12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΦιλοσοφίαΗ «ολιστικότητα» ως τρόπος ζωής

Η «ολιστικότητα» ως τρόπος ζωής


Της Κωνσταντίνας-Μαρίνας Χριστοφή,

Η ολιστική ιατρική αποτελεί μία ιδιαίτερα σύγχρονη φιλοσοφία, καθώς χρησιμοποιεί εναλλακτικά μέσα θεραπείας από εκείνα της κοινής ιατρικής επιστήμης (όπως π.χ. χημικά σκευάσματα) και αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό ως μια ολότητα, σε αντίθεση με την κλασική παθολογία η οποία στοχεύει μεμονωμένα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην ολιστική ιατρική, τα συμπτώματα αποτελούν την έκφραση της ασθένειας και όχι την ασθένεια αυτή καθαυτή και αξιολογούνται συνολικά, δίνοντας μια σφαιρική εικόνα του εκάστοτε οργανισμού. Σκοπός της λοιπόν, είναι ο περιορισμός των συμπτωμάτων με την παράλληλη εξασφάλιση της συνολικής υγείας του ασθενούς.

Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε παραπάνω η έννοια της «φιλοσοφίας», είναι διότι η «ολιστικότητα» δεν περιορίζεται στην ελίτ της εναλλακτικής ιατρικής, παρά έχει γίνει και τρόπος ζωής, τρόπος εξασφάλισης της ψυχολογικής και σωματικής ισορροπίας. Πιο συγκεκριμένα, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει γίνει πιο δεκτικός σε νέες πρακτικές, όπως είναι ο βελονισμός, η ειδική διατροφή, η ομοιοπαθητική, η γυμναστική, τα βότανα, η χειροπρακτική κ.τ.λ. Η εναλλακτική ιατρική, δεν στοχεύει στην εξάλειψη της κλασικής παρά συνιστά μια διαφορετική όψη αυτής, ωθώντας τον άνθρωπο στην πρόληψη έναντι της αντιμετώπισης.

Η ολιστική ιατρική νοείται ως μια καινοτομία, ωστόσο στη βάση της, θέτει κάποια ουσιώδη θεμέλια τα οποία συνάγονται άμεσα από την ανθρώπινη λογική, καθώς και από καθημερινές διδαχές και πρακτικές που επιβιώνουν σε ένα πολύ ευρύ βεληνεκές του χωροχρόνου. Ειδικότερα, αν θα μπορούσαμε να ορίσουμε κάποια βήματα για την προσέγγιση αυτής της ισορροπίας που πρεσβεύει η ολιστική ιατρική, αυτά θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν στη διαχρονική ρήση «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας περίπλοκος ζωντανός μηχανισμός, ο οποίος δεν ικανοποιείται μόνο οργανικά αλλά και ψυχικά. Συνεπώς, κατά την ολιστική φιλοσοφία, οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν έναν τρόπο ζωής, με τον οποίο θα ικανοποιούνται τόσο οι βιολογικές τους ανάγκες όσο και οι πνευματικές. Ενδείκνυται, η πρόσληψη τροφών που έχουν υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, τροφών οι οποίες καταναλώνονται φρέσκες και στην αρχική τους μορφή, τροφών που έχουν μια ποικιλότητα και καλύπτουν όλες τις ομάδες: υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών. Η ολιστική διατροφή δεν αποτελεί μια «δίαιτα» παρά παροτρύνει τον άνθρωπο να έρθει κοντά στη φύση του, να κάνει έξυπνες επιλογές οι οποίες μακροπρόθεσμα θα εξασφαλίσουν ένα σώμα αλκαλικό, με ενέργεια και αντοχή στο χρόνο.

Σε έναν «ολιστικό κόσμο» συνίσταται να ακούμε την εσωτερική μας φωνή, να ακούμε το σώμα μας και να σεβόμαστε τις ανάγκες του. Ειδικότερα, η γυμναστική, η ελαφριά άσκηση και η ενασχόληση με δραστηριότητες που μας τέρπουν ψυχικά, όπως είναι το θέατρο, η λογοτεχνία, η μουσική κ.τ.λ. συντελούν τον ευκολότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο «προσφοράς» τόσο στο πνεύμα όσο και στο σώμα. Με άλλα λόγια, δημιουργούν μικρά παράθυρα ηρεμίας και χαλάρωσης από τη φρενίτιδα της καθημερινότητας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να γίνουμε κυβερνήτες της ψυχοσύνθεσής μας, ξεφεύγοντας από το ρεύμα της ρουτίνας που μας παρασύρει, μας αγχώνει και μας απομακρύνει από την εσωτερική φωνή του είναι μας.

Η ολιστική ιατρική αναγνωρίζεται ως επιστήμη, αλλά είναι και ένας τρόπος ζωής και φιλοσοφίας. Μπορεί όλες οι σκέψεις περί διατροφής, άσκησης και ξεκούρασης να φαντάζουν ως ένα ιδανικό ευχολόγιο ή ως δεδομένες συνήθειες, όμως πράγματι η ολιστική φιλοσοφία, δεν επιδιώκει την επιβολή περίπλοκων πρακτικών που θα δώσουν άμεσες και μαγικές λύσεις παρά την τήρηση απλών και στοιχειωδών τρόπων ζωής που μακροπρόθεσμα θα συνεισφέρουν στην άμυνα της ψυχής και του οργανισμού, στην τέρψη τους και συνολικά στην αρμονική τους συνύπαρξη και λειτουργία.


Κωνσταντίνα-Μαρίνα Χριστοφή

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της Νομικής, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο τομέας που την ενδιαφέρει αρκετά όσον αφορά στη νομική, είναι εκείνος του ναυτικού δικαίου, ωστόσο την αγγίζουν έντονα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σε ένα έξω-νομικό πλαίσιο, λατρεύει ιδιαίτερα τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και την τέχνη. Τέλος, προσπαθεί να δραστηριοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο εθελοντικά καθώς υποστηρίζει έντονα τις αρχές της φιλανθρωπίας και ανιδιοτέλειας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.