22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΠώς ο κορωνοϊός επηρεάζει άμεσα τις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών;

Πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει άμεσα τις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών;


Της Ελένης Σιαπικούδη,

Κάθε καινούργια χρονιά επιφυλάσσει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες που δεν είχαμε φανταστεί. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το 2020 έκρυβε πολλές εκπλήξεις για όλους μας. Οι έννοιες της πανδημίας και της καραντίνας παρέμεναν κάποιες αφηρημένες έννοιες, μέχρι που έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας, με πρωτόγνωρες επεκτάσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο.

Ρίχνοντας μια ματιά στην Αμερική, η πανδημία συνέπεσε με μια κρίσιμη πολιτική περίοδο, όπου η χώρα ετοιμαζόταν για προεδρικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, οι εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών κυλούσαν με γοργούς ρυθμούς, με την επικράτηση του Biden στις περισσότερες πολιτείες. Όπως η πανδημία εξαπλωνόταν στη χώρα, μια μετά την άλλη οι πολιτείες άρχισαν να αναβάλουν τις εκλογές. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδικασίες έχουν αλλάξει ρυθμούς και δεν υπάρχει πλέον η ίδια δυναμική. Η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τις ΗΠΑ, όπως και όλο τον πλανήτη φυσικά, με τα επίσημα κρούσματα να υπερβαίνουν τις 55 χιλιάδες και τους επιβεβαιωμένους θανάτους να ανέρχονται σε σχεδόν 800.

Ειδικότερα, στις 12 Μαρτίου η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε η τηλεμαχία μεταξύ του Joe Biden και του Bernie Sanders να διεξαχθεί χωρίς κοινό, ως μέτρο προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Αρχικά, το debate είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Arizona, όμως με τον αριθμό τον κρουσμάτων να πολλαπλασιάζονται δραματικά, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής του κόμματος ανακοίνωσε ότι «Ως μέτρο προφύλαξης και για τον περιορισμό των ταξιδιών σε όλη τη χώρα, όλα τα μέρη αποφάσισαν το debate της Κυριακής να διεξαχθεί στα στούντιο του CNN στην Washington χωρίς κοινό». Η απόφαση ελήφθη με προτροπή από τις προεκλογικές ομάδες των δύο υποψήφιων, καθώς οι υγειονομικοί κύκλοι της χώρας συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν μεγάλες συναθροίσεις, ενώ ταυτόχρονα μεγάλες εκδηλώσεις άρχισαν να ακυρώνονται.

Οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες περιόρισαν στο ελάχιστο τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Τόσο ο Biden όσο και ο Sanders περιόρισαν τις εκδηλώσεις για την προεκλογική τους εκστρατεία, ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες. Πλέον, οι συνεντεύξεις γίνονται μέσω Skype, όπως και οι δημόσιες ομιλίες. Παράλληλα, δεν έχασαν την ευκαιρία να ασκήσουν κριτική στον Trump για τα αργά αντανακλαστικά που επέδειξε στη διαχείριση της πανδημίας.

Στις 17 Μαρτίου οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά σε Florida, Illinois και Arizona εν καιρώ πανδημίας. Ο Biden κατάφερε να επικρατήσει και στον λόγο του τόνισε χαρακτηριστικά: «Καταλαβαίνετε ότι σε στιγμές σαν και αυτές πρέπει να βάζουμε στην άκρη την πολιτική και να δουλεύουμε μαζί ως Αμερικανοί… Ο κορωνοϊός δεν ενδιαφέρεται αν είστε Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκρατικοί». Το σκηνικό των εκλογών πραγματοποιήθηκε με τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί η πανδημία. Στα εκλογικά κέντρα τόνιζαν ότι πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, μπαίνοντας ένας ένας και κρατώντας τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση. Στο κλίμα αυτό, εικόνες από Αμερικανούς πολίτες με μάσκες και γάντια στις κάλπες έκαναν το γύρω του διαδικτύου. Αψηφώντας την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, αποφάσισαν να βγουν από το σπίτι για να επιτελέσουν το «δημοκρατικό τους δικαίωμα», όπως ανέφεραν πολλοί ερωτηθέντες από δημοσιογράφους.

Παρά ταύτα, οι εξελίξεις σε μια τέτοια κατάσταση είναι ραγδαίες και οι αλλαγές καθημερινές. Έτσι, οι Αρχές της Πολιτείας της Louisiana ανακοίνωσαν ότι θα αναβάλουν για πάνω από δυο μήνες τα προκριματικά για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, με τα κρούσματα να αριθμούν σήμερα 1.388. Έτσι, η ψηφοφορία στη Louisiana θα διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου. Επιπλέον, οι προγραμματισμένες εκλογές στην Georgia για τις 24 Μαρτίου αναβλήθηκαν εξαιτίας των ανησυχιών για την επιδημία του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανακοίνωση για την ακύρωση των διαδικασιών τα κρούσματα ήταν 66, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 1.097.

Συμπερασματικά, οι εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών έχουν μεταβληθεί άρδην. Τουλάχιστον 13 πολιτείες έχουν αναβάλει τις ψηφοφορίες και περαιτέρω καθυστερήσεις προβλέπονται, με τους επίσημους ιατρικούς φορείς να προειδοποιούν για απομόνωση και «κοινωνική αποστασιοποίηση», το λεγόμενο social distancing, με στόχο τον περιορισμό του ιού. Από την άλλη, οι πολιτείες που μέσω αυτών των συνθηκών υλοποίησαν τις εκλογές, είχαν να αντιμετωπίσουν τη διττή πρόκληση της δημόσιας υγείας και της ορθής διεξαγωγής των εκλογών.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από τις μισές προκριματικές εκλογές (30 σε σύνολο 57) για την εκλογή του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Με τα έως τώρα δεδομένα, ο Biden κατέχει 1.174 αντιπροσώπους, ενώ ο Sanders μόλις 862. Τα νέα δεδομένα εν καιρώ πανδημίας και κορωνοϊού αλλάζουν τις ισορροπίες και τα προγράμματα. Όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε μια αδρανή κατάσταση, προσπαθώντας να προστατευτεί από μια νέα απειλή για την υγεία μας που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Παρά τις αντιρρήσεις που προβάλλουν πολλοί Αμερικανοί πολίτες ότι οι εκλογές πρέπει να συνεχιστούν, καθώς είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα, πρέπει να αποστασιοποιηθούμε λίγο από την κατάσταση και να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Τι συμβαίνει στον πλανήτη; Τι συμβαίνει γύρω μας; Πώς θα ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις για τις οποίες θα κριθούμε να λογοδοτήσουμε στο μέλλον; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε και σε αυτό το σκηνικό φαίνεται ότι τα primaries των Δημοκρατικών έρχονται σε δεύτερη μοίρα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και παγκοσμίως, με την παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί μουδιασμένη τον COVID-19.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Σιαπικούδη
Ελένη Σιαπικούδη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Είναι απόφοιτη του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα Politics and Economics of Contemporary Eastern and Southeastern Europe του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια πολιτικής, ιστορίας και διεθνών σχέσεων.