21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠεριηγηθείτε σε πολιτισμούς όλου του κόσμου… από τον καναπέ σας!

Περιηγηθείτε σε πολιτισμούς όλου του κόσμου… από τον καναπέ σας!


Της Μαρίας Μήτσα, 

Παρόλο που περνάμε τις δύσκολες ώρες κλεισμένοι στο σπίτι, υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι να εμπλουτίσουμε τη μέρα μας βλέποντας πράγματα που θα μας «ταξιδέψουν» σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Πρόσφατα ανακάλυψα το Google art & cultures, μια εφαρμογή φτιαγμένη από την Google, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στα ομορφότερα μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, συλλογές, και πολλά άλλα, σε ολόκληρο τον κόσμο από την άνεση του καναπέ μας. Επίσης, μας προτείνει δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε από το σπίτι, ενδιαφέροντα άρθρα, videos, πληροφορίες για τα κοντινότερα σε εμάς μέρη ενδιαφέροντος (για να επισκεφτούμε, όταν επιτέλους βγούμε από το σπίτι!) και τέλος, τη δυνατότητα δημιουργίας του δικού μας προσωπικού προφίλ, για  να αποθηκεύσουμε αυτά που μας άρεσαν ή κάτι που θέλουμε να δούμε αργότερα.

Παρακάτω είναι οι δικές μου προτάσεις, για να σας δώσω μια γεύση τι μπορείτε να βρείτε.

#1 Guess who?… Μάντεψε ποιος;

Ποιος είπε ότι η τέχνη δεν μπορεί να είναι διασκεδαστική;

Αυτή η λειτουργία θα μπορούσε να λέγεται «παίζω και μαθαίνω».

Αρχικά, απεικονίζονται γνωστά έργα τέχνης ή και μνημεία με σκοπό να μαντέψεις ποιο έργο είναι στη φωτογραφία και ποιος το έφτιαξε. Έπειτα, πατώντας πάνω στην εικόνα εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες για το έργο. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εξασκείς τις γνώσεις σου, αλλά μαθαίνεις και με έναν τρόπο διαφορετικό και δια-δραστικό.

Ας κάνουμε μια δοκιμή:

Γνωρίζεις αυτό το αινιγματικό χαμόγελο;

«Είναι η Μόνα Λίζα (γνωστή και ως Τζιοκόντα, ή Πορτραίτο της Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο). Είναι προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519. Αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους και εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Ο πίνακας, διαστάσεων 77 εκ. × 53 εκ., απεικονίζει μία καθιστή γυναίκα, τη Λίζα ντελ Τζοκόντο, η έκφραση του προσώπου της οποίας χαρακτηρίζεται συχνά ως αινιγματική. Η Μόνα Λίζα θεωρείται το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής.»

#2 περίπατος στο Taj mahal!

Το Ταζ Μαχάλ είναι το όγδοο θαύμα του σύγχρονου κόσμου και μέσω του Google art & cultures σου δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσεις όλα του τα μυστικά.

Βρίσκεται κοντά στην πόλη Άγκρα της βόρειας Ινδίας, στις όχθες του ποταμού Γιούμα. Κατασκευάστηκε από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α’, τον 17ο αιώνα, στη μνήμη της συζύγου του, Μουμτάζ Μαχάλ (εξ ου και Ταζ Μαχάλ). Πρόκειται για ένα από τα πιο φαντασμαγορικά μνημεία του κόσμου που χρειάστηκαν 21 χρόνια, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Είναι περίφημο για την υπέροχη αρχιτεκτονική, τις ολόχρυσες ζωγραφιές, τους κήπους του αλλά και για τη ρομαντική ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό!

Ο Γιαχάν, που βασίλεψε από το 1628 έως το 1658, παντρεύτηκε την Αριουμάντ Μπάνο Μπέγκουμ το 1612. Τη λάτρευε, γι’ αυτό και την αποκαλούσε Μουμτάζ Μαχάλ (Κορόνα του Παλατιού). Η βασίλισσα τον ακολουθούσε παντού, ακόμα και στις στρατιωτικές εκστρατείες. Στις 17 Ιουνίου του 1631, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στο Μπουρχανπούρ της Κεντρικής Ινδίας, η Μουμτάζ Μαχάλ πέθανε, λίγα λεπτά αφότου έφερε στον κόσμο το 14ο παιδί τους. Η τελευταία επιθυμία που εξέφρασε στο σύζυγό της ήταν να φτιάξει ένα μνημείο προς τιμήν της, τόσο λαμπρό που όμοιό του ο κόσμος δε θα ‘χε ξαναδεί. Και ο αυτοκράτορας κράτησε την υπόσχεσή του…

Ο αυτοκράτορας πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στο οχυρό της πόλης Άγκρα, κοιτώντας το Ταζ Μαχάλ, που στην πραγματικότητα ήταν το Μαυσωλείο της γυναίκας του και περίμενε τη στιγμή που θα την ξανασυναντούσε. Μετά το θάνατό του, το 1666, ετάφη δίπλα της.

