20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΌσο όμορφη είναι η μουσική που θα βάλεις να παίζει, τόσο όμορφες...

Όσο όμορφη είναι η μουσική που θα βάλεις να παίζει, τόσο όμορφες θα είναι και οι μέρες που θα έρθουν


Της Δήμητρας Χαρέλη,

Μπροστά στα μάτια μας, τις τελευταίες βδομάδες, ξετυλίγεται σαν μια κορδέλα που έχει πάρει ανεξέλεγκτη τροπή και απρόβλεπτες διαστάσεις μια νέα πραγματικότητα. Με την επίσημη ανακοίνωση του Covid-19 ως πανδημία με ταχύτατο ρυθμό μετάδοσης εφαρμόστηκαν μέτρα πρόληψης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομία έχει παγώσει, η δημόσια υγεία βρίσκεται εκτεθειμένη μπροστά σε έναν αόρατο κίνδυνο και η ζωή όλων μας οφείλει να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες χωρίς κανένας να γνωρίζει το τέλος. Πρόκειται για μια βόμβα που κρατούσαμε όλοι στα χέρια μας και έσκασε χωρίς να το περιμένει κανείς. Ο εγκλεισμός, κάτω από και αυστηρούς περιορισμούς και απρόσμενα μέτρα, ίσως να είναι τελικά η μικρότερη συνέπεια, καθώς χάνονται παγκοσμίως εκατοντάδες ζωές και ο άνθρωπος στέκει αδύναμος να θέσει το οριστικό τέλος. Αυτές τις δύσκολες μέρες, ο καθένας μας έχει επιλέξει τον δικό του τρόπο για να τις αντιμετωπίσει, αφήνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα σημάδια στην σκέψη και την ψυχολογία του.

Κράτα υγιή τη σκέψη σου. Η αναταραχή της καθημερινότητας έχει προκαλέσει σκαμπανεβάσματα στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και χωρίς την ορθή της λειτουργία δεν μπορεί να επανέλθει τίποτα στους αρχικούς και φυσιολογικούς ρυθμούς. Η τέχνη ανέκαθεν ήταν αυτή που έκρυβε μέσα της το πιο ασφαλές καταφύγιο για την ψυχή του ανθρώπου. Ένα καταφύγιο που θα φυλάξεις για εκείνες τις μέρες που δεν θα αντέχεις ούτε εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου και ο τόπος δεν θα σε χωρά. Μέσα από τα μάτια της θα ανακαλύψεις ολόκληρο τον κόσμο, θα τον αποτυπώσεις και στο τέλος θα μπορείς να τον παρουσιάσεις και στους υπόλοιπους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τον αντιλαμβάνεσαι και εσύ. Μέσα από την τέχνη θα ξανασυστηθείς με τον εαυτό σου, και θα καταλάβεις πως όπου υπάρχει αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει μοναξιά. Η τέχνη ορίζεται διαφορετικά από κάθε ματιά και ενσαρκώνεται μέσα από πολλές και διαφορετικές μορφές, στο τέλος όμως έχει την μαγική ιδιότητα να ενώνει, μέσα από την ανεκτίμητη δύναμη του συναισθήματος. Μπορεί να παγώσει το χρόνο, να τον αποτυπώσει ή και να τον νικήσει όποτε χρειάζεται αλλά παράλληλα εξελίσσεται μέσα σε αυτόν και πορεύεται μαζί του.

Η μουσική είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να χωνεύουμε τον χρόνο. Όταν μιλάς για τέχνη δεν μπορείς να μην μιλήσεις για μουσική. Ένα μουσικό κομμάτι έχει την ικανότητα να κατευθύνει την πορεία της διάθεσης είτε ανοδικά είτε καθοδικά, ανάλογα με τις δικές σου προθέσεις. Μπορεί, όμως, να σε ξαφνιάσει σε σημείο που να αδυνατείς να ελέγξεις τα συναισθήματα σου ή να ανακαλύψεις κάποια που νόμιζες πως δεν είχες. Δεν μπορεί να απουσιάσει από καμία στιγμή της ζωής σου είτε ευχάριστη, είτε όχι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους, όπως αυτή που διανύουμε όλοι μαζί σήμερα, έχουν επιλέξει να καταφύγουν στη μουσική. Να ακούσουν ή να φτιάξουν μουσική. Η δύναμη του ήχου είναι αμέτρητη, τόση όση και η επίδραση του στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Μέσα από την μουσική εκφράζεσαι, ταξιδεύεις και δημιουργείς. Πολλές φορές, ακούγοντας το αγαπημένο σου μουσικό κομμάτι να παίζει τυχαίνει να βρεθείς κάπου αλλού, εκεί ίσως όπου πραγματικά θέλεις να πας.

Σήμερα ένα όμορφο τραγούδι ισούται με την πιο σφιχτή αγκαλιά. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες η μουσική αποτέλεσε συνδετικό κρίκο και κατάφερε να παραμείνει ο πιο πιστός σύμμαχος του ανθρώπου. Στην Ιταλία, για πρώτη φορά, άνθρωποι βγήκαν στα μπαλκόνια τους και έγιναν ένα μέσα από το τραγούδι και την μουσική. Τραγούδησαν, χόρεψαν και ένωσαν τη φωνή τους σε σημείο που κανένας τους δεν τόλμησε να νιώσει μόνος. Η είδηση αυτή έκανε τον γύρο του κόσμου και υπενθύμισε σε όλους μας πόση ζωή υπάρχει σε μια χώρα που τον τελευταίο μήνα σημείωσε τραγικό αριθμό θανάτων. Το παράδειγμα αυτό ακολούθησαν και άλλες χώρες φωνάζοντας πως υπάρχει ακόμα ελπίδα για καλύτερες μέρες. Όσο υπάρχει διάχυτη μουσική και αμέτρητα μέσα αναπαραγωγής της, δεν έχεις το δικαίωμα να νιώσεις θλίψη και μοναξιά ούτε για ένα λεπτό.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμητρα Χαρέλη
Δήμητρα Χαρέλη
Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 στην Χαλκιδική. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με έντονο ενδιαφέρον για γραφή και ανάγνωση ποίησης και λογοτεχνίας.