20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προφίλ: Andrew Cuomo


Του Μελέτη Ανανία,

Η Νέα Υόρκη είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές πόλεις του κόσμου. Ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, επιχειρηματίες, ακόμα και ολόκληρες εταιρείες. Γενιές μεταναστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφηγούνται την ιστορία του πως το χαρακτηριστικό Άγαλμα της Ελευθερίας και τα φώτα της Νέας Υόρκης ήταν το πρώτο πράγμα που είδαν από την καινούργια τους χώρα. Τη στιγμή, όμως, που μία τέτοια πόλη γίνεται επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες επιδημίες που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι της πολιτείας του «Μεγάλου Μήλου», τον κυβερνήτη Andrew Cuomo.

Ο Andrew M. Cuomo γεννήθηκε το 1957 στο Queens της Νέας Υόρκης. Είναι ο γιος του Mario Cuomo, του 52ου Κυβερνήτη της πολιτείας, που κυβέρνησε από το 1983 έως το 1994. Το 1979 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Fordham και το 1982 πήρε διδακτορικό Νομικής από το Albany Law School. Την ίδια χρονιά ανέλαβε την καμπάνια του πατέρα του όταν κατέβηκε στις εκλογές για να γίνει Κυβερνήτης, και αργότερα υπήρξε σύμβουλος του ίδιου, για ένα δολάριο τον χρόνο. Με την προεδρία του Bill Clinton, ο Andrew Cuomo συμμετείχε στην κυβέρνηση ως Βοηθός Γραμματέα για τη Στέγαση και την Αστική Ανάπτυξη, ενώ το 1997, μετά από την αποχώρηση του προκατόχου του, έγινε ο ίδιος Γραμματέας στον ίδιο τομέα με την έγκριση της Γερουσίας. Το 2002 έγινε υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για τη θέση του Κυβερνήτη, όμως απέτυχε. Τέσσερα χρόνια αργότερα έβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και πέτυχε, γεγονός που τον έκανε τον 64ο Γ.Ε. της πολιτείας. Το 2010 επιχείρησε επιτυχώς να πάρει την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για τη θέση του Κυβερνήτη, και απέσπασε ποσοστό 63% στις εκλογές. Κέρδισε τις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2014 και το 2018 με 54,19% και 59,62% αντίστοιχα.

Έχει βάλει στο πρόγραμμα για τη θητεία του διαφόρων ειδών πρωτοβουλίες για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της πολιτείας, ως θερμός υποστηρικτής της «Ισότητας των Γάμων» και ζητήματα για την ισότητα των δύο φύλων, χαρακτηριστικά για μία δημοκρατική πλατφόρμα. Το 2013 υπέγραψε το νομοσχέδιο NY SAFE Act για την ελεγχόμενη οπλοφορία στην πολιτεία, μετά από το τραγικό γεγονός στο δημοτικό Sandy Hook στο γειτονικό Connecticut, ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει περιγραφεί από την Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (National Rifle Association – NRA) ως δρακόντειο. Επίσης, έχει επαινεθεί όσο έχει κατακριθεί για τις αλλαγές στον κώδικα φορολογίας που έκανε το 2011, στον οποίο συμπεριέλαβε υψηλότερη φορολογία για υψηλότερο εισόδημα.

Με την έλευση της επιδημίας του ιού SARS-CoV-2 στη Νέα Υόρκη, ο Cuomo έλαβε μέτρα όπως το κλείσιμο επιχειρήσεων οι οποίες κρίθηκαν μη σημαντικές για τη σωστή λειτουργία της πολιτείας και ένα «lockdown», σε μία εμφανή προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων του νέου ιού. Για τα μέτρα αυτά, ο κυβερνήτης Cuomo έλαβε επαίνους από επιδημιολόγους· όμως, όπως πολλοί ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε επίσης κριτική από ορισμένους που έκριναν πως ο κυβερνήτης απέτυχε να συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα της επιδημίας πιο νωρίς. Σε τέτοιες στιγμές φαίνεται η αξία ενός ηγέτη, και για τον εν λόγω κυβερνήτη, τον οποίο οι Νεοϋορκέζοι έχουν εμπιστευτεί τρεις φορές, τίθεται μία ευκαιρία να αποδείξει στους ψηφοφόρους του πως διάλεξαν τον σωστό άνθρωπο για τη δουλειά, βγάζοντας την πολιτεία της Νέας Υόρκης από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.