23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Φρίντριχ Χάγιεκ

In Memoriam: Φρίντριχ Χάγιεκ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο εμβληματικός οικονομολόγος, πανεπιστημιακός και φιλόσοφος Φρίντριχ Χάγιεκ, γεννήθηκε στη Βιέννη, στην μεγάλη Αυστροουγγαρία στις 8 Μαΐου του 1899. Έμεινε γνωστός για την θεωρητική προσπάθεια υπεράσπισης του κλασσικού φιλελευθερισμού.

Υπήρξαν αρκετοί οι σημαντικοί σταθμοί της ζωής του. Το 1974 έλαβε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών μαζί με τον πολιτικό αντίπαλο του Γκουντάλ Μιρντάλ για την «πρωτοπόρα εργασία του στη θεωρία του χρήματος και των οικονομικών διακυμάνσεων και τη διεισδυτική του ανάλυση της αλληλεξάρτησης οικονομικών, κοινωνικών και θεσμικών φαινομένων».

Μαζί με τον μέντορα του Λούντβιχ φον Μίζες, συνέβαλε σημαντικά στη λεγόμενη Αυστριακή Σχολή Οικονομικής Σκέψης και ανανέωσαν το οπλοστάσιο του κλασσικού οικονομικού φιλελευθερισμού. Η συμβολή του υπήρξε εμβληματική. Ουσιαστικά ο Χάγιεκ καθιέρωσε την αντίληψη για το πώς η αλλαγή των τιμών παρέχει πληροφορίες που επιτρέπουν στα ανεξάρτητα άτομα μιας κοινωνίας να συντονίζουν τα οικονομικά και παραγωγικά σχέδια τους. Κάτι τέτοιο, θεωρείται μια σημαντική κατάκτηση της οικονομικής επιστήμης. Ακόμα συνέβαλε σημαντικά στην σκέψη της νομικής επιστήμης, όπως και στην σκέψη άλλων επιστημών της νευροεπιστήμης αλλά συνέβαλε και γενικότερα στην ιστορία των ιδεών.

Η υπηρεσία του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον οδήγησε στο να επιθυμεί να βοηθήσει να αποφευχθούν λάθη κρατών που οδήγησαν στον πόλεμο. Αυτή του η επιθυμία καθόρισε την μετέπειτα καριέρα του και τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του. Έζησε στην Αυστρία για αρκετό διάστημα, όπως επίσης και στη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και τη Γερμανία ενώ έγινε Βρετανός υπήκοος το 1938. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του ζωής στο London School of Economics (LSE), στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, όπου δίδαξε αρκετά χρόνια.

Το 1984 έλαβε ένα σημαντικό αξίωμα ζωής. Η Ελισάβετ Β΄ τον έχρισε μέλος του Τάγματος Τιμής έπειτα από πρόταση της πρωθυπουργού της Αγγλίας, Μάργκαρετ Θάτσερ «για τις υπηρεσίες του στη μελέτη των οικονομικών». Το 1991 έλαβε επίσης από τον Τζώρτζ Μπούς τη διάκριση του προεδρικού μεταλλίου ελευθερίας των ΗΠΑ. Τα γραπτά του επηρέασαν πολλούς πολιτικούς, όπως τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρέιγκαν, αλλά και τους πρωταγωνιστές της «Βελούδινης Επανάστασης», στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κατά την διάρκεια πτώσης της ΕΣΣΔ.

Ο Φρίντριχ Χάγιεκ πέθανε σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου του 1992, στο Φράιμπούργκ της Γερμανίας.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.