16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

In Memoriam: Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε


Του Μηνά Στραβοπόδη, 

Ο Wolfgang Goethe υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα του 19ου αιώνα αφήνοντας το στίγμα του στο παγκόσμιο στερέωμα. Είχε μεγάλη αγάπη για τον κλασικισμό και στηλίτευσε τον ρομαντισμό. Τα έργα του ήταν θεμελιώδη, διότι μέσα από αυτά ξαναέγραψε από την αρχή τους κανόνες τις γερμανικής ποίησης. Επίσης τα έργα του άσκησαν τρομερή επίδραση σε φιλόσοφους όπως ο Hegel και ο Schopenhauer, συγγραφείς όπως ο Hesse και μουσικούς όπως ο Mozart και ο Wagner. Το σπουδαιότερο έργο του είναι «o Faust», το οποίο κυκλοφόρησε σε δύο τόμους. Μάλιστα ο Goethe είχε ζητήσει ο δεύτερος τόμος να κυκλοφορήσει μετά τον θάνατό του.

Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1749 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Γόνος εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας του είχε σπουδάσει νομική και ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου, ενώ η μητέρα του ήταν η κόρη του δημάρχου της Φρανκφούρτης. Χάρη στην οικονομική άνεση της οικογένειάς του ο Goethe είχε την δυνατότητα να μορφωθεί και να αναπτύξει μια σφαιρική προσωπικότητα. Μεταξύ άλλων έμαθε πολλές ξένες γλώσσες, όπως Ελληνικά, Λατινικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Διδάχθηκε επίσης χορό, ιππασία και κηπουρική. Λόγω και του καλλιτεχνικού οικογενειακού περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσε αλλά και της σχέσης του με την λογοτεχνία, ο Goethe, αποστασιοποιήθηκε από τον συντηρητισμό και τον ρωμαιοκαθολικισμό.

Το 1765 και μετά από προτροπή του πατέρα του, ο Goethe θα ταξιδέψει στη Λειψία για να σπουδάσει Νομική. Ωστόσο, σύντομα αντιλήφθηκε πως η νομική δεν τον εξέφραζε. Έτσι, άρχισε να διαβάζει πολλά λογοτεχνικά βιβλία και να γράφει συστηματικά ποιήματα. Ο Goethe επέστρεψε στην Φρανκφούρτη και από εκεί έφυγε για το Στρασβούργο όπου παρακολούθησε πολλά μαθήματα σχετικά με την ιστορία, την πολιτική, την χειρουργική και την χημεία.

Το 1771 ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στη Νομική και ξεκίνησε να εργάζεται ως δικηγόρος. Το 1772 αποφάσισε να αφήσει οριστικά την νομική και να στραφεί στην λογοτεχνία. Το 1774 αποτελεί έτος σταθμό για τον Goethe καθώς είναι το έτος που κυκλοφορεί το πρώτο του έργο με τίτλο «Τα πάθη του νεαρού Βερθέρου». Το έργο αυτό έκανε γνωστό τον Goethe ακόμη και πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας και αγαπήθηκε από πάρα πολλούς μεταξύ των οποίων ήταν ο Ναπολέοντας και ο Κάρολος Αύγουστος, Δούκας της Βαϊμάρης.

Το επόμενο έτος ο Δούκας της Βαϊμάρης θα καλέσει τον Goethe στην αυλή του. Η Βαϊμάρη αποτέλεσε σημαντικό μέρος για την ζωή του Goethe. Για τουλάχιστον 10 χρόνια θα γίνει σύμβουλος του Δούκα.

Ο Goethe ήταν ενάντια στην ενοποίηση της Γερμανίας, όπως επίσης και στην έννοια της δημοκρατίας με την έννοια ότι ο όχλος δεν μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα, παρόλα αυτά υποστήριξε τον Πόλεμο της Απελευθέρωσης. Το 1792 πήρε μέρος στη μάχη του Βαλμί και υπήρξε στρατιωτικός παρατηρητής για τον Δούκα. Για την προσφορά του στον πόλεμο αυτό του απονεμήθηκε ο τίτλος ευγενείας «φον».

Μια πολύ σημαντική γνωριμία του Goethe που άσκησε καταλυτικό ρόλο στη ζωή του, ήταν ο Fredrich Suller. Οι δύο άνδρες ήταν στενοί φίλοι. Ήταν και οι δύο συγγραφείς που αντάλλασσαν συχνά απόψεις και συμβουλές. Το 1805 μετά τον θάνατο του Suller, ο Goethe έπεσε σε κατάθλιψη και εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος απόλυτης εσωστρέφειας. Παρόλα αυτά, εξαιτίας του θανάτου του φίλου του ο Goethe εμπνεύστηκε τον Faust. Το 1809 δημοσιεύεται το πρώτο μέρος του Faust και τιμήθηκε για το έργο του αυτό με τον Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής από τον Ναπολέοντα.

Ο δεύτερος τόμος του Faust δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατο του Goethe καθώς αυτή ήταν η βούλησή του. Ένα κομμάτι του έργου αφορούσε την πώληση της ψυχής του ανθρώπου στο διάβολο με αντάλλαγμα την επίγεια εξουσία. Το έργο συντάραξε όχι μόνο την Γερμανική κοινωνία, αλλά γενικότερα όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Θεωρείται μάλιστα το κατεξοχήν έργο – δράμα των Γερμανών.

Ο Goethe έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καθώς στον πολιτισμό αυτό προσπαθούσε να βρει, όπως και το ρεύμα του κλασικισμού γενικότερα, το χαμένο παρελθόν της Γερμανίας. Η έμφαση στην αρχαία Ελλάδα, ήταν μια προσπάθεια προσδιορισμού της γερμανικής ταυτότητας.

Ο Goethe απεβίωσε στις 22 Μαρτίου του 1832 όντας σε ηλικία 83 ετών.

~Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do. What is not started today is never finished tomorrow~

-Johann Wolfgang von Goethe


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.