19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο ηθικό υπόβαθρο της πανδημίας

Το ηθικό υπόβαθρο της πανδημίας


Του Παναγιώτη Δωρή,

Ο κορωνοϊός επιδιώκει μόνο να αναπαραχθεί. Επιδιώκουμε να σταματήσουμε αυτή την αναπαραγωγή. Σε αντίθεση με τον ιό, οι άνθρωποι κάνουν επιλογές. Αυτή η πανδημία θα περάσει στην ιστορία. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο περνάει θα διαμορφώσει τον κόσμο που αφήνει πίσω του. Είναι η πρώτη τέτοιους είδους πανδημία εδώ και έναν αιώνα. Και έρχεται σε έναν κόσμο που -σε αντίθεση με το 1918, όταν χτυπήθηκε από την ισπανική γρίπη- βρίσκεται σε ειρήνη και απολαμβάνει πρωτοφανή πλούτο. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε καλά. Αν δεν το πράξουμε, αυτό θα είναι μια καμπή προς το χειρότερο.

Η λήψη των σωστών αποφάσεων απαιτεί να κατανοήσουμε τις επιλογές και τις ηθικές επιπτώσεις τους. Αντιμετωπίζουμε δύο θεμελιώδη σύνολα επιλογών: εντός των χωρών μας και πέρα από τα σύνορα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η μεγαλύτερη επιλογή είναι το πόσο επιθετικά θα σταματήσει η μετάδοση του ιού. Αλλά πρέπει επίσης να διαλευκανθεί ποιος θα επιβαρυνθεί με το κόστος αυτής της επιλογής και με ποιο τίμημα.

Μερικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να «εξαναγκάσουμε» την οικονομία σε ύφεση για να καταστείλει τη μετάδοση και τη διασπορά του ιού. Αυτό, προτείνουν, θα προκαλέσει περιττή αναστάτωση. Αν, αντιθέτως, ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί σχετικά ελεύθερα, μπορούμε να επιτύχουμε «ασυλία αγέλης», να διατηρήσουμε το οικονομικό οικοδόμημα και να εστιάσουμε ακόμα τους πόρους στους ευάλωτους.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία θα ήταν καλύτερη σύμφωνα με αυτήν την πολιτική «άμβλυνσης» σχετικά με τη φερεγγυότητα, παρά με μια καθορισμένη «καταστολή». Πολύ πριν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν στο λεγόμενο lockdown, πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν να ταξιδεύουν ή να πηγαίνουν σε εστιατόρια, κινηματογράφους ή καταστήματα. Η αποφασιστική δράση για την καταστολή του ιού και η παρακολούθηση των δοκιμών και εντοπισμού νέων μολύνσεων θα μπορούσε να θέσει τέλος στην αναπόφευκτη οικονομική ύφεση ακόμη και νωρίτερα από ό,τι αλλιώς. 

Αυτό που φαίνεται αρκετά σίγουρο είναι ότι το παγκόσμιο σύστημα υγείας θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα με την καταστολή παρά με την άμβλυνση. Με βάση αυτή τη θεωρία υποστηρίζεται ότι το σύστημα υγείας των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας θα συντριβεί: μεγάλοι αριθμοί ασθενών, κυρίως ηλικιωμένων, θα αφεθούν να πεθαίνουν δίχως θεραπεία. Προφανώς, ήταν πιθανό να αποφευχθεί αυτό να συμβαίνει σε ολόκληρη την Κίνα, ότι η κυβέρνηση κατέστειλε τον ιό τόσο έντονα στο Χουμπέι. Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια καταστροφή για την υγεία, που είναι απαράδεκτη στην Κίνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ;

Ωστόσο, οι επικριτές είναι σωστοί: θα είναι αδύνατο να κλείσουμε μεγάλα τμήματα των οικονομιών μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν η καταστολή πρέπει να δοκιμαστεί, πρέπει να είναι επιτυχής, ταχεία και η αναζωπύρωση του ιού πρέπει να στραγγαλιστεί. Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδιώξουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο θωρακισμένη την οικονομία, να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα όσο το δυνατόν πιο ανέπαφη και να εξασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι, πάνω απ ‘όλα οι ευάλωτοι, προστατεύονται γενναιόδωρα με κάθε τρόπο που μια χώρα βρίσκει πρακτική.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών πρέπει να είναι τόσο ισχυρή όσο μέσα σε αυτά. Η χρηματοπιστωτική αστάθεια και η επικείμενη ύφεση (πιθανή και μία εκτενέστατη ύφεση) που συναντάμε θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι επενδυτές έχουν ήδη αφαιρέσει 83 δισ. Δολάρια από ανεπτυγμένες οικονομίες. Η πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων, από την οποία εξαρτώνται πολλές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, είναι επίσης βαθιά.

