωματίου, της ντουλάπας ή του υπολογιστή σου. Το γνωστό στους κύκλους του YouTube ως «decluttering», το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «ξεκαθάρισμα» στα ελληνικά, ενδείκνυται ως μια παραγωγική αλλά και αγχολυτική δραστηριότητα, τα οφέλη της οποίας μπορεί να μην εξαργυρώσεις άμεσα εξαιτίας του εγκλεισμού, αλλά θα γευτείς με την κήρυξη της παύσης των μέτρων. Το ξεκαθάρισμα αυτό μπορεί να αφορά τόσο τον χώρο σου, όσο και τις ηλεκτρονικές σου συσκευές. Η ντουλάπα μας αποτελεί συνήθως έναν από τους χώρους που χρήζει περιποίησης και οργάνωσης. Η αποσυμφόρησή της από ρούχα ή αξεσουάρ που δε χρησιμοποιούμε πια, θα έκανε τη διαδικασία της επιλογής των ρούχων μας εξαιρετικά εύκολη, ενώ τα πράγματα τα οποία θα αποχωριστούμε, θα μπορούσαμε να τα δωρίσουμε -εφόσον είναι σε καλή κατάσταση- σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Η οργάνωση των αρχείων μας καθίσταται, επίσης, μια ευχάριστη ασχολία. Η ομαδοποίηση της μουσικής και των φωτογραφιών μας θα μας φέρει στη μνήμη μας όμορφες αναμνήσεις από ταξίδια, εκδρομές και πολλές ακόμη ευχάριστες στιγμές, όπου ανακαλώντας αυτές θα πάρουμε μια ανάσα αισιοδοξίας.

Κεφάλαιο Δεύτερο: Οι γονείς

Ήρθε, επιτέλους, η στιγμή να μοιραστείς λίγο από τον χρόνο σου με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από κάθε σου βήμα, που φυσικά δεν είναι άλλοι από τους γονείς σου. Οι ασχολίες τους είναι συνήθως πολλές ακόμη και σ’ αυτήν την επίπονη για το ανθρώπινο είδος συγκυρία, καθώς ως γνωστόν οι δουλειές ποτέ δεν τελειώνουν…

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από τη μητέρα. Οι οικιακές εργασίες είναι οι πρώτες που σου έρχονται στο μυαλό, αφού δυστυχώς η κοινωνία μας έχει αναθέσει σ’ αυτές τις ακούραστες ηρωίδες το επιπλέον φορτίο της καθαριότητας και φροντίδας του νοικοκυριού. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το φύλο σου, μπορείς να συμβάλλεις σε αυτές συνοδεύοντάς τες με την playlist του αγαπημένου σου καλλιτέχνη, ώστε να γίνει η όλη διαδικασία λίγο πιο ευχάριστη. Η καλή πρόθεση είναι πάντα η βάση για να μετατρέψουμε τις εργασίες που κατατάσσονται στην κατηγορία των «αγγαρειών» σε διασκεδαστικές ασχολίες. Και μη φοβάσαι, η μητέρα σου δεν πρόκειται να σου αναθέσει τις βαριές δουλειές, γιατί πολύ απλά γνωρίζει ότι δεν είσαι σε θέση να τις φέρεις εις πέρας.

Η κουζίνα σε όλα τα σπίτια τις τελευταίες μέρες έχει πάρει φωτιά, καθώς η μαγειρική και οι γεύσεις αποτελούν μια διέξοδο για όλους μας. Αν η μαγειρική είναι μία από τις αγαπημένες σου ασχολίες, τότε σίγουρα θα συμβάλεις κι εσύ δυναμικά στα αριστουργήματα που δημιουργεί η μητέρα σου θέλοντας να πειραματιστείς και να εξελίξεις τις γνώσεις σου. Αν, ωστόσο, οι σπεσιαλιτέ σου περιορίζονται στα τοστ και τα μακαρόνια, ήρθε η ώρα να μυηθείς στον χώρο της μαγειρικής ανακαλύπτοντας τις αμέτρητες δυνατότητές της.

Για το τέλος αφήσαμε τον αρχηγό της οικογένειας, που δεν είναι άλλος από τον πατέρα. Τα γνωστά σε όλους μας «μερεμέτια» στο σπίτι είναι μία από τις αγαπημένες του συνήθειες, καθώς οι εν λόγω δραστηριότητες τον κάνουν να αισθάνεται παραγωγικός και χρήσιμος. Μια ωραία ιδέα θα ήταν να ξεκινήσετε να βάφεται κάποιο από τα δωμάτια του σπιτιού ή να προσπαθήσετε να επισκευάσετε κάθε συσκευή που υπολειτουργεί. Ο κήπος ή το μπαλκόνι αποτελούν, επίσης, το βασίλειό του. Η κηπουρική και η καλλιέργεια των φυτών θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά, ενώ θα ομορφύνει και τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, τον οποίο όσο βελτιώνεται ο καιρός, θα αξιοποιείται όλο και περισσότερο.

Η επιστροφή στο πατρικό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η έσχατη λύση στη δίνη της πανδημίας. Είναι σημαντικό όλοι μας να έρθουμε κοντά στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν με αγάπη όλα αυτά τα χρόνια. Ας εκμεταλλευτούμε, επομένως, την παύση του χρόνου που βιώνουμε, προκειμένου να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας!


Σωτηρία Γιαννακοπούλου

Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.