17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ αισιοδοξία είναι η μόνη λύση

Η αισιοδοξία είναι η μόνη λύση


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Οι μέρες που διανύουμε είναι, ομολογουμένως, δύσκολες. Κάθε ημέρα που ξυπνάμε δεν γνωρίζουμε τί μας περιμένει και σε τί δεδομένα θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Πότε, ωστόσο, δεν ήταν δύσκολες οι μέρες μας; Πότε ξυπνήσαμε το πρωί γνωρίζοντας τί πρόκειται να μας συμβεί; Πότε ξεκινήσαμε την ημέρα μας με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις; Σπάνια. Ίσως ποτέ για μερικούς. Η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια που σε κάθε στιγμή της ζωής του θα βρει μια δικαιολογία για να παραπονεθεί και να μεμψιμοιρήσει. Έχουμε μάθει από μικροί να μη σκεφτόμαστε λογικά αυτά που μας συμβαίνουν και να κατηγορούμε άλλους παράγοντες για τη δική μας ατυχία. Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε ό,τι μας συμβαίνει, ούτε να αποδεχτούμε μια κατάσταση έτσι όπως είναι, χωρίς συμβιβασμούς και παράπονα. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό;

Η αισιοδοξία είναι αυτό που μπορεί πολλές φορές να βγάλει τον καθένα μας από τη μιζέρια που τον ταλανίζει. Ξέρω, είναι λίγο cliché να μιλάει κανείς για αισιοδοξία όταν γύρω μας υπάρχουν μόνο προβλήματα. Χρειάζεται, όμως, κάποια στιγμή να αλλάξουμε στάση ζωής και να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Εξάλλου, δε θα κερδίσουμε και κάτι αν λειτουργούμε με απαισιοδοξία. Όταν κάποιος αποφασίζει να σκέφτεται θετικά, αυτομάτως αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση, βελτιώνεται η διάθεση του και το άγχος εξαφανίζεται. Ωραία όλα αυτά. Πώς μπορείς, όμως, να είσαι αισιόδοξος, ειδικά όταν η ζωή προσπαθεί να σε οδηγήσει στην πλήρη απαισιοδοξία;

Για αρχή, φρόντισε να περιβάλλεσαι από άτομα που σε εμπνέουν και σου δίνουν δύναμη. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε εμείς τους ανθρώπους που θέλουμε να έχουμε κοντά μας, καθώς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία μας. Παρ’ όλα αυτά μην βασίζεις την ευτυχία σου στους άλλους. Αν δεν τα βρεις πρώτα με τον εαυτό σου, δεν έχει νόημα! Μην κατηγορείς διαρκώς τον εαυτό σου για καθετί που σου συμβαίνει. Αρκεί να ασκείς εποικοδομητική κριτική, να αποδέχεσαι τα λάθη σου και να προχωράς παρακάτω προσπαθώντας να τα αλλάξεις.

Επίσης, βάλε το χιούμορ στη ζωή σου. Αυτοσαρκάσου με σεβασμό προς τον εαυτό σου. Μετάτρεψε τις άσχημες καταστάσεις σε χιουμοριστικές και βρες κάτι αστείο σε αυτό που σου συμβαίνει, ώστε κατά κάποιον τρόπο να το «απομυθοποιήσεις». Επιπλέον, επικεντρώσου στα πλεονεκτήματα που σου προσφέρει η κάθε κατάσταση που βιώνεις. Σίγουρα, καθημερινά καλείσαι να ξεπερνάς ποικίλα εμπόδια. Δε χρειάζεται όμως να κρατάς τα αρνητικά αλλά να εστιάζεις στις μικρές και όμορφες στιγμές μέσα στην ημέρα σου.

Τέλος, κάθε πρωί που ξυπνάς μην κατσουφιάζεις. Ακόμη κι αν είναι ακόμα μια δύσκολη ημέρα που ξέρεις ότι μπορεί να μην πάει και τόσο καλά, άλλαξε τη διάθεσή σου και μην είσαι απαισιόδοξος. Τί θα καταφέρεις αν σκέφτεσαι αρνητικά; Σε διαβεβαιώνω, τίποτα! Φυσικά, κάτι άλλο που καλό θα ήταν να σταματήσεις να κάνεις είναι να σκέφτεσαι το παρελθόν. Οι αναμνήσεις, όμορφες ή άσχημες, σου δίνουν μαθήματα για το μέλλον. Αυτό που αρκεί να κάνεις εσύ είναι να αφοσιωθείς στο παρόν και να το κάνεις όσο καλύτερο μπορείς.

Φαντάσου, λοιπόν, πόσο όμορφο θα ήταν ο καθένας μας να ξυπνά με θετικές σκέψεις στο μυαλό και να χαμογελάει. Φαντάσου πόσο εύκολα θα περνάει η μέρα σου αν δεν επικεντρώνεσαι σε όλα τα αρνητικά που σου συμβαίνουν. Σαφώς δεν είναι εύκολο να σκέφτεσαι κάθε μέρα θετικά, ούτε είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Προφανώς θα περάσεις και δύσκολες στιγμές, όπως όλοι μας, που δε θα μπορείς να τις ξεπεράσεις τόσο εύκολα. Γιατί, όμως, να μην κάνεις μια προσπάθεια; Σου αξίζει!


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.