23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ στρατηγική Trump για επανεκλογή και η μάχη του Texas

Η στρατηγική Trump για επανεκλογή και η μάχη του Texas


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

Βαδίζοντας πλέον στο 2020, χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, και με τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα να έχουν ξεκινήσει στις δύο μεγάλες παρατάξεις, ήδη αρχίζουν να αναπτύσσονται τα πρώτα σχέδια από τα επιτελεία των υποψηφίων ενόψει Νοεμβρίου. Αν και στην πλευρά των Δημοκρατικών η μάχη ακόμα δεν έχει οριστικά κριθεί, όπως όλα δείχνουν ο Joe Biden θα πάρει το χρίσμα, προκειμένου να αναμετρηθεί με τον Trump.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Donald Trump ως νυν πρόεδρος έλαβε το χρίσμα του κόμματός του, χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό. Αν και αυτήν την περίοδο καλείται να διαχειριστεί την κρίση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού ή του «κινεζικού ιού», όπως συνηθίζει να λέει, η ομάδα του ήδη καταστρώνει τη στρατηγική της επανεκλογής του. Σε αυτές τις εκλογές, ο Trump αναμένεται να διαθέσει περισσότερο χρήμα, ανθρώπινο δυναμικό, εγκαταστάσεις και ψηφιακή τεχνολογία, ώστε να εξασφαλίσει τέσσερα χρόνια ακόμα στην προεδρία των ΗΠΑ, έναντι του μέχρι στιγμής υπό-χρηματοδοτημένου Biden. Για τον Trump τα χρήματα ποτέ δεν ήταν πρόβλημα, αλλά τα κεφάλαια που λαμβάνει από δωρεές από την εκλογική του βάση είναι εντυπωσιακά και δείχνουν το ενθουσιώδες κλίμα που επικρατεί στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Σε επίπεδο ρητορικής αναμένουμε τον γνωστό δυναμικό Trump, ο οποίος θα επιχειρήσει να χτίσει εκλογικά στα πεπραγμένα του ως πρόεδρος και ειδικά στις επιτυχίες του σε οικονομία και εμπόριο, ασφάλεια συνόρων και διεθνή πολιτική, καθώς και στην τήρηση της μεγάλης πλειοψηφίας των προεκλογικών του εξαγγελιών που ήδη εκτιμώνται από τον πυρήνα των υποστηρικτών του. Παράλληλα, αναμένεται να επιτεθεί σφοδρά και στην πλατφόρμα την Δημοκρατικών ως ακραία σοσιαλιστική και επικίνδυνη για την αμερικανική οικονομία. Οι επιθέσεις στον Biden, όπως και το 2016 στην Clinton, θα είναι πολλαπλές και σε προσωπικό επίπεδο, αμφισβητώντας την ενέργεια, την οξυδέρκεια και την ικανότητά του να κυβερνήσει. Ήδη αποκαλεί περιπαικτικά τον Biden «Sleepy Joe», κατά αντιστοιχία με την «Crooked Hillary» (διεφθαρμένη Χίλαρι) το 2016, και αυτό δε φαίνεται ότι θα αλλάξει στην πορεία, όπως και η χρήση των social media και του αγαπημένου του Twitter που εξακολουθεί να επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς.

Στην προσπάθειά του για επανεκλογή, ο Trump έχει καταφέρει συστηματικά να ενώσει το κόμμα γύρω του, ελέγχοντας πλέον σχεδόν όλα τα πολιτειακά τμήματα των Ρεπουμπλικανών, και πρόσωπα εντός κομματικού μηχανισμού που αντιτάχθηκαν σ’ εκείνον το 2016, πλέον δεν κατέχουν κάποια σημαντική θέση. Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε ένα περισσότερο συσπειρωμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στον δρόμο για τις εκλογές του Νοεμβρίου και αυτό έχει την αξία του. Ο πόλεμος που είχε δεχθεί εσωκομματικά το 2016 ήταν έντονος και του στοίχισε ως έναν βαθμό, όμως κάτι τέτοιο δε θα επαναληφθεί αυτήν τη φορά.

Ταυτόχρονα, σε κεντρικό αλλά και πολιτειακό επίπεδο, θα επιχειρήσει να επαναπροσεγγίσει και να συσπειρώσει ψηφοφόρους του που παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές του, αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Το επιτελείο του προέδρου εκτιμά ότι οι ψηφοφόροι αυτοί ανέρχονται σε 9 εκατομμύρια και ο Trump θα κάνει τα πάντα για να τους κινητοποιήσει να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές. Άλλωστε, εκείνο που γνωρίζει σε πρώτη φάση πως που πρέπει να πετύχει για να επανεκλεγεί, είναι να διατηρήσει τη μαζική στήριξη από τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του και τις εκλογικές ομάδες που ήταν δίπλα του, όπως, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι ημιαστικών και αγροτικών περιοχών, οι Ευαγγελιστές προτεστάντες και γεωγραφικά, ο αμερικανικός νότος και οι «κόκκινες» βορειοδυτικές πολιτείες.

