24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΤο «cocooning» το δημιουργικό

Το «cocooning» το δημιουργικό


Της Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη, 

Ναι, σίγουρα ο νέος ιός μας έχει «εγκλωβίσει» στο σπίτι. Ναι, σίγουρα έχουμε πολλές στιγμές μέσα στη μέρα που βαριόμαστε και ψάχνουμε τι να κάνουμε για να σκοτώσουμε αυτό το χρόνο. Σίγουρα όλοι μας κάτσαμε αρκετά, κοιμηθήκαμε αρκετά και παρακολουθήσαμε πολλές ταινίες και σειρές – ειδικά εμείς με συνδρομή στο Netflix. Παράλληλα όμως η κατάσταση αυτή μας δίνει και μία κρυμμένη ευκαιρία, να μεταμορφώσουμε τον ελεύθερο αυτό χρόνο σε εποικοδομητικό. Παρακάτω έχω κάποιες ιδέες για να σε βοηθήσω αν και εσύ βρίσκεσαι σε διαδικασία αναζήτησης αξιοποίησης αυτού του χρόνου.

  1. Μάθε μια ξένη γλώσσα

Μέσω των κάτωθι εφαρμογών σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες, ορισμένες είναι επί πληρωμή ενώ άλλες δωρεάν.

  • Duolingo: Πρόκειται για την πιο δημοφιλή εφαρμογή με εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο. Πρώτα από όλα, επειδή είναι δωρεάν, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα μαθημάτων – από τα απολύτως βασικά μέχρι και τα πιο εντατικά. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί άμεσα να ελέγξει την πρόοδο του και να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένη κατηγορία (γραμματική, λεξιλόγιο) μέσω ενός προσωπικού timeline που σχηματίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια εκμάθησης.
  • Drops: Πρόκειται, επίσης, για μια δωρεάν εφαρμογή μέσω της οποίας μπορεί κανείς με διασκεδαστικό τρόπο να μάθει έως και 36 γλώσσες! Τα μαθήματα διαρκούν μόνο πέντε λεπτά και αφού ο χρήστης ολοκληρώσει ένα μάθημα μπορεί να επιστρέψει σε αυτό μόνο την επόμενη και μετά. Στα μαθήματα του Drops καλείσαι να συνδυάσεις μια λέξη ή φράση, που εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού σου, με μια εικόνα.
  • Rosetta Stone: Μέσω αυτής της εφαρμογής μπορείς να μάθεις δωρεάν αρκετές γλώσσες ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να εξασκηθείς μέσα από συγκεκριμένες θεματικές, π.χ. «Basics and Beyond» ή «Travel». Εφόσον επιλέξεις την εκάστοτε θεματική, μπορείς να την εξασκείς για 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα και συνολικά για έξι εβδομάδες. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες λόγω κορωνοϊού, το Rosetta Stone διαθέτει δωρεάν την premium υπηρεσία του για τους τρεις πρώτους μήνες.
  • LingoDeer: Για όσους αγαπούν τις ασιατικές γλώσσες. Η εφαρμογή ξεκινά με κάποια απλά πράγματα γύρω από τη γραμματική της εκάστοτε γλώσσας και σταδιακά εμβαθύνει σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το λεξιλόγιο. Είναι και αυτή μία από τις εφαρμογές που αυτές τις μέρες προσφέρουν την premium υπηρεσία για 30 μέρες μόνο με ένα δολάριο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό «REMOTE».

