18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχική#Cocooning_TimeΉρθε η ώρα να ανακαλύψεις περίεργα e-books και να αφήσεις να σου...

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις περίεργα e-books και να αφήσεις να σου γίνουν εθισμός: CICADA – The Genesis


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

H αλήθεια είναι ότι τα διαδικτυακά βιβλία και οι ανάλογες διαδικτυακές εκδόσεις (e-books) έχουν σώσει πάρα πολλούς ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες συγγραφείς. Η αγορά ξεχειλίζει από τίτλους. Λογικό. Τα έξοδα έκδοσης ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα, η τιμή του βιβλίου προσιτή σε ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό και η προσβασιμότητα στο βιβλίο άμεση, κυριολεκτικά σου έρχεται στο mail σου με το που το αγοράσεις. Εν μέσω καραντίνας έσωσαν και εμένα. Αποφάσισα, λοιπόν, να αφεθώ στα e-books novels, στις ερασιτεχνικές νουβέλες δηλαδή, που βρίσκονται διαθέσιμες στο ίντερνετ και μακριά από τη διασημότητα που απολαμβάνουν άλλες σειρές εμπορικών ηλεκτρονικών βιβλίων (ονόματα μη λέμε, εκδόσεις μη θίξουμε). Επίσης, αποφάσισα να διαβάσω και ένα έργο, που δεν είμαι σίγουρος για την ταυτότητα του συγγραφέα – αλλά θα καταλάβετε παρακάτω…

Ένα από αυτά τα βιβλία είναι η CICADA – The Genesis, της Ariel Lilli Cohen. Η Cohen έγραψε τη CICADA, μια μικρή νουβέλα των 55 σελίδων και των έντεκα κεφαλαίων, ως τη δεύτερη σε σειρά νουβέλα σε ένα σύνολο από τέσσερις νουβέλες παρόμοιου ύφους και περιεχομένου.

Στη CICADA, λοιπόν, που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, μια μικρή κοπέλα η Aliyah χάνει τον, πυροσβέστη στο επάγγελμα, πατέρα της στα συντρίμμια της επίθεσης των Δίδυμων Πύργων, ύστερα από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Αργότερα η θέληση της να ασπαστεί το Ισλάμ, παρά την παρουσία της Εβραϊκής θρησκείας μέσω της μητέρας της, τής δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσε να της λύσει. Όμως μέσω του Ισλάμ αισθάνεται την απώλεια του πατέρα της με μικρότερο πόνο, καθώς η ίδια νιώθει ότι η θρησκεία του πατέρα της, θα επιζεί μέσα της. Η Νέα Υόρκη ύστερα από την επίθεση είναι ένα πονεμένο εχθρικό περιβάλλον, γεμάτο καχυποψίες και φόβους για κάθε τι που προσιδιάζει στην ανατολίτικη θρησκεία του Ισλάμ. Η Aliyah μισεί την υποκρισία, όπως επίσης μισεί και τους δολοφόνους του πατέρα της: μεγαλώνοντας, καλλιεργεί μια ιδιαίτερη ευφυΐα και υπόσχεται να σκοτώσει τους εξτρεμιστές που «κρατούν αιχμάλωτη» τη θρησκεία του νεκρού πατέρα της, αλλά και να εκδικηθεί για τον θάνατο του. Η γνωριμία με τον νεαρό χάκερ-συμμαθητή της Ryan θα την κάνει να ερωτευτεί για πρώτη φορά, όμως θα της διδάξει και γλώσσα προγραμματισμού. Οι μισοτελειωμένες ζωγραφισμένες πεταλούδες, που είχε αρχίσει να φιλοτεχνεί ο πατέρας της στο παιδικό δωμάτιο της, θα αποτελέσουν έμπνευση για κάτι μεγάλο. Μέσα σε ένα μικρό διάστημα η Aliyah θα βρεθεί μπλεγμένη σε ένα κομφούζιο μυστικών υπηρεσιών, υποκλοπών και χάκινγκ, σε ένα παιχνίδι στο οποίο θα μπει με τη θέληση της, όμως σύντομα θα καταλάβει ότι την υπερβαίνει κατά πολύ.

Η πρώτη σε χρονική σειρά νουβέλα, με τίτλο Israel Jihad in Tel Aviv, που εκδόθηκε το 2017, είναι εμπνευσμένη από τα βιώματα της συγγραφέως. Είναι αφιερωμένη σε ονόματα πεσόντων στρατιωτικών και μελών υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ και αφορά μια σειρά γεγονότων εθνικής ασφαλείας, στα οποία μια ομάδα νεαρών παιδιών εμπλέκονται αναπάντεχα. Παρόμοια υπόθεση ακολουθεί και η νουβέλα Israel Jihad in Jerusalem. Η πρωταγωνίστρια Yael μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ εξαφανίζεται μυστηριωδώς στον Καναδά. Τότε ένα μεγάλο σχέδιο για τον εντοπισμό της ξεκινάει, και μια ομάδα νέων πρακτόρων της Mossad πρόκειται να εξελιχθούν στους καλύτερους πράκτορες της υπηρεσίας αναλαμβάνοντας ένα τρελό και επικίνδυνο αγώνα με τον χρόνο. Η πλοκή εξελίσσεται χρονικά σε ένα άστατο γεωπολιτικό περιβάλλον, με τους ηγήτορες της Αμερικής και του Ισραήλ να καλούνται να διαχειριστούν μια εύθραυστη συνθήκη ειρήνης. Αν επιθυμείς να διαβάσεις διαμαντάκια που ακόμα και η βιομηχανία των e-books τα έχει καταχωνιασμένα στα μη ευυπόληπτα, και επιθυμείς παράλληλα να ξεφύγεις από την αυστηρή δομή ενός μυθιστορήματος τότε οι μικρές νουβέλες της Cohen σου προσφέρουν ακριβώς αυτήν την ευκαιρία. Επίσης, σε ταξιδεύουν σε ένα κόσμο που δεν κείται μακράν, σε ιστορίες ενός ανθρώπου της οποίας ο πατέρας είχε υπάρξει πράκτορας της Mossad και η μητέρα της είναι εν ενεργεία αστυνομικός της Shin Bet. Αλλά, τι πραγματικά γνωρίζουμε για την μυστηριώδη συγγραφέα;