Ταυτόχρονα, η εκστρατεία του προέδρου θα προσπαθήσει, όπως έκανε και το 2016 σε Wisconsin και Pennsylvania, να «κλέψει» κάποιες πολιτείες, δίνοντας βάση στις μικρότερες κομητείες (counties) κρίσιμων πολιτειών που παραδοσιακά παραβλέπονται από τους προεδρικούς υποψηφίους. Εξασφαλίζοντας δυναμική στήριξη από τις μικρότερες ημιαστικές κοινότητες των swing-states, θεωρεί το επιτελείο του ότι μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στους Δημοκρατικούς.

Στόχος του προέδρου Trump είναι να κερδίσει όλες τις πολιτείες που κέρδισε το 2016 και παράλληλα να διεκδικήσει μερικές ακόμα που έχασε με μικρή διαφορά, όπως η Minnesota και το New Hampshire, ώστε να εξασφαλίσει μία ακόμα πιο άνετη νίκη. Σε αυτό το πλαίσιο, η διατήρηση των 38 εκλεκτόρων του Texas είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επανεκλογή του Trump και παραμένει τεράστιας σημασίας συνολικά για τους Ρεπουμπλικανούς στο μέλλον.

Το Texas είναι μία παραδοσιακή «κόκκινη» πολιτεία που εδώ και πολλά χρόνια ψηφίζει σταθερά Ρεπουμπλικανούς. Ευρισκόμενο στην καρδιά του «κόκκινου νότου» αποτελεί σύμβολο του συντηρητικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, με κυριότερο αυτό της οπλοκατοχής. Οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καταφέρει να νικήσουν στο Texas σε προεδρικές εκλογές από το 1976, όταν ο Jimmy Carter επικράτησε του Gerald Ford. Από τότε, η μεγάλη πολιτεία του αμερικανικού νότου δεν έχει αλλάξει τις προτιμήσεις της και στηρίζει ανελλιπώς τους Ρεπουμπλικανούς.

Παρ’ όλα αυτά, σημαντικός παράγοντας ανησυχίας για τη συντηρητική παράταξη αποτελεί η διαρκής μετανάστευση νέων ισπανόφωνων, κυρίως Μεξικανών, προς τις νότιες πολιτείες-προπύργιά τους. Έτσι και στο Texas, που είναι συνοριακή πολιτεία, η προοδευτική δημογραφική αύξηση των Λατίνων μπορεί να «αλλοιώσει» σημαντικά το εκλογικό σώμα. Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ισπανόφωνων μεταναστών ψηφίζει Δημοκρατικούς, η παντοδυναμία των Ρεπουμπλικανών στον νότο δείχνει να τίθεται εν αμφιβόλω στο μέλλον. Σε αυτό ακριβώς ποντάρουν οι Δημοκρατικοί για να πάρουν πίσω την πολιτεία μετά από δεκαετίες, με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στην πολιτεία να τους γεμίζουν ελπίδα.

Πέραν, ωστόσο, των δυναμικών δημογραφικών, το Texas παραμένει μία συντηρητική πολιτεία με δυνατές ρεπουμπλικανικές βάσεις. Η στήριξη της πολυπληθούς κοινότητας των Ευαγγελιστών προτεσταντών είναι κρίσιμη για τον Trump, αφού χαίρει μεγάλης εκτίμησης ανάμεσά τους, παρά τις όποιες αμφιβολίες για την προσωπική του ηθική συγκρότηση. Την ίδια στιγμή, το γεγονός πως όλες οι καίριες πολιτικές θέσεις στην πολιτεία ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς θα βοηθήσει έτι περαιτέρω την εκστρατεία του προέδρου Trump, αφού η υποστήριξη των elected officials κάθε πολιτείας παίζει τον ρόλο της στις προεδρικές εκλογές. 

Ο Trump είναι λογικό να στηριχθεί προεκλογικά στα πεπραγμένα του, πιστεύοντας πως έτσι θα κρατήσει τους ψηφοφόρους που του έδωσαν τη νίκη το 2016. Έτσι και στο Texas, ποντάροντας στην καλή οικονομία, στην ασφάλεια και στην προστασία των συνόρων, που έχουν μεγάλη σημασία για τους Ρεπουμπλικανούς εκεί, έχει βάσιμες ελπίδες να συσπειρώσει τον κόσμο του. Η λογική λέει πως μέσα σε 4 χρόνια, δε μπορεί να καλυφθεί εύκολα μια διαφορά 9 και πλέον μονάδων που καταγράφηκε το 2016 κόντρα στην Clinton. Μπορεί η διαφορά να μειωθεί κι άλλο, αλλά ανατροπή δεδομένων δύσκολα θα έχουμε. Άλλωστε, ένας νυν πρόεδρος με καλές επιδόσεις στην οικονομία, που παρέμεινε πιστός στις προεκλογικές του συντηρητικές εξαγγελίες, δύσκολα θα χάσει ένα από τα βασικά ιδεολογικά και πολιτικά του προπύργια.

Βέβαια, η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, αν δεν περιοριστεί αποτελεσματικά, μπορεί να βλάψει ενδεχομένως τις πιθανότητές του για εκλογή, όπως και όλων των κυβερνώντων ανά τον κόσμο. Ωστόσο, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ και συνεπώς κάθε προσπάθεια εκτίμησης είναι πρόωρη και ελλιπής. Οι επόμενοι μήνες βαδίζοντας προς τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα είναι κρίσιμοι και γεμάτοι γεγονότα που θα επηρεάσουν καταλυτικά την πορεία των εκλογών. Η συνέχεια στις οθόνες μας…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.