24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«O αγαπημένος των Ελλήνων»

«O αγαπημένος των Ελλήνων»


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου, 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει ένα πλούσιο βιογραφικό σημείωμα έκτασης 27 σελίδων. Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας στις 13 Οκτωβρίου το 1965 και είναι ιατρός παθολόγος με ειδικότητα ειδικού λοιμωξιολόγου. Μετά την απόκτηση του πρώτου του πτυχίου, εξειδικεύτηκε στον τομέα των λοιμώξεων στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard (Harvard Medical School). Αργότερα εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο και έλαβε τον τίτλο του ειδικού στις λοιμώξεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το έτος 2012. Από το 2010 είναι αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στη Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Επίσης, είναι επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.) και επιστημονικός συνεργάτης του Ε.Ο.Δ.Υ. Τέλος, την 1η Φεβρουαρίου του 2020 ορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας ως εκπρόσωπος τύπου για τις ανακοινώσεις που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και ως επικεφαλής για την αντιμετώπιση του Covid-19 (κορωνοϊού).

Σύμφωνα με τίτλο άρθρου της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων. Είναι μια ήρεμη δύναμη που ενημερώνει καθημερινά για τις εξελίξεις της πανδημίας του Covid-19 με ένα σύντομο, άμεσο, ειλικρινές, επιστημονικό μα ταυτόχρονα ανθρώπινο και κατανοητό ύφος. Κερδίζει συνεχώς το πανελλήνιο όχι μόνο με τις γνώσεις του, ως ειδικός στον κλάδο των λοιμώξεων, αλλά κυρίως με την ανθρωπιά και το αγνό ενδιαφέρον, που δείχνει για όλους τους νοσούντες. Πάντα όταν αναφέρεται σε αυτούς, τους προσφωνεί «συμπολίτες» και «συνανθρώπους» ενώ καθημερινά τους εύχεται ταχεία ανάρρωση και συλλυπείται τις οικογένειες των εκλιπόντων από την πανδημία. Με φράσεις όπως «η λύπη, όταν τη μοιραζόμαστε, είναι μισή και η χαρά μας όταν επίσης τη μοιραζόμαστε, διπλασιάζεται» δίνει κουράγιο.

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του Covid-19 είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενος, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο μελετά βυζαντινή υμνολογία και συνηθίζει να ψάλλει στην εκκλησία της ενορίας του. Έψαλε μάλιστα κατά την Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία πιστών λόγω των μέτρων που ελήφθησαν και αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επιτρέποντας την τέλεση της θρησκευτικής λειτουργίας μόνο για την τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοσή της με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό και κυρίως χωρίς την παρουσία πιστών και πολιτών. 

«Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης του 2020, είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών των ατόμων, πολλοί από τους οποίους είναι μανάδες και πατεράδες μας, γιαγιάδες και παππούδες. Η απάντηση είναι πως τιμούμε όλους, σεβόμαστε όλους, προστατεύουμε όλους αλλά κατεξοχήν αυτούς. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε ή να έχουμε ταυτότητα χωρίς αυτούς» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος με δάκρυα στον νέο κορωνοϊό, μετά από μία αναφορά σε μία φράση που του είχε ειπωθεί από έναν συνάδελφό του.

Βάσει των έως τώρα γεγονότων αποτελεί αναμφιβόλως το πρόσωπο των ημερών, που σίγουρα θα αφήσει το σημάδι του στην ιστορία της χώρας. Φαντάζει ως ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση την πιο κατάλληλη στιγμή.


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.