21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ζορζ Πομπιντού

In Memoriam: Ζορζ Πομπιντού


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Ζορζ Πομπιντού γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1911. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1962 μέχρι το 1968, ύστερα από την τοποθέτηση του από τον Ντε Γκωλ. Το 1969 εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

French President Georges Pompidou, shown here in 1969, launched an international competition in 1971 to design and build the museum.

Σπούδασε φιλολογία και εργάσθηκε ως καθηγητής Λυκείου. Αργότερα εργάσθηκε σε τραπεζική εταιρεία και κατάφερε να φθάσει σε υψηλή θέση. Είχε διευθύνει το ίδρυμα για τα παιδιά με σύνδρομο Down, ύστερα από επιλογή του Ντε Γκωλ. Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμούσε την ίδρυση ενός νέου ψυχαγωγικού κέντρου αφιερωμένου στη σύγχρονη τέχνη. Έτσι δρομολογήθηκε το γνωστό Κέντρο Πομπιντού, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1977 και στεγάζει μία μεγάλη βιβλιοθήκη, ένα βιβλιοπωλείο για τους επισκέπτες, εκθεσιακούς χώρους για εκδηλώσεις και φυσικά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γύρω από το οποίο χτίστηκε ενώ δέχεται καθημερινά πάνω από 25.000 επισκέπτες Γάλλους και Ευρωπαίους.

Ύστερα από την έκβαση του συνταγματικού δημοψηφίσματος του 1969 ο Ντε Γκωλ αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και ο Ζορζ Πομπιντού εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας. Αν και Γκολιστής, ο Πομπιντού διευκόλυνε ως πρόεδρος της Γαλλίας την είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο βιομηχανοποίησης της χώρας, καθώς και το έργο TGV και προχώρησε το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Γαλλίας. Ήταν σκεπτικός απέναντι στο πρόγραμμα της «Νέας Κοινωνίας» του πρωθυπουργού του Jacques Chaban – Delmas. Το 1972 τον αντικατέστησε με τον Pierre Messmer, ένα πιο συντηρητικό πολιτικό. Παράλληλα διεύρυνε τις πολιτικές εξουσίες και αρμοδιότητες του, όσο η αριστερή αντιπολίτευση είχε αρχίσει να οργανώνεται.

Τα χρόνια του Πομπιντού έγιναν εφάμιλλα της προσπάθειας για εκμοντερνισμό της πρωτεύουσας της Γαλλίας, του Παρισιού. Έκλεισε τις ανοιχτές μικρές υπαίθριες αγορές και τις αντικατέστησε με μεγάλα εμπορικά mall, έχτισε ψυχαγωγικά κέντρα και μουσεία τέχνης.

Στην εξωτερική πολιτική σημειώθηκε μια επαναπροσέγγιση των σχέσεων Γαλλίας – ΗΠΑ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρίτσαρντ Νίξον και ο σύμβουλος του Χένρι Κίσινγκερ θαύμαζαν τον Πομπιντού. Οι πολιτικοί άνδρες είχαν βρεθεί πολλές φορές σε συμφωνία για μια σειρά πολιτικών θεμάτων. Οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στο Γαλλικό πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού. Ακόμα, ο Πομπιντού είχε καταφέρει να δημιουργήσει καλές σχέσεις και με τις πρώην αποικίες της Γαλλίας στην Αφρική.

Ευρισκόμενος ακόμα ενεργός στα προεδρικά καθήκοντα του, ο Ζορζ Πομπιντού πέθανε σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου του 1974, όσο βρισκόταν στο διαμέρισμα του.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.