24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ ηλεκτρονική εξυπηρέτηση στα χρόνια του κορωνοϊού

Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση στα χρόνια του κορωνοϊού


Της Γιώτας Κοσκινά,

Μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αποτελεί η μείωση έως και η εξάλειψη της παραδοσιακής -για την Ελλάδα- γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών για πολλές από τις συναλλαγές του με τους δημόσιους φορείς. Εν μέσω, λοιπόν, της πανδημίας που σαρώνει τη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί πιο γρήγορα από τα σχέδια της προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να «Μείνουν στο Σπίτι», αλλά ταυτόχρονα να μπορούν να εξυπηρετηθούν σε βασικές λειτουργίες, όπως είναι: οι εξουσιοδοτήσεις, οι υπεύθυνες δηλώσεις, ακόμα και οι συνταγογραφήσεις. Οι πολίτες μπορούν πλέον –εδώ και λίγες ημέρες- να μπουν στο link gov.gr μέσω του κινητού τους ή του υπολογιστή τους και να συμπληρώνουν και να πιστοποιούν πολλά από τα βασικά έγγραφα χωρίς να χρειάζεται η επίσκεψή τους στο ΚΕΠ ή στο αστυνομικό τμήμα. 

Η νέα αυτή ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου που υλοποιεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το gov.gr, αν και στην αρχή θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, η λειτουργία του κρίθηκε απολύτως αναγκαία, έχοντας κύριο στόχο οι πολίτες αυτήν την περίοδο να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους αποφεύγοντας οποιαδήποτε μετακίνηση ή συνωστισμό στα ΚΕΠ ή στα αστυνομικά τμήματα. 

Το gov.gr συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών (περισσότερες από 500) που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο και κάθε υπηρεσία που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον θα ενσωματώνεται στην πλατφόρμα. Επιπλέον, ο πολίτης από σήμερα έχει τη δυνατότητα να συμπληρώνει και να υπογράφει ηλεκτρονικά εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, αλλά προστίθεται κι η υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα άμεσης ηλεκτρονικής αποστολής εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων στην Αρχή, η οποία ζητά την έκδοσή τους, χωρίς ο πολίτης να χρειάζεται να μεταβεί σε αυτές.

Οι διαδικασίες πρόσβασης των πολιτών στο gov.gr καθώς και της έκδοσης των πιστοποιητικών ρυθμίζονται με διατάξεις που περιλαμβάνονται στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, περιλαμβάνοντας εκτενείς ρυθμίσεις σχετικά με την ψηφιακή λειτουργία και την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης.

Η ταυτοποίηση διενεργείται μέσω των κωδικών Taxisnet και τα έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα, γίνονται δε, υποχρεωτικά αποδεκτά από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, σε περιπτώσεις που ο νόμος απαιτεί βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ενδιαφερομένου, αρκεί, κατά περίπτωση, η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή η εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του ενδιαφερομένου, εφόσον το έγγραφο διακινείται ηλεκτρονικά.

Μπορεί η έκτακτη και δυσμενή κατάσταση που περνά η χώρα μας να έχει κλείσει πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις –για προληπτικούς λόγους μη περαιτέρω εξάπλωσης του ιού- και να υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες, ωστόσο φαίνεται ότι η Κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως ακριβώς προστάζουν οι συνθήκες της εποχής. Γίνεται λοιπόν, ένα νέο βήμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δημόσιου συστήματος και του συστήματος εξυπηρέτησης των πολιτών, εν μέσω κορωνοϊού.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.