23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ τουρισμός σε «καραντίνα»

Ο τουρισμός σε «καραντίνα»


Της Βασιλείας Τζιτζικάκη,

Αρχές του έτους ήταν, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά την έννοια του κορωνοϊού. Κανείς δε μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθός του. Ποιος να μπορούσε να διανοηθεί ότι εν έτει 2020 θα μας μάστιζε μία πανδημία; Τον 21ο αιώνα; Κοιτούσαν όλοι δύσπιστοι τους «πιο υπερβολικούς» τότε. Στην αρχή όλοι κατηγόρησαν την Κίνα και όλοι οι υπόλοιποι θεώρησαν πως θα καταστραφεί η οικονομία της. Δεν πήγε το μυαλό κανενός πως το πρόβλημα πολύ σύντομα θα ήταν πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι το φανταζόμασταν.

Όταν, όμως, ο ιός μας «χτύπησε την πόρτα», πάλι δεν ταρακουνηθήκαμε αρκετά μέχρι που το πρόβλημα άρχισε να διογκώνεται με ταχύτερους ρυθμούς από τους αναμενόμενους. Το πρώτο «χτύπημα» ήταν ο τουρισμός! Τι σημαίνει, όμως, αυτό για μία χώρα όπως η Ελλάδα χωρίς κανένα βιομηχανικό υπόβαθρο για να απαλύνει οικονομικά την κατάσταση; Σημαίνει πως το 25% του ΑΕΠ μας στηρίζεται σε αυτόν. Όσοι έχουν γνώσεις οικονομικών, θα καταλάβουν ευκολότερα αριθμητικά τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Πολύ γρήγορα άρχισαν να ακυρώνονται ταξίδια προς όλους τους προορισμούς, όχι μόνο προς την Κίνα αλλά και τις γύρω χώρες. Άνθρωποι χάσανε τα χρήματά τους, πρακτορεία τους πελάτες τους, ξενοδοχεία με συνήθως υψηλή πληρότητα είδαν τον πίνακα κρατήσεων άδειο και οι αεροπορικές άρχισαν να χάνουν τη μία πτήση μετά την άλλη λόγω του ότι πέραν όλων των ακυρώσεων που είχαν, σύνορα χωρών κλείνουν καθημερινά οπότε οι εταιρείες αναγκάζονται να ακυρώσουν τις πτήσεις και να δώσουν πίσω στους πελάτες τα χρήματά τους. Οι επιπτώσεις, όμως, δεν είναι βραχυπρόθεσμες. Οι πελάτες των «low cost» αεροπορικών ακόμη και μετά το πέρας αυτής της κατάστασης δε θα εμπιστεύονται στον ίδιο βαθμό αυτές τις εταιρείες, καθώς έχασαν τα χρήματά τους χωρίς καμία ευκαιρία για αναβολή του ταξιδιού τους, εν αντιθέσει με εταιρείες-μέλη της ΙΑΤΑ οι οποίες έδωσαν δωρεάν αναβολή για άλλες ημερομηνίες στους ταξιδιώτες.

Ο κόσμος διχάστηκε. Έβλεπε τις ημερομηνίες των ταξιδιών του να πλησιάζουν και καθόταν άπραγος «μπας και αύριο αλλάξει κάτι». Μετά από πολλές ερωτήσεις σε ανθρώπους του τουρισμού για το εάν πρέπει ή όχι να ταξιδέψει κανείς τέτοια περίοδο, το συμπέρασμα ήταν πως είναι το λιγότερο, ριψοκίνδυνο. Η πρώτη ερώτηση σε άτομα που ανέβαλαν τα ήδη προγραμματισμένα ταξίδια τους ήταν «πόσα χρήματα έχασες;». Αν αναλογιστεί κανείς ότι ζούμε σε μία εποχή βιωματικότητας, σε μία εποχή που αυτό που ζητάει ο καθένας είναι εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις, το χειρότερο που μπορεί να χάσει είναι η ευκαιρία του να δει τόσο όμορφα μέρη. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η τουριστική ζήτηση.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα προκαλέσει αυτή η πανδημία είναι η κάκιστη ψυχολογία που δημιουργεί η παρούσα κατάσταση σε όλους. Ο φόβος, η μοναξιά, η στεναχώρια του να μη μπορεί να βγει κανείς έξω την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την άνοιξη, γνωρίζοντας πως εάν βγει θα θέσει τους γύρω του αλλά και τον εαυτό του σε κίνδυνο, είναι πιο λυπηρά από τον ίδιο τον κορωνοϊό.