  1. Παρακολούθησε θέατρο
  • Θέατρο Πορεία: Δεν είναι οι λίγες οι παραστάσεις που αυτές τις μέρες μπορούμε να παρακολουθήσουμε από την οθόνη του υπολογιστή μας. Από τις 24 Μαρτίου μέχρι και τις 4 Απριλίου, εντελώς δωρεάν, το Θέατρο Πορεία φέρνει και αυτό τις δικές του παραστάσεις στο σπίτι μας. Κάθε μέρα, μέσα από την ιστοσελίδα του θεάτρου, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσαμε κάποιες από τις εμβληματικότερες παραστάσεις που έχουν ανέβει στη σκηνή του στα 20 χρόνια λειτουργίας του. Η αρχή θα γίνει με τη Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση και η δυνατότητα παρακολούθησης κάθε έργου θα ξεκινά στις 10 το πρωί και θα τελειώνει την ίδια ώρα της επόμενης ημέρας.
  • Θέατρο Μπολσόι: Από τις 25 Μαρτίου και μέχρι τις 10 Απριλίου το Θέατρο Μπολσόι για πρώτη φορά στην ιστορία του προβάλλει έξι παραστάσεις όπερας και μπαλέτου μέσω του καναλιού που έχει στο youtube. Η αρχή θα γίνει με τη Λίμνη των Κύκνων, παράσταση του 2015 από τα μπαλέτα του Μπολσόι. Στη σχετική ανακοίνωση του θεάτρου τονίσθηκε πως οι προβαλλόμενες παραστάσεις είναι από τη «χρυσή συλλογή». «Μπορεί να είναι βιντεοσκοπημένες αλλά ο κόσμος θα μπορέσει να νιώσει τον ενθουσιασμό της πρεμιέρας», επισημάνθηκε ακόμη.
  • Εθνικό Θέατρο: Η ψηφιοποίηση του αρχείου του Εθνικού Θεάτρου είναι ίσως ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που μπορείς να βρεις στο ελληνικό Internet. Φωτογραφίες, ηχητικά αποσπάσματα, δημοσιεύματα και ολόκληρες παραστάσεις –επαγγελματικές βιντεοσκοπημένες– βρίσκονται στη διάθεση σου με ένα μόνο κλικ. Υλικό ανεκτίμητης αξίας από το 1930 μέχρι και σήμερα.

  1. Κατέβασε δωρεάν εκατοντάδες βιβλία

Αυτές τα δύσκολες μέρες εκδοτικοί οίκοι αλλά και διαδικτυακά καταστήματα (π.χ. www.myebooks.gr/el/free-books-el) διαθέτουν αρκετούς τίτλους από το αρχείο τους για δωρεάν κατέβασμα. Το μόνο που σε εμποδίζει είναι το να μην προτιμάς την ανάγνωση βιβλίων μέσω οθόνης.

  1. Δες αγαπημένους καλλιτέχνες να παίζουν ζωντανά από το σπίτι τους

H εταιρεία παραγωγής United We Fly –την οποία έχει ιδρύσει ο Theodore – «τρέχει» αυτές τις μέρες ένα πολύ όμορφο project. Ο λόγος για τα “Stay Home Sessions” στο πλαίσιο των οποίων καλλιτέχνες της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής θα παίξουν ζωντανά από το σπίτι ή το στούντιο τους. Εσύ, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δεις το πρόγραμμα και να μπεις στο κανάλι της United We Fly και να απολαύσεις ζωντανά ονόματα όπως το Παιδί Τραύμα, ο George Gaudy και ο Πέτρος Μάλαμας. Σε περίπτωση που δεν προλάβεις, μη σε πάρει από κάτω, τα performance θα μείνουν στο κανάλι, ώστε να μπορείς να τα δεις ανά πάσα στιγμή, ενώ τα συγκεκριμένα session θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα από Πέμπτη έως Κυριακή στις 20:30 το βραδάκι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έρχονται live performance από Theodore, Danai Nielsen, Κατερίνα Πολέμη, Ghone και Dapne & the Fuzz.

Μένουμε σπίτι και ναι, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον απεριόριστο αυτό χρόνο που μας δίνεται. Γίνεται!


ΠΗΓΕΣ:

  • Άρθρο δημοσιευμένο την 31-3-2020 στην ιστοσελίδα www.biscoto.gr με τίτλο «5 +1 sites για να μάθουμε ξένες γλώσσες από το σπίτι»,
  • Άρθρο δημοσιευμένο την 28-3-2020 στην ιστοσελίδα www.vice.com/gr με τίτλο «Τι μπορείς να απολαύσεις δωρεάν μέσω Internet αυτή την εβδομάδα»,
  • Άρθρο δημοσιευμένο την 26-3-2020 στην ιστοσελίδα www.lifo.gr με τίτλο «Το Θέατρο Μπολσόι θα προβάλλει στο YouTube παραστάσεις από τη «χρυσή» συλλογή του».

Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη

Γεννήθηκε και κατοικεί στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ασκούμενη Δικηγόρος και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για τα έτη 2016-2018. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνούς κλίμακας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει θέατρο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και την ανάγνωση βιβλίων. Αρθρογραφεί για νομικά θέματα, κυρίως ιδιωτικού δικαίου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Χρυσοβαλάντω Κουτσούλη
Γεννήθηκε και κατοικεί στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Ασκούμενη Δικηγόρος και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. για τα έτη 2016-2018. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις διεθνούς κλίμακας και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο σπουδών της. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει θέατρο, ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και την ανάγνωση βιβλίων. Αρθρογραφεί για νομικά θέματα, κυρίως ιδιωτικού δικαίου.