Οι χώρες αυτές πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την εγχώρια εξάπλωση του ιού και την εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης. Η ικανότητά τους να διαχειρίζονται αυτές τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις είναι περιορισμένη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές. Το ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει ήδη 80 αιτήματα για ταχεία οικονομική στήριξη. Τα συνολικά κενά εξωτερικής χρηματοδότησης των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών είναι πιθανόν να υπερβαίνουν κατά πολύ την ικανότητα δανεισμού του ΔΝΤ.

Αυτές οι ευάλωτες χώρες θα ωφεληθούν εάν οι χώρες υψηλού εισοδήματος κατορθώσουν να καταστείλουν την ασθένεια και να διασώσουν τις οικονομίες τους. Αλλά αυτό δεν θα είναι γεγονός σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα βοηθήσει επίσης την οικονομική ανάκαμψη κάθε χώρας. Ο ιός είναι μια κοινή πρόκληση. Επίσης, είναι η επόμενη παγκόσμια ύφεση. Η πρακτικότητα και οι απαιτήσεις της αλληλεγγύης δικαιολογούν γενναιόδωρη βοήθεια.

Το ίδιο ισχύει και στην ευρωζώνη. Το καθοριστικό χαρακτηριστικό μιας νομισματικής ένωσης είναι ότι τα μεμονωμένα μέλη εγκατέλειψαν την ασφάλιση της δημοσιονομικής αυτονομίας και ενός κρατικού νομίσματος υπέρ των συλλογικών μηχανισμών. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αυτό απέτυχε σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένα κράτη-μέλη. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ένα ηθικό επιχείρημα θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό δικό τους λάθος. Αυτή η πανδημία δεν είναι λάθος κανενός. Εάν η ευρωζώνη δεν μπορεί να επιδείξει αλληλεγγύη σε μια τέτοια κρίση, η αποτυχία της δεν θα ξεχαστεί ούτε θα συγχωρηθεί. Οι πληγές θα είναι βαθιές, ίσως θανάσιμες. Χωρίς ορατή αλληλεγγύη σε μια κρίση για την οποία κανείς δεν φέρει ευθύνη, το ευρωπαϊκό σχέδιο θα είναι ηθικά, ίσως πρακτικά, νεκρό.

Οποιαδήποτε διασυνοριακή βοήθεια δεν μπορεί, εξάλλου, να είναι καθαρά οικονομική. Θα χρειαστεί επίσης ιατρική βοήθεια. Ένα σημαντικό βήμα θα είναι η κατάργηση των ελέγχων των εξαγωγών που καταστρέφουν τις ιατρικές αλυσίδες εφοδιασμού. Ευτυχώς, η ασθένεια που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι τόσο εχθρική και καταστροφική όσο οι πληγές που επανειλημμένα κατέστρεψαν τη ζωή των προγόνων μας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι κάτι που ουσιαστικά δεν έχει ζήσει κανείς ζωντανός. Είναι μια πρακτική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με καλά ενημερωμένες αποφάσεις. Είναι, όμως, παρ’ όλα αυτά και μια ηθική πρόκληση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε και τις δύο πτυχές των αποφάσεων που οφείλουμε να λάβουμε.

Οφείλουν οι ηγέτες να προβάλλουν την ηρεμία και να χρησιμοποιούν επιχειρήματα; Έχουμε την δυνατότητα να καταφέρουμε να νικήσουμε την ασθένεια, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την οικονομική ζημία; Διασφαλίζουμε ότι προστατεύονται οι πιο αδύναμοι άνθρωποι και χώρες; Επιλέγουμε την αλληλεγγύη αντί της εχθρότητας και την παγκόσμια ευθύνη αντί του εθνικισμού με εσωτερική εμφάνιση; Επιδιώκουμε να κληροδοτήσουμε έναν καλύτερο μετα-πανδημικό κόσμο; Σε αντίθεση με τους ιούς, τα ανθρώπινα όντα έχουν επιλογές. Ήρθε η στιγμή να επιλέξουμε και να δεχθούμε τις συνέπειες των επιλογών μας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Δωρής
Παναγιώτης Δωρής
Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Ναύπλιο. Σπουδάζει στη Νομική σχολή του Δ.Π.Θ. Όντας πολύ καλός γνώστης αγγλικών, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και σε αρκετά επιστημονικά συνέδρια. Το ενδιαφέρον του κεντρίζεται γύρω από τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την πολιτική ενεργοποίηση των νέων.