Στην προσπάθεια να δοθεί χαρούμενη νότα στο τόσο σκοτεινό τοπίο, αξίζει να αναφερθεί πως όταν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση -διότι θα ξεπεραστεί- θα έχουν όλοι μία τεράστια ανάγκη να ταξιδέψουν, να δουν όμορφα μέρη, να περπατήσουν και να γεμίσουν «εικόνες». Επίσης, κάτι πολύ θετικό που ενδεχομένως να βγει από αυτήν την κρίση είναι ότι πιθανότατα θα αλλάξει η τουριστική πολιτική της χώρας μας, η οποία τόσα χρόνια είναι αριθμοκεντρική εκμεταλλευόμενη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα «του ήλιου και της θάλασσας». Όταν τελειώσει αυτή η πανδημία, θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για την εύρεση μίας νέας τουριστικής πραγματικότητας μέσα στην οποία ο πελάτης και η άνεση αυτού θα είναι το κύριο μέλημα. Σίγουρα μέχρι στιγμής έχει χαθεί ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για τον τουρισμό, καθώς λόγω της παρούσας κατάστασης ακόμη και η σεζόν η οποία είναι το πιο σημαντικό όπλο του τουρισμού μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα καθυστερήσει να ξεκινήσει. Επιπροσθέτως, ανακοινώθηκε ότι από τις 23 Μαρτίου και μέχρι τέλη Απριλίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Υποχρεωτικά, θα πρέπει να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό το μέτρο δεν είναι μόνο προληπτικό ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού αλλά και αναγκαίο στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς έχουν ακυρωθεί όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια μέχρι τέλη Απριλίου. Επιπλέον, τον τελευταίο καιρό τα ξενοδοχεία έχουν ελάχιστες έως καμία κρατήσεις, όπως είναι αναμενόμενο. Και αυτή η απόφαση ελήφθη, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης «προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, καθώς στους συγκεκριμένους χώρους συναθροίζονταν πολλά άτομα».

Το αισιόδοξο μήνυμα των ειδικών είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα με τη ζέστη το μικρόβιο θα εξασθενήσει, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το καλοκαίρι ο τουρισμός θα ξαναπάρει τα πάνω του, παρ’ όλο το μεγάλο χάσιμο χρημάτων που έχει μέχρι στιγμής.

Με το πέρας αυτής της κατάστασης, θα δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα η οποία σε όλους τους τομείς ίσως να είναι θετικότερα προσανατολισμένη στις αξίες της αλληλεγγύης, της αγάπης, της προσφοράς και της προστασίας, οι οποίες θα ανακάμψουν. Εάν ο καθένας από εμάς μεμονωμένα αποφασίσει να υιοθετήσει τις αξίες αυτές και να γίνει καλύτερος πρώτα για τον εαυτό του και μετά για τους άλλους, αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία και εδραίωση μιας καινούργιας πραγματικότητας πιο ποιοτικής και εναρμονισμένης στις αξίες της ηθικής. Η κρίση των αξιών είναι ένα μεγάλο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες, απλά δεν είναι έντονα αισθητή σε όλους καθώς η ανθρωπότητα ταλανίζεται από πολέμους, οικονομική κρίση και τώρα μία πανδημία. Αν σκεφτούμε ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού και προσπαθήσουμε να κερδίσουμε κάτι, αυτό είναι να καθίσουμε να συλλογιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όταν βγούμε από αυτήν τη δύσκολη περίοδο, θα δοθεί η ευκαιρία για την αναδιαμόρφωση του τουρισμού και για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Είναι σημαντικό λοιπόν, να ασκηθεί σωστή τουριστική πολιτική βλέποντας μακροπρόθεσμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των τουριστικών παροχών της χώρας μας. Είναι μία αφορμή για παγκόσμια αλλαγή σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς. Με τις αξίες, οι οποίες θα αναδυθούν διαμέσου αυτής της διαδικασίας, είναι ευκαιρία να δούμε το μέλλον ψύχραιμα και με μία πιο αισιόδοξη οπτική.


Βασιλεία Τζιτζικάκη

Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλεία Τζιτζικάκη
Βασιλεία Τζιτζικάκη
Γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτήν την περίοδο κάνει το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τίτλο «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών». Έχει εργαστεί στο έργο «Ψηφιοποίηση Εφημερίδων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης» με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μιλάει τέσσερις γλώσσες. Ενδιαφέρεται κυρίως για τα ταξίδια, τον πολιτισμό αλλά και την φωτογραφία.