16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΤι πρέπει να ξέρω για τον κορωνοϊό;

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορωνοϊό;


Της Αγγελικής Κουτουφά,

Τα κρούσματα στην Ελλάδα ξεπερνούν πλέον τα 400. Βασικός παράγοντας ανησυχίας για το νέο κορωνοϊό θεωρείται η αυξημένη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει και η ταχύτητα εξάπλωσης σε όλες τις ηπείρους. Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται, όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τον σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Πώς να προστατευτείτε; 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό συστήνονται:

• Χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

• Εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο.

• Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή.

• Άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

• Άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Πόσο διαρκεί η επώαση και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα; 

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, γεγονός που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους –σύμφωνα με εκτιμήσεις– θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.

Πηγή εικόνας: kodex.me

Νοσοκομεία αναφοράς για τον ιό σε όλη την Ελλάδα

Συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό σε όλη τη χώρα, τα οποία ορίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19. Σε αυτά τα υγειονομικά ιδρύματα, καθώς και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών, έχει καταγραφεί επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει θέσει σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή βοηθείας 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορωνοϊό.

Τεστ για κορωνοϊό: Πότε το κάνω, πού γίνεται;

Η βασική οδηγία του ΕΟΔΥ προς όλους μας είναι να μην υπάρχει πανικός και να μην προσφεύγουμε να κάνουμε τεστ για κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς: Παστέρ, Μικροβιολολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.

Για να σταλεί δείγμα, όμως, σε αυτά θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορωνοϊό να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, θα ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα). Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και, αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός, είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του. Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, το τεστ δεν γίνεται.


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.