18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Μάργκαρετ Θάτσερ

In Memoriam: Μάργκαρετ Θάτσερ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα. Η πρωθυπουργική της θητεία και η πορεία της στο τιμόνι της Αγγλίας, είναι ίσως η μόνη που μπορεί να συγκριθεί, μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, με την ιστορική πρωθυπουργία του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1925 και μεγάλωσε στην πόλη Grantham της κομητείας Λίνκολνσάιρ. Ο πατέρας της ήταν παντοπώλης και αναμιγνυόταν στην τοπική πολιτική ζωή, ενώ ήταν και ιερέας Εκκλησίας των Μεθοδιστών. Η οικογένειά της ανήκε στο Εργατικό Κόμμα και ήταν αριστερών πεποιθήσεων.

Άριστη ως μαθήτρια, όταν ήρθε η ώρα φοίτησε στο κολέγιο Σόμερβιλ και το 1944 εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ακολούθησε σπουδές πάνω στην χημεία. Τα πολιτικά ενδιαφέροντα της αρχίζουν να εκδηλώνονται από νωρίς, αφού το 1946 εκλέχθηκε Πρόεδρος της Συντηρητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε σε διάφορες ιδιωτικές εταιρίες ως ερευνήτρια χημικός.

Το 1959 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων ενώ το 1965 έγινε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Στο πρώιμο κοινοβουλευτικό έργο της, υποστήριξε τις προτάσεις για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων όπως και την μη άρση της θανατικής ποινής. Άσκησε σφοδρή κριτική στις πολιτικές υπερφορολόγησης των Εργατικών, ενώ κατέκρινε την συνολική πολιτική τους ως μια προσπάθεια εφαρμογής του κομουνιστικού μοντέλου στην Μεγάλη Βρετανία.

Υπό την κυβέρνηση του Βρετανού Συντηρητικού Έντουαρτ Χίθ, το 1970, διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης και ακολούθησε ένα φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Εκείνη την εποχή, μειώθηκε ο προϋπολογισμός για την παιδεία και αναστάλθηκαν αρκετές παροχές πρόνοιας. Οι πολιτικές της προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών και απεργιών.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1975 εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών. Την εποχή εκείνη της αποδόθηκε και το προσωνύμιο «Σιδηρά Κυρία» από μία Σοβιετική εφημερίδα της εποχής, όταν η Θάτσερ κατήγγειλε δημόσια, ως Υπουργός Περιβάλλοντος, την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΣΣΔ.

Στις τρεις συνολικά κυβερνητικές θητείες της, η Μάργκαρετ Θάτσερ έκανε τη Μεγάλη Βρετανία την χώρα που είναι σήμερα, ενώ η κληρονομιά της Βρετανίδας πρωθυπουργού υπήρξε καταλυτική για την γέννηση των Νέων Εργατικών υπό την παρουσία του Τόνι Μπλέρ αλλά και για την αρμάτωση της Αγγλίας στο Αμερικάνικό στρατόπεδο καθ’ όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η πολιτική της σκέψη και ο τρόπος διακυβέρνησής της έλαβαν την ονομασία «Θατσερισμός», ενώ πολλοί εξακολουθούν να υπεραμύνονται στην απόφασή της να εναντιωθεί στα συνδικάτα και να απομακρύνει τις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έως ότου να σταματήσουν τις χουλιγκανικές ενέργειες οι οπαδοί τους.

Έπειτα από την παραίτησή της από την ηγεσία των Tories (1990), έλαβε τον τίτλο της Βαρώνης από την βασίλισσα Ελισάβετ και έγινε ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων. Πέθανε σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 2013.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.