#3 Είσαι και εσύ φαν του Harry Potter;

Η τέχνη δεν είναι μόνο πίνακες και μουσεία, η τέχνη είναι μαγεία!

Αυτός ο πίνακας είναι δημιουργία του Jim Kay και φιλοτεχνήθηκε, για να κοσμήσει το εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου της σειράς «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» της J.K. Rowling. Απεικονίζει την πλατφόρμα 9 και ¾ όπου περνούσε το Hagwards Express και κάπου μέσα στο πλήθος θα εντοπίσεις και τον Χάρι!

Το πιο εντυπωσιακό όμως,  μιας και ξεκινήσαμε με τη Φιλοσοφική Λίθο είναι ότι στο Google art & cultures θα βρεις τη μαγική συνταγή για την φτιάξεις!

Το Ripley Scroll είναι ένα εξαιρετικό χειρόγραφο, μήκους περίπου 6 μέτρων, το οποίο περιγράφει πώς να φτιάξετε την Πέτρα του Φιλοσόφου. Ονομάστηκε από τον George Ripley, ο οποίος φαίνεται να έγραψε ένα κείμενο γνωστό ως “The Compound of Alchymy”. Ο κύλινδρος είναι γεμάτος μυστικιστικούς συλλαβισμούς και οι ακριβείς έννοιες των εικόνων δεν είναι πλήρως κατανοητές, ενώ κάποιες από αυτές είναι σκοπίμως σκοτεινές. Μόνο αυτοί που έχουν γνώσεις αλχημείας έχουν μια ελπίδα να αποκρυπτογραφήσουν τον λίθο! 

#4 θα πάω ταξίδι ως το Μεξικό..

Η επόμενη πρότασή μου αφορά κάτι πιο συμβατικό αλλά εξίσου εντυπωσιακό. Μπορείτε να βρείτε όποιο μουσείο θέλετε και να δείτε τα έργα του. Εγώ αποφάσισα να δω το μουσείο Dolores Olmedo!

Η María de los Dolores Olmedo y Patièo Suarez (1908 – 2002, Μεξικό) ήταν Μεξικανή επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και μουσικός, γνωστή για τη φιλία της με τους Μεξικανούς ζωγράφους, Φρίντα Κάλο και τον σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα. Το 1962, απέκτησε ένα ακίνητο στη La Noria, το Xochimilco στη νότια πόλη του Μεξικού, το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο (Dolores Olmedo Art Museum) το 1994. Δώρισε στο Μεξικό ολόκληρη τη συλλογή τέχνης που είχε αποκτήσει, συμπεριλαμβανομένης της προ-ισπανικής, αποικιακής, λαϊκής και σύγχρονης, με αποτέλεσμα σήμερα το μουσείο Dolores Olmedo Patiño να φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή των Frida Kahlo, Diego Rivera και Angelina Beloff. Μετά το θάνατό της το 2002, άφησε χρήματα για τη φροντίδα του μουσείου της που είναι ανοιχτό στο κοινό.

#5 “Jazz is not just music, it’s a way of being” Nina Simone

To American Jazz Museum, παρουσιάζει την ιστορία της Jazz μέσω ξεχωριστών διαδραστικών εκθεμάτων, ταινιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων με σκοπό να γνωρίσουμε την ιστορική κληρονομιά της μουσικής και ιδιαιτέρως, της Jazz ή απλά να απολαύσουμε ήχους της σύγχρονης τζαζ.

Άλλωστε, τι νόημα θα είχε να μιλάμε για πολιτισμό και μουσεία δίχως μια νότα μουσικής να τα συνοδεύει;

Το Αμερικανικό Μουσείο Τζαζ που βρίσκεται στην πόλη της Κάνσας, είναι αφιερωμένο στις προσπάθειες της δημόσιας υπηρεσίας και συνεργασίας για να επεκτείνει την επιρροή και εκτίμηση της Jazz μουσικής παγκοσμίως. Η Τζαζ είναι η μοναδική μορφή τέχνης που ξεκίνησε στην Αμερική και διαδόθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο. Ορισμένες πόλεις συνετέλεσαν δραστικά στην πορεία και την ανάπτυξή της με μια από αυτές την Kansa city, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τζαζ μουσικής που συνεχίζει να προσφέρει στο χώρο της μουσικής!


Μαρία Μήτσα

Γεννημένη το 1996 στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγαλωμένη σε ένα χωριό του Λαγκαδά, την Όσσα. Φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στον κλάδο της προϊστορικής Αρχαιολογίας. Αγαπώ πολύ τα μουσεία καθώς είναι και το αντικείμενο που θα ήθελα να ασχοληθώ και στο μέλλον της επαγγελματικής μου ζωής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