23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕκλογές στη Βαυαρία εν μέσω κορωνοϊού

Εκλογές στη Βαυαρία εν μέσω κορωνοϊού


Του Κωνσταντίνου Λίκα,

Η Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020, φαντάζει σαν μία απλή ημέρα εκλογών. Στην Βαυαρία, εκείνη την ημέρα, έλαβαν χώρα εκλογές για όλους τους 2.000 δήμους του κρατιδίου, όπως και σε 71 δημοτικά συμβούλια και 25 πόλεις. Εάν σε κάποιο δήμο ή δημοτικό συμβούλιο δεν κερδίσει ένας/μία υποψήφιος το 50% των ψήφων, προβλέπονται επαναληπτικές εκλογές για τις 29 Μαρτίου 2020 μεταξύ των 2 επικρατέστερων υποψηφίων.

Οι εκλογές εκείνες, ωστόσο, παρουσιάζουν ένα αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται η συμμετοχή στις εκλογές να ξεπερνάει το 58,7%, αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, επειδή αυξήθηκαν οι επιστολικές ψήφοι. Παρόλο που θα μπορούσαν να αναβληