22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήVillagers of Ioannina City: Το συγκρότημα που ενώνει τη rock με την...

Villagers of Ioannina City: Το συγκρότημα που ενώνει τη rock με την Ήπειρο


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Από το 2007 έχει προστεθεί στην ελληνική πειραματική ροκ σκηνή ένα συγκρότημα που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα. Αν σου έλεγε κάποιος ότι ακούει ηπειρώτικη rock, θα σου φαινόταν, πιθανώς, περίεργο. Κι όμως, πράγματι, οι Villagers of Ioannina City είναι αυτό το συγκρότημα που παντρεύει το παραδοσιακό με το rock και προσφέρει συναρπαστικά ακούσματα για όλα τα γούστα. Πιο συγκεκριμένα, ο ήχος τους αποτελεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό stoner και ψυχεδελικού rock με την ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι VIC;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης, ο Άκης, ο Αχιλλέας, ο Άρης και ο Κωνσταντίνος ήταν περίπου 14 ετών. Θέλοντας να εκφραστούν μέσα από τη μουσική που τόσο αγαπούσαν άρχιζαν να μαζεύονται και να παίζουν rock και metal τραγούδια που τότε άκουγαν. Χρόνια με τα χρόνια, έπειτα από πολλές αναζητήσεις και αυτοσχεδιασμούς, προέκυψε και το κλαρίνο. Το πείραμα αποδείχτηκε εκπληκτικό και άρχισε να γίνεται γνωστό μέσα από μικρές συναυλίες που ξεκίνησαν από τα Ιωάννινα και γρήγορα επεκτάθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα… και όχι μόνο.

Το 2014 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τον τίτλο Riza, το οποίο περιελάμβανε γνωστά ηπειρώτικα τραγούδια με rock εκτέλεση, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφόρησαν το «Ζβάρα» και το «Καρακόλια» με τεράστια απήχηση όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και εκτός αυτής. Έχοντας, λοιπόν, βλέψεις προς το εξωτερικό, σε Βαλκάνια και Ευρώπη, το 2019 κυκλοφόρησαν το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ τους με στίχους και μουσική εξ’ ολοκλήρου δικά τους. Φυσικά, ακόμη και σε αυτό το άλμπουμ το κλαρίνο δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείπει. Αυτό είναι, εξάλλου, το στοιχείο που κάνει τους VIC να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα rock συγκροτήματα.

Έτσι, οι συναυλίες ξεκίνησαν και με τον καιρό άρχιζαν να γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Από μικρά και άγνωστα φεστιβάλ, άρχιζαν να παίζουν σε μεγάλες σκηνές. Από τα μικρά και όμορφα Ιωάννινα, άρχιζαν να παίζουν σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού. Από εκατοντάδες κόσμο που τους παρακολουθούσε στην αρχή, άρχισαν να γεμίζουν ολόκληρα θέατρα, στάδια και γήπεδα. Οι συναυλίες τους βγαίνουν πλέον, σχεδόν πάντα, sold out , ενώ εύκολα διακρίνει κανείς σε αυτές ότι υπάρχουν θεατές όλων των ηλικιών. Από μικρά παιδιά, εφήβους και νέους με ανήσυχο πνεύμα που μόλις άρχισαν να μαθαίνουν τι ακριβώς σημαίνει παραδοσιακή μουσική, μέχρι ηλικιωμένους που έχουν μεγαλώσει με κλαρίνο, αλλά αγαπούν εξίσου και τα rock ακούσματα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Villagers of Ioannina City, φέρνουν κοντά όλες τις γενιές και γεμίζουν το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ τους. Το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν τους ακούει ζωντανά σε μια συναυλία σας διαβεβαιώνω ότι είναι ανεπανάληπτο. Η ενέργεια που μεταδίδουν στο κοινό και τα μηνύματα που περνούν μέσα από τους στίχους των τραγουδιών τους είναι μοναδικά. Σου προτείνω, λοιπόν, ανεπιφύλακτα, να τους ακούσεις και να γεμίσεις άφοβα την playlist σου με τραγούδια τους. Το «ηπειρόκ» είναι γεγονός και ήρθε για να «πάρει ζβάρα τα βουνά, τις κορφές…».


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.