19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕ-sports: Το μέλλον του αθλητισμού!

Ε-sports: Το μέλλον του αθλητισμού!


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Ο κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αλλάζοντάς τη δραματικά. Κανείς από εμάς δεν φανταζόταν πως το 2020 ένας ιός θα έβαζε σε καραντίνα πολλές χώρες, σύνορα θα έκλειναν, η κυκλοφορία θα έμπαινε σε περιορισμό, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία τους εγχώρια πρωταθλήματα, ευρωπαϊκά αθλητικά τουρνουά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αναβάλλονταν. Μια χρονιά γεμάτη αθλητική δράση που όλοι οι φίλαθλοι περίμεναν με ανυπομονησία αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας. Τις στιγμές αυτές που κανένα αθλητικό γεγονός δεν λαμβάνει χώρα, ένα καινούργιο άθλημα ήρθε για να μπει περισσότερο στη ζωή μας και δεν είναι άλλο από τα e-Sports ή αλλιώς ηλεκτρονικά αθλήματα.

Αυτό το νέο είδος σπορ έχει εμφανιστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και το βασικό του κοινό είναι οι «Millennials», δηλαδή η γενιά που έχει γεννηθεί μεταξύ των δεκαετιών 1980 και 2000. Τα e-Sports είναι η απόδειξη της επίδρασης της τεχνολογίας στον αθλητισμό. Στη νέα αυτή μορφή του αθλητισμού το ρόλων των αθλητών έχουν οι παίκτες των video games που συναγωνίζονται σε δημοφιλή παιχνίδια όπως το FIFA20 και το LoL μέσω υπολογιστών ή παιχνιδομηχανών. Οι θεατές των e-Sports, κυρίως έφηβοι και νεαρά άτομα, καθημερινά παρακολουθούν τις εξελίξεις είτε μέσω live streaming πλατφορμών, όπως είναι το Twitch και το Youtube, είτε μέσω τηλεόρασης. Ακόμη, τουρνουά γίνονται σε φυσικούς χώρους όπως είναι κλειστά στάδια και εκθεσιακά κέντρα σημειώνοντας sold out.

H αγορά του ιδιαίτερου αυτού αθλήματος αποτιμάται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια με αποτέλεσμα στα e-Sports να εντάσσονται και παραδοσιακοί αθλητικοί σύλλογοι. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με τα e-Sports, εκ των οποίων οι 437 χιλιάδες είναι από την Ελλάδα. Έτσι, στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΑΡΗΣ έχουν τμήματα e-Sports που παίζουν κυρίως FIFA20 και λαμβάνουν μέρος είτε σε εγχώρια είτε σε ευρωπαϊκά τουρνουά ακολουθώντας τον παλμό της εποχής. Άλλωστε, από το 2010 κι έπειτα διεξάγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως πολλά τουρνουά με τα πιο γνωστά να είναι το World Cyber Games, το Intel Extreme Masters και Major League Gaming, ενώ τα χρήματα που μοιράζονται στους νικητές να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο δολάρια. Και φυσικά, όλα τα τουρνουά δεν είναι για το League of Legends ή το FIFA αλλά και για τα Dota 2, Counter-Strike: Global Offensive, Smite, StarCraft II, Call of Duty, Heroes of the Storm, Hearthstone και πολλά άλλα. Τέλος, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αντιλαμβανόμενη τη δυναμική τους, έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με τη βιομηχανία των e-Sports, ώστε να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2028.

Την εποχή του κορωνοϊού τα e-Sports φαίνεται να γίνονται γνωστά σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Εξάλλου, είναι τέτοια η φύση τους που είναι τα μοναδικά αθλήματα που μπορούν να λαμβάνουν χώρα την εποχή αυτή κανονικά. Για τον λόγο αυτό, αρκετές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης αποφάσισαν να οργανώσουν ένα φιλικό τουρνουά στο FIFA20 φιλανθρωπικού χαρακτήρα μαζεύοντας χρήματα είτε για τον κορωνοϊό είτε για να ενισχυθούν οικονομικά κάποιοι μικρότεροι σύλλογοι που πλήττονται οικονομικά από την αγωνιστική απραξία. Μέρος σε αυτό το τουρνουά έλαβε και ο ΠΑΟΚ.

Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε έχουμε ανάγκη από λίγη χαρά και ο αθλητισμός μπορεί να μας προσφέρει άπλετη. Τώρα που μάθαμε τί είναι τα e-Sports, ας τους δώσουμε μια ευκαιρία παρακολουθώντας κάποιο παιχνίδι ή τουρνουά και σίγουρα μπορούμε να προσκομίσουμε κάτι από αυτά!


Ελευθερία Κωνστάντιου

Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.