23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Αρχική#Cocooning_Time12 vintage ταινίες για να περάσει η καραντίνα

12 vintage ταινίες για να περάσει η καραντίνα


Της Αιμηλίας Μπέλμπα,

Μπορεί ο κορωνοϊός αναγκαστικά να μας έκλεισε μέσα στο σπίτι αλλά αυτή η απομόνωση μπορεί να είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για χαλάρωση και για να κάνουμε δραστηριότητες, για τις οποίες οι φυσιολογικοί ρυθμοί της καθημερινότητας μας δεν μας άφηναν χρόνο. Μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι να δει κανείς μια παλιά ταινία, που υπό άλλες συνθήκες, ίσως θα βαριόταν ή δεν θα είχε χρόνο να της δώσει μια ευκαιρία.

Στη λίστα που ακολουθεί, σας προτείνουμε μερικές vintage ταινίες, οι οποίες έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία του κινηματογράφου και παρά τις δεκαετίες, που έχουν περάσει από όταν προβλήθηκαν για πρώτη φορά, συνεχίζουν και θεωρούνται αριστουργήματα από τους ειδικούς της τέχνης. Η αρίθμηση είναι εντελώς τυχαία.

Casablanca (1942)

Ίσως η μοναδική ταινία για την οποία είναι βέβαιο πως θα έχει ακούσει κανείς ακόμα και αν δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του σε κινηματογράφο! Η Casablanca θεωρείται η ωραιότερη ταινία όλων των εποχών και όχι άδικα, καθώς είναι μια μίξη ρομάντζου και δράματος με έναν βαθιά ηθικό πυρήνα.

Μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική παρουσίαση της ταινίας εδώ.

Sunset Boulevard (1950)

To Sunset Boulevard είναι ένα χολιγουντιανό παραμύθι τρέλας, φιλοδοξίας και μοναξιάς. Θεωρείται μια από τις καλύτερες film-noir ταινίες και ξεκινά με την εμβληματική σκηνή ενός πτώματος να επιπλέει σε μια πισίνα, που αυτό και μόνο το λες μια πολλά υποσχόμενη αρχή. Αν ακόμα δεν σας πείσαμε, είναι η κατάλληλη ταινία για όσους έχουν μεγάλα όνειρα και προσπαθούν να τα φτάσουν με όλο τους το είναι.

Μπορείτε να διαβάσετε μια συνοπτική παρουσίαση της ταινίας εδώ.

North by Northwest (1959)

Πολλοί θεωρούν το North by Northwest ως την πρώτη ταινία του James Bond. Το κατασκοπικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους αγαπημένους Άλφρεντ Χίτσκοκ και Κάρι Γκραντ, είναι ομολογουμένως μια ξεχωριστή ταινία, με ένταση, ανατροπές και πάνω από όλα, στιλ.

Metropolis (1927)

Η γερμανική ταινία του ασπρόμαυρου βωβού κινηματογράφου Metropolis είναι μια από τις πρώτες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που δημιουργήθηκαν ποτέ και επιρροές της υπάρχουν σήμερα σε γνωστές ταινίες του είδους, όπως το Matrix και το Blade Runner.

Wizard of Oz (1939)

Η πιο γνωστή ταινία της πολύ ταλαιπωρημένης από το Χόλιγουντ Τζούντι Γκάρλαντ, το Wizard of Oz, είναι μια από τις ομορφότερες κλασικές οικογενειακές ταινίες, κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών. Η παραγωγή της, βέβαια, ήταν ένας εφιάλτης για όλους τους συμμετέχοντες.

Gone with the Wind (1939)

Οι ατάκες “Tomorrow is another day” και “Frankly, my dear, I don’t give a damn” και οι χαρακτήρες της Σκάρλετ Ο’ Χάρα και του Ρετ Μπάτλερ έχουν μείνει για πάντα στην ιστορία του κινηματογράφου. Το Gone with the Wind είναι επικό, είναι ρομαντικό, έχει λίγο πόλεμο, λίγο νάζια, λίγο φτώχεια και κακουχία και έναν από τους πιο πολύπλοκους και δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες, που γράφτηκαν ποτέ.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Σε αυτή την ταινία, η Όντρεϊ Χέπμπορν έχει κάνει την πιο εμβληματική της εμφάνιση με τα μεγάλα μαύρα γυαλιά, την μακριά μαύρη τουαλέτα και τις πέρλες στο λαιμό. Εκτός από αυτό το look, όλες οι εμφανίσεις της ηθοποιού στη συγκεκριμένη ταινία έχουν μείνει στην ιστορία. Όσον αφορά την ταινία αυτή κάθε αυτή, παρά την οπτική της ομορφιά, πιθανότατα θα σας αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση.

Roman Holiday (1953) & Sabrina (1954)

Σας τη φέραμε, αλλά έχουμε καλό λόγο που διαλέξαμε να συνδυάσουμε αυτές τις δυο ταινίες. Πρωταγωνίστρια και στις δυο ταινίες είναι ξανά η Όντρεϊ Χέπμπορν. Αμφότερες οι ιστορίες έχουν ως κοινό πυρήνα ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο και κατά τη διάρκεια της ταινίας, οι άνθρωποι που συναντά, αλλά και ό,τι της συμβαίνει, την ωριμάζουν και την κάνουν μια συνειδητοποιημένη γυναίκα. Όλα αυτά βέβαια με έναν γλυκό και ρομαντικό τρόπο, όπως άρμοζε στην συγκεκριμένη δεκαετία.

Citizen Kane (1941)

Ο Πολίτης Κέιν έχει επηρεάσει τις ταινίες της εποχής μας τεχνικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ταινία σε αυτή τη λίστα. Αυτό πρακτικά την κάνει ξεχωριστή στο πώς μας αφηγείται την ιστορία του πρωταγωνιστή και πώς μας βυθίζει σε ένα ταξίδι φιλοδοξίας και απληστίας.

Psycho (1960)

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δει κανείς έστω και μια φορά την σκηνή με την Τζανέτ Λι να ουρλιάζει μέσα στην ντουζιέρα, καθώς απέξω την πλησιάζει ο δολοφόνος της. Το Psycho, εκτός από το να μας κάνει όλους να κοιτάμε αν είναι κάνεις πίσω από την κουρτίνα της ντουζιέρας, είναι μια ιδιαίτερη ταινία, καθώς άνοιξε νέους δρόμους στο πώς μπορεί να προσεγγίσει ένας καλλιτέχνης στον κινηματογράφο «δύσκολα» θέματα, όπως η βία, η παραβατική συμπεριφορά, η σεξουαλικότητα και οι ψυχικές διαταραχές

What ever happened to Baby Jane? (1962)

Δεν έχουν υπάρξει ποτέ δυο σταρ, που να μισούν τόσο πολύ η μια την άλλη όσο η Τζόαν Κρόφοντ και η Μπέτι Ντέιβις. Η διαμάχη τους ήταν πασίγνωστη στο Χόλιγουντ, οπότε, όταν αναγκάστηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να «αναστήσουν» τις «ημίνεκρες» καριέρες τους, το αποτέλεσμα τράβηξε την προσοχή και ίσως, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, έκανε την ταινία λίγο περισσότερο ενδιαφέρουσα από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Το What ever happened to Baby Jane? με τα σημερινά δεδομένα είναι μια camp ταινία, όμως, παρά τη δόση της υπερβολής της, δεν μπορεί κανείς να μην μαγευτεί από την εξαιρετική ερμηνεία των δυο σπουδαίων αυτών ηθοποιών.

The four Horsemen of the Apocalypse (1921)

Αυτή η τελευταία πρόταση είναι για τους πολύ φανατικούς σινεφίλ αλλά και γενικά για τους λάτρεις της τέχνης. Το μακρινό 1921, η ταινία The four Horsemen of the Apocalypse του τότε ασπρόμαυρου και βωβού κινηματογράφου ήταν μια από τις πρώτες αντιπολεμικές ταινίες στην ιστορία του Χόλιγουντ. Επίσης, η συγκεκριμένη ταινία έκανε γνωστό και τον Ρούντολφ Βαλεντίνο, ο οποίος στη συνέχεια έγινε ο πρώτος ηθοποιός-σταρ του Χόλιγουντ και πασίγνωστος σε όλη την Αμερική, για την εικόνα του «Λατίνου εραστή» που παρουσίαζε.


Αιμηλία Μπέλμπα

Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.