24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΒιβλία ζωγραφικής Anti-Stress για πιο ξέγνοιαστες μέρες στο σπίτι

Βιβλία ζωγραφικής Anti-Stress για πιο ξέγνοιαστες μέρες στο σπίτι


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Στις ημέρες της καραντίνας, η οποία επιβλήθηκε από το κράτος δύο εβδομάδες πριν με σκοπό την διαφύλαξη της υγείας όλων μας και της συλλογικής προσπάθειας να δοθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση, «αναγκαστήκαμε» να μείνουμε στο σπίτι και να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία άλλη πραγματικότητα από αυτήν που είχαμε συνηθίσει. Για τους περισσότερους, οι πρώτες κυρίως ημέρες ήταν δύσκολες καθώς μία πρωτόγνωρη αλλά και επικίνδυνη κατάσταση όπως αυτή δημιουργεί σίγουρα στρες.

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους όρους «στρες» και «άγχος». Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα, το οποίο προκαλεί την απελευθέρωση της αδρεναλίνης με σκοπό να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις και σε μικρό βαθμό μπορεί να είναι παραγωγικό. Το χρόνιο στρες από την άλλη προκαλεί προβλήματα υγείας. Το άγχος είναι πολλές φορές αποτέλεσμα του στρες και μοιάζει περισσότερο με το αίσθημα του φόβου και της αδυναμίας. Ευτυχώς, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για την αντιμετώπιση και των δύο, που όλοι λίγο-πολύ τα έχουμε δυστυχώς βιώσει στην καθημερινότητά μας. Η ενασχόληση με ένα καινούργιο χόμπι είναι η λύση. Μία πολύ καλή και αποτελεσματική λύση είναι τα «art therapy books» ή όπως αλλιώς αποκαλούνται «antistress books», τα οποία σύμφωνα με έρευνες είναι πολύ βοηθητικά στην καταπολέμηση του στρες. Είναι λοιπόν παρόμοια βιβλία ζωγραφικής με αυτά που χρησιμοποιούσαμε στην παιδική μας ηλικία.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ζωγραφική με επιχρωματισμό περίπλοκων σχεδίων θα είχε τόσο ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεση και στην ευεξία μας! Αν γίνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή στους διαλογισμούς των πανάρχαιων ανατολικών πολιτισμών και καταλήξει στις σύγχρονες δυτικές ψυχαναλυτικές μελέτες, φαίνεται πως η ζωγραφική έπαιζε πάντοτε σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων για ποικίλους λόγους καθώς βοηθάει στην αυτογνωσία, την ηρεμία και την επικοινωνία με το υποσυνείδητο μας. Έρευνες της νευρολογίας έχουν δείξει ότι η εξάσκηση της δημιουργικότητας μας βοηθά στην ψυχική και σωματική υγεία και ηρεμία. Ο εγκέφαλος αναγεννάται και εξελίσσεται διαμέσου της δημιουργικότητας. Σε μία δύσκολη εποχή, όσον αφορά την υγεία και τον ψυχικό μας κόσμο, το να δώσουμε τον χρόνο και την ευκαιρία στον εαυτό μας να βοηθηθεί και να δημιουργήσει είναι το λιγότερο, υποχρέωσή μας! Μία διαδικασία των 45 λεπτών περίπου βοηθάει πολύ στο να μειωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνης του άγχους» στον οργανισμό μας.

Το μόνο που χρειαζόμαστε λοιπόν είναι το να πετάξουμε για λίγο το πέπλο του «ενήλικα» από πάνω μας και να καθίσουμε ήρεμοι σε ένα καλά φωτισμένο περιβάλλον με κλειστές οθόνες και κινητά τηλέφωνα, ακόμα και με τη μουσική της αρεσκείας μας στο παρασκήνιο και με διάθεση να αφήσουμε ελεύθερη την δημιουργικότητα μας και να βάλουμε περισσότερο χρώμα στις ζωές μας. Όσον αφορά το πώς θα προμηθευτεί κανείς anti stressbooks είναι πολύ εύκολο το να τα βρει στο ίντερνετ σε διάφορες σελίδες σε πολύ οικονομικές τιμές. Επίσης, μπορούν να έρθουν στο σπίτι σε λίγες μόνο μέρες με κούριερ. Τα θέματα είναι ποικίλα όπως μάνταλα, ethnic σχέδια, ζωικό βασίλειο, πόλεις του κόσμου και γενικώς μπορεί κανείς να βρει τεράστια ποικιλία που να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

Τέλος, η αίσθηση της ολοκλήρωσης που παρέχεται στον δημιουργό βλέποντας το τελικό χρωματισμένο αποτέλεσμα είναι ένας από τους παράγοντες μείωσης του άγχους, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η άμεση ικανοποίηση που αισθανόμαστε δημιουργεί ένα κύμα θετικής ενέργειας, το οποίο προκαλεί περισσότερα χαρούμενα συναισθήματα. Το συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί, αρκεί να προσπαθήσουμε!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.