Η συγγραφέας γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1988 στην Χάιφα του Ισραήλ. Ο πατέρας της, ονόματι Darius Cohen υπήρξε πράκτορας της Mossad και η μητέρα της αποτελεί ενεργό υψηλόβαθμο στέλεχος της Shin Bet. Στο παρελθόν η Ariel είχε υπηρετήσει στην φρουρά των Lions Soldiers, στην φρουρά που περιφρουρεί τα σύνορα της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, αποτελούμενη τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες. Η Ariel μιλάει άπταιστα Εβραϊκά, Αγγλικά, Ισπανικά, Αραβικά και Ρωσικά. Αποστολή της σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία της, αν και συγγραφέας, αποτελεί η καταπολέμηση της Ισλαμικής τρομοκρατίας. Ως στρατιώτης η Ariel κατατάχθηκε εθελοντικά στην ηλικία των δεκαέξι χρόνων, έπειτα αποστρατεύτηκε και χάριν στην υψηλή ευφυΐα της κατατάχθηκε σε ειδικές task force ομάδες επίλυσης προβλημάτων. Η ζωή της αποτέλεσε έμπνευση για πολλά από τα γραπτά της, όπως και για το CICADA – The Genesis. Ξεκίνησε να γράφει το βιβλίο το 2014. Αναγκασμένη, όπως περιγράφει η ίδια να αλλάζει την αμφίεση της για να φέρνει εις πέρας τις μυστικές επιχειρήσεις, να ζει κρυμμένη για μήνες, να ψεύδεται στην οικογένεια της, να ταξιδεύει για μίλια αλλά και να ψεύδεται εν τέλει στον ίδιο τον εαυτό της, αναγκάσθηκε να αρχίσει να γράφει. Δεν γνωρίζουμε, εάν τα παραπάνω αποτελούν τα αληθινά βιογραφικά στοιχεία του ανθρώπου πίσω από τις λογοτεχνικές γραμμές του CICADA, όμως μικρή σημασία έχει.

Οι νουβέλες δημοσιεύτηκαν επίσης και σε μια σειρά από γλώσσες, μεταφρασμένες στα Αγγλικά, στα Αραβικά και στα Ρωσικά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ariel Cohen είδε τα νούμερα και τις αιτήσεις των downloads να εκτινάσσονται και τα βιβλία της να αποκτούν τεράστια δημοσιότητα ανάμεσα στο ηλεκτρονικό αναγνωστικό κοινό. Στο Amazon.com έφτασε τις χιλιάδες πωλήσεις, ενώ έφτασε και το νούμερο ένα στα chart. Έγινε διάσημη για την ικανότητα της να αναπαριστά λογοτεχνικά τη συναισθηματική διάσταση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, ασκώντας κριτική και στις δύο πλευρές.

Να θυμάστε ότι στο Ισραήλ συνηθίζεται να υπερτονίζεται και η προσφορά ταλαντούχων νέων στις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους, όπως στον στρατό ή στις υπηρεσίες ασφαλείας. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο που τέτοιες νουβέλες αποκτούν δημοσιότητα, αν σκεφτούμε τα βιώματα και τις αξίες που τις διέπουν, βγαλμένες μέσα από την καθημερινή ζωή. Σε κάθε περίπτωση, θα ξεφύγετε λίγο από τα συνηθισμένα αμερικάνικα teen series love-novels (ονόματα είπαμε, δεν θίγουμαι!).

Ίσως σε κάποιους να πέσει βαρύ ως ανάγνωσμα, ίσως σε κάποιους άλλους αδιάφορο από άποψη πλοκής. Μην ξεχνάτε όμως ότι εν μέσω cocooning καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα βιβλίων, κατά κύριο λόγο λογοτεχνικών, κατά βάση εμπορικών, με αποτέλεσμα καμιά φορά να κουραζόμαστε από τις συνηθισμένες πλοκές, τις επαναλαμβανόμενες κλισέ εκφράσεις και εκβάσεις αλλά και από τις πανομοιότυπες φόρμες μυθιστορηματικής γραφής και δομής και να επιθυμούμε να ξεφύγουμε με κάτι τελείως διαφορετικό. Αν, λοιπόν, το αισθάνεστε μην χάσετε ευκαιρία!

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το e-book μέσω της εφαρμογής PocketBook ή και να το αγοράσετε σε χαμηλή τιμή μέσω του Kindle ή του Amazon.

ΥΓ: Φροντίστε να έχετε μια εφαρμογή που να «διαβάζει» e-books, εάν διαβάζετε από ipad ή Tablet. Επίσης, κάτι ακόμα! Όσο και αν έψαξα, δεν κατάφερα να ξετρυπώσω την παραμικρή φωτογραφία της Ariel Lilli Cohen, ενώ έπεσα πάνω σε κάτι που έλεγε «her identity has not been disclosed»… Intriguing right?

Βιβλία της μυστηριώδους συγγραφέως μας: 

  • Israel Jihad in Tel Aviv
  • Cicada – The Genesis
  • Israel Jihad in Jerusalem
  • Israel Jihad in Gaza

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.