16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΟ κορωνοϊός είναι μια ανάσα για το περιβάλλον

Ο κορωνοϊός είναι μια ανάσα για το περιβάλλον


Της Σαμπίν Καμχή,

Παρ’ όλο που ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο με πολλαπλούς θανάτους και όλο και αυστηρότερα μέτρα και περιορισμούς από τις κυβερνήσεις, το μόνο ίσως θετικό είναι πως το τέλος της πανδημίας θα μας βρει με πολύ χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και επίπεδα CO2. Επιστήμονες στη Νέα Υόρκη δήλωσαν ότι τα πρώτα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι το μονοξείδιο του άνθρακα κυρίως από τα αυτοκίνητα είχε μειωθεί σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι ίδιοι προβλέπουν ότι μέχρι τον Μάιο, όταν οι εκπομπές CO2 βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους χάρη στην αποσύνθεση των φύλλων, τα επίπεδα που θα καταγραφούν ενδέχεται να είναι τα χαμηλότερα από τη διεθνή κρίση πριν από μια δεκαετία.

Αυτό με τη σειρά του θα σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, κυρίως σε χώρες όπως η Κίνα, στην οποία η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Forbes, «oι ζωές 4.000 παιδιών κάτω των 5 και 73.000 ενηλίκων άνω των 70 σώθηκαν στην Κίνα». Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε αργότερα και στην Ιταλία, η οποία έχει θέσει από τα πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας σε όλη τη Ευρώπη. Τόσο η Κίνα όσο και η βόρεια Ιταλία σημείωσαν επίσης σημαντική μείωση του διοξειδίου του αζώτου, το οποίο σχετίζεται με τις μειωμένες διαδρομές με αυτοκίνητα και τη βιομηχανική δραστηριότητα. Το αέριο είναι σοβαρός ατμοσφαιρικός ρύπος αλλά και ισχυρό χημικό θερμότητας.

Επιπλέον, η ραγδαία μείωση των ταξιδιών με αεροπλάνο έχει και αυτή αναμφισβήτητα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης. Οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν δραστικά τις πτήσεις, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να μην πετάξουν κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Οι αεροπορικές εταιρείες ενδεχομένως θα συνεχίσουν να βλέπουν απώλειες εσόδων μεταξύ 11% και 19% μέχρι το τέλος του έτους. Η αεροπορική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τώρα, καθώς οι επιχειρήσεις και τα ταξίδια αναψυχής περιορίζονται, οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα εγγύς μέλλον που είναι τόσο καθαρότερο όσο και οικονομικότερο.

Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η θανατηφόρα έκρηξη του κορωνοϊού βοηθά στην υγεία του πλανήτη;

Ήδη, μόνο μετά από λιγότερο έναν μήνα καραντίνας στη βόρεια Ιταλία, οι αλλαγές είναι εμφανής. Για παράδειγμα, τα κανάλια τις Βενετίας με τη μείωση του τουρισμού και την έλλειψη κυκλοφορίας με βάρκες και γόνδολες δεν είναι πια θολά και λασπωμένα αλλά διαυγή, πράγμα που προσέλκυσε κοπάδια από μικρά ψαράκια και άλλα πτηνά. Επίσης, το νέφος πάνω από την ατμόσφαιρα της Κίνας εξαφανίστηκε, όπως αναλύθηκε από κάμερες δορυφόρων.

Πηγή: www.protagon.gr

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την έκρηξη του κορωνοϊού. Το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, για παράδειγμα, προειδοποίησε για τον πιθανό κίνδυνο ψεκασμού απολυμαντικών σε επιφάνειες σε δημόσιους χώρους επειδή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πηγές νερού.

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια χρήσιμη υπενθύμιση σε όλους τους ανθρώπους για τις μη φανερές επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στην υγεία μας, το περιβάλλον και τα ζώα. Αν το να εργαζόμαστε από το σπίτι δημιουργεί πολύ λιγότερη ρύπανση, τότε ίσως πρέπει να υποδεχτούμε την πρόταση εργασίας από το σπίτι μερικές μέρες το μήνα. Επιπλέον, η μετακίνηση δραστηριοτήτων διαδικτυακά δημιουργεί σίγουρα περιβαλλοντικά οφέλη. Έχουμε όλη αυτή τη νέα τεχνολογία διαθέσιμη σήμερα, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Εφόσον μπορούμε να διεξάγουμε μαθήματα 20 ατόμων και να επικοινωνήσουμε πραγματικά εύκολα με συναδέλφους ηλεκτρονικά, τότε για τι δεν το κάνουμε πιο συχνά; Αυτά τα φαινόμενα μπορούν να μας διδάξουν πολλά για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε επιλέγοντας ποια είναι τα κρίσιμα στοιχεία που θα μας κάνουν να βγούμε από το σπίτι μας, να πάρουμε το αυτοκίνητο και να συναντηθούμε προσωπικά.


Πηγές:

https://www.bbc.com/news/science-environment-51944780?fbclid=IwAR3TxahDmxf2RCV_kNZ3VrbPol8uQil984FQdz6FFMyeeHi8aOeOLGAnOAw

https://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2020/03/16/coronavirus-lockdown-may-have-saved-77000-lives-in-china-just-from-pollution-reduction/#2d572f3234fe


Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.