21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΜένουμε σπίτι, μένουμε παιδιά…

Μένουμε σπίτι, μένουμε παιδιά…


Της Μαρίας Μπότη,

Λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη πραγματικότητα. Η –οικειοθελής– καραντίνα αποτελεί το κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, η οποία ωστόσο εμπεριέχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές στιγμές… «Μένουμε σπίτι»: μία φράση που έχει κατακλύσει κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής και παράλληλα μας ωθεί στην εύρεση δραστηριοτήτων για ευχάριστη και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου που παραμένουμε μέσα. Προσπαθώντας να «γεμίσουμε» αυτόν τον χρόνο, ανατρέχουμε στο παρελθόν και αναζητάμε αγαπημένες συνήθειες από τα παιδικά μας χρόνια, δίνοντας στο παρόν μία νότα αισιοδοξίας και ανεμελιάς. Ένα ξεχασμένο βιβλίο σε ένα ράφι, μία παλιά αγαπημένη ταινία, ένα σκονισμένο επιτραπέζιο στο δωμάτιο μας θυμίζει αγαπημένες ασχολίες. Τί άλλο μας «ταξιδεύει» σε αυτή την αθώα ηλικία;

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι σίγουρα από τις πρώτες επιλογές, καθώς αποτελούν μία καλή ευκαιρία να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια μας και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί. Αμέτρητα είδη, για όλες τις ηλικίες και τα γούστα, ανεξαρτήτου φύλου. Προσφέρουν ψυχαγωγία, γνώσεις και αγωνία για τον νικητή ενώ παράλληλα δημιουργούν μία ζεστή ατμόσφαιρα. Για όσους δεν διαθέτουν επιτραπέζια, υπάρχει η επιλογή άλλων κλασσικών, διασκεδαστικών ή και άλλοτε ανέξοδων παιχνιδιών, όπως είναι η κρεμάλα, τράπουλα, όνομα-ζώο-πράγμα και η παντομίμα. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε το αγαπημένο παιχνίδι ιδιαίτερα των αγοριών, το PlayStation. Τι και αν έχουν χρόνια να παίξουν και βρίσκεται για καιρό μόνο του κάτω από την τηλεόραση, τώρα στην καραντίνα αρκετοί επιστρέφουν στην αγαπημένη συνήθεια του παρελθόντος και μεταφέρονται σε έναν διαφορετικό κόσμο, έστω και για λίγο.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν ανακαλύψει μία πιο καλλιτεχνική φύση τους, δημιουργώντας όμορφες χειροτεχνίες και ζωγραφιές. Ένα απλό μολύβι, μαρκαδόροι ή ξυλομπογιές εύκολα μετατρέπονται στο κατάλληλο εργαλείο για να θυμηθούμε μία από τις αγαπημένες μας παιδικές ασχολίες. Ας βάλουμε την φαντασία μας και ας δημιουργήσουμε όμορφες, χρωματιστές και αισιόδοξες εικόνες. Ωστόσο, αν θέλουμε κάτι πιο απαιτητικό, διάφορα videos στο διαδίκτυο δίνουν ιδέες για εικόνες ψευδαισθήσεων (illusion paintings) ή εύκολα πορτρέτα. Σίγουρα αυτό απαιτεί μία δόση περισσότερου ταλέντου, όμως αξίζει τον κόπο.

Αν είσαι λίγο πιο υπομονετικός, τώρα ήρθε η ώρα για εκείνο το παζλ με τα 2.000 κομμάτια που έχεις σπίτι και ποτέ δεν είχες φτιάξει. Χρονοβόρο μεν, αλλά σίγουρα δημιουργικό! Τα παζλ ανέκαθεν αποτελούσαν μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών, ιδιαίτερα για τις εικόνες που εμφανίζονται μετά την ολοκλήρωσή τους. Δεδομένου του ότι έχουμε άπλετο χρόνο, θυμόμαστε ξανά την προσπάθεια αυτή, επιλέγοντας όμως πιο δύσκολα και περίπλοκα μοτίβα με περισσότερα κομμάτια. Μόνος ή με παρέα είναι μία ευχάριστη συντροφιά για την καραντίνα.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε για λίγο το κινητό και το τάμπλετ από το χέρι και να στραφούμε στα βιβλία, ένα πολύτιμο θησαυρό. Με πολλά από τα παραμύθια και τα εφηβικά βιβλία μεγαλώσαμε, γνωρίσαμε τον κόσμο και αναπτύξαμε την κρίση μας μέσα από ποικίλες ιστορίες. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να στραφούμε πάλι σε εκείνο τον επιμορφωτικό τρόπο αξιοποίησης του χρόνου και να διαβάσουμε όσα βιβλία βρίσκονται τόσο καιρό ανέγγιχτα στην βιβλιοθήκη μας, δραπετεύοντας από την καθημερινότητα και ταξιδεύοντας με το μυαλό μας.

Αν πάλι εντασσόμαστε στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποχωριστούν, τον υπολογιστή τους, η τεχνολογία μας προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες. Μία από αυτές είναι η online εκμάθηση ξένων γλωσσών, η οποία μας μεταφέρει στην σχολική περίοδο. Πολλοί αναγκάστηκαν να διακόψουν την εκμάθησή τους λόγω πανεπιστημίου, εξετάσεων ή άλλων υποχρεώσεων όμως τώρα έχουν την δυνατότητα να την ολοκληρώσουν ή να ξεκινήσουν μία νέα ξένη γλώσσα. Αναρίθμητα sites και εφαρμογές παρέχουν την δυνατότητα παροχής μαθημάτων, τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή, ώστε μετά το πέρας αυτής της περιόδου να έχουν αναπτύξει ορισμένες γνώσεις.

Πηγή εικόνας: Dribbble

Αναμφίβολα μία από τις κορυφαίες αναζητήσεις στο διαδίκτυο αυτή την στιγμή είναι εύκολοι τρόποι γυμναστικής. Εάν διαθέτουμε καλή παρέα και ένα μπαλκόνι ή κήπο, θυμόμαστε αγαπημένα σπορ από το παρελθόν όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το volley, με τα οποία όχι μόνο θα διασκεδάσουμε αλλά θα γυμναστούμε παράλληλα. Για όσους προτιμούν κάτι ατομικό, το σχοινάκι, το αγαπημένο παιδικό παιχνίδι των περισσοτέρων, γίνεται ο καλύτερος σύμμαχός μας για διατήρηση φυσικής κατάστασης εν μέσω καραντίνας.

Μπορεί η περίοδος που διανύουμε να μην είναι τόσο ευχάριστη όμως χρειάζεται να μείνουμε σπίτι και να διαφυλάξουμε εκτός από την υγεία μας και την ψυχολογία μας. Ενέργεια, αισιοδοξία και δημιουργικότητα είναι τα απαραίτητα συστατικά για μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα μέσα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να «δραπετεύσουμε» από την στενάχωρη κατάσταση που βιώνουμε, μέσα από απλές δραστηριότητες, καθώς μεταφερόμαστε νοερά για λίγο στην παιδική ηλικία, όπου όλα έμοιαζαν πιο ξέγνοιαστα, ανέμελα και φωτεινά. Μία «βουτιά» στο βυθό των αναμνήσεων μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, δίνοντας μία σπίθα ελπίδας και ψιθυρίζοντας πως όλα θα γίνουν καλύτερα!


Μαρία Μπότη

Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.