17.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Νικόλαος Παππάς

In Memoriam: Νικόλαος Παππάς


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Νίκος Παππάς υπήρξε εξέχον αξιωματικός του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και σημαντική φιγούρα αντίστασης στο Απριλιανό καθεστώς των συνταγματαρχών. Συνέδεσε στενά το όνομα του με το Κίνημα του Ναυτικού και το αντιτορπιλικό «Βέλος», το οποίο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το πραξικόπημα είχε προσαράξει στην Ιταλία.

Ο Νικόλαος Παππάς γεννήθηκε τον Ιουνίου του 1930 στην Κύμη. Η καταγωγή του ήταν από τα Ψαρά. Εισήλθε και σπούδασε στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων στη Σχολή Ναυτιλίας και Κατευθύνσεως του Βρετανικού Ναυτικού και στη Σχολή Πολέμου και Αμύνης του ΝΑΤΟ Ρώμης.

Το 1963 υπηρέτησε ως υπασπιστής ΥΕΘΑ ως και το 1965. Το διάστημα 1971 μέχρι το 1972 διετέλεσε διοικητής της σχολής Υπαξιωματικών. Στις 25 Μαΐου του 1973 έγινε διεθνώς γνωστός με την απόφαση του να οδηγήσει το Πολεμικό αντιτορπιλικό «Βέλος» στην Ιταλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην Χούντα των Συνταγματαρχών. Η κίνηση αυτή έμεινε στην ιστορία ως «Κίνημα του Ναυτικού», μια στασιαστική προσπάθεια εναντίον της Δικτατορίας στην οποία προέβησαν επισήμως, 207 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Αποτέλεσμα της κίνησης του, ήταν η απόταξη του από το Πολεμικό Ναυτικό και η αφαίρεση της Ελληνικής ιθαγένειας.

Μετά την πτώση της χούντας διετέλεσε διευθυντής Διοικήσεως του Ναυστάθμου Σαλαμίνας για ένα χρόνο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1976 διετέλεσε διευθυντής πολεμικής σχεδιάσεως του ΓΕΝ και ακόλουθος Άμυνας στην Μεγάλη Βρετανία. Ενώ από το 1980 – 1981 διοικητής αντιτορπιλικών και Υπαρχηγός Ναυτικού.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου τον επέλεξε το 1982 ως Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1986, όταν και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Ναυάρχου. Υπήρξαν πολλές προτάσεις στο όνομα του, προκειμένου να αναμειχθεί με την ενεργό πολιτική, όμως είχε αρνηθεί σχεδόν σε όσες προσεγγίσεις του είχαν γίνει μέχρι τότε. Συμμετείχε μόνο ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Γρίβα αλλά και στην Οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990).

Ο Νίκος Παππάς πέθανε σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου του 2013, σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από μεγάλη μάχη με τον Καρκίνο και μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και παράδειγμα δημοκρατικής αφοσίωσης. Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Παπαναστασίου, με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιούς.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.