18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΕκλογές στο Illinois: Άνετη επικράτηση Biden, στενεύουν τα περιθώρια για τον Sanders

Εκλογές στο Illinois: Άνετη επικράτηση Biden, στενεύουν τα περιθώρια για τον Sanders


Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Υπό τη σκιά του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εσωκομματικές εκλογές στο Illinois, οι οποίες διεξήχθησαν κανονικά παρά την έντονη ανησυχία για χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων εξαιτίας του υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, σε αντίθεση με την πολιτεία του Ohio όπου οι εκλογές αναβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης νέων κρουσμάτων, προφυλάσσοντας τοιουτοτρόπως το σύνολο των πολιτών από τη δίνη της πανδημίας.

Τι έδειξαν οι κάλπες;

Το αποτέλεσμα της κάλπης ευνοεί για ακόμη μια φορά τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Obama Joe Biden, ο οποίος μοιάζει πλέον ακλόνητος από την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, με τον δεύτερο διεκδικητή του χρίσματος Bernie Sanders να αρχίζει να χάνει τις ελπίδες του για την επικράτηση, καθώς η υπεροχή Biden έχει ξεφύγει πλέον από τον έλεγχό του. Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών η έκβαση των εκλογών επιβεβαίωσε και αριθμητικά τη συμμετοχή του προέδρου Trump στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεδομένου ότι ξεπέρασε στις εκλογές της Τρίτης τον αριθμό αντιπροσώπων που απαιτούνταν για την ανάδειξη του νικητή της εσωκομματικής διαδικασίας.

Στην πολιτεία του Illinois, παραδοσιακού προπύργιου των Δημοκρατικών, ο Biden κατάφερε να συγκεντρώσει το 59% των ψήφων κερδίζοντας 94 αντιπροσώπους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Sanders ο οποίος περιορίστηκε μόλις στο 36,1%, αποδίδοντάς του 59 αντιπροσώπους. Πού οφείλεται, ωστόσο, η μεγάλη αυτή διαφορά στα ποσοστά των δύο μονομάχων;

Τι λένε τα στατιστικά;

Το κλειδί στο εν λόγω ερώτημα έγκειται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Illinois δηλώνουν συντηρητικοί, γεγονός που καθιστά τον Biden βάσει της φιλελεύθερης πολιτικής του ελκυστικότερο στα μάτια τους σε σχέση με τον Sanders, ο οποίος εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και παραμένει πιστός στη δημοκρατική-σοσιαλιστική ιδεολογία πάνω στην οποία διαμόρφωσε και την προεκλογική του καμπάνια. Την εν λόγω θεωρία επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία, καθώς το 38% των ψηφοφόρων του Illinois που αυτοχαρακτηρίζονται ως συντηρητικοί ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας Biden με ποσοστό 72%, εν αντιθέσει με τους ψηφοφόρους που δηλώνουν «πολύ φιλελεύθεροι», οι οποίοι υποστήριξαν με την ψήφο τους τον γερουσιαστή του Vermont με ποσοστό 67%.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την ψήφο εντοπίζουμε και όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες. Οι νεότερες γενιές τάσσονται σταθερά υπέρ της υποψηφιότητας Sanders, τη στιγμή που o Biden φαίνεται να μονοπωλεί την ψήφο των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων. Πιο συγκεκριμένα, η ηλικιακή ομάδα 17-44 εμπιστεύεται τον Sanders σε ποσοστό 66%, ενώ οι ηλικίες 45+ ψήφισαν υπέρ του Biden σε ποσοστό 76%, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία περί «χάσματος γενεών» όσον αφορά την πρόθεση ψήφου που έχει διαμορφωθεί από την έναρξη των προκριματικών εκλογών. Η ψήφος των Αφροαμερικανών συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των ποσοστών του Biden δεδομένου ότι η συμμετοχή του στην κυβέρνηση του πρώτου μαύρου Αμερικανού προέδρου έχει ταυτίσει την εικόνα του με τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ενώ και η δημόσια στήριξη του Obama προς το πρόσωπό του επηρεάζει άμεσα την απόφασή τους.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τον Trump;

Δεδομένου ότι οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία των Δημοκρατικών έχουν εδώ και αρκετό καιρό ξεχωρίσει, τίθεται το ζήτημα του ποιος θα μπορούσε βάσει της προσωπικότητας, αλλά και του πολιτικού του προγράμματος να αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές τον πρόεδρο Trump δίνοντας οριστικό τέλος στην «επικίνδυνη» και «κοστοβόρα», όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζουν, πολιτική του. Η απάντηση των πολιτών του Illinois είναι σαφής, καθώς το 68% θεωρεί τον Biden το καταλληλότερο πρόσωπο για τη μάχη κατά του Trump έναντι του 28% των ψηφοφόρων που εμπιστεύονται τη λύση Sanders για την πολυαναμενόμενη αναμέτρηση.

Τίτλοι τέλους για τον Sanders;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πορεία του Bernie Sanders για τη διεκδίκηση του χρίσματος θα τερματιστεί άμεσα, καθώς οι αριθμοί αλλά και τα συνολικά έως τώρα αποτελέσματα δε λειτουργούν υπέρ του. O ίδιος απέφυγε να κάνει δηλώσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών της Τρίτης, ενώ και οι βλέψεις του για ενίσχυση των ψήφων του μέσω οργανωμένων ομιλιών, συγκεντρώσεων αλλά και ταξιδιών στις πολιτείες όπου θα διεξαχθούν οι επόμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις έχουν ναυαγήσει εξαιτίας της πανδημίας η οποία έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον των πολιτών από τις εξελίξεις των εκλογών, ενώ συγχρόνως περιορίζει οποιαδήποτε μετακίνησή τους.

Σε αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του Sanders στον αγώνα διεκδίκησης του χρίσματος, ο Biden εμφανίζεται έτοιμος να δαμάσει τον τυφώνα Trump, υπογραμμίζοντας μέσω των δηλώσεών του στο Twitter για το αποτέλεσμα των εκλογών της Τρίτης ότι προτεραιότητά του παραμένει η ενότητα του κόμματος αλλά και του αμερικανικού έθνους: «Σας ευχαριστώ όλους στην Arizona, τη Florida και το Illinois που υποστηρίξατε την εκστρατεία μου. Από την πρώτη μέρα οι στόχοι μας ήταν να ενώσουμε το κόμμα και το έθνος μας και απόψε είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας. Ας το κάνουμε μαζί».


Σωτηρία Γιαννακοπούλου

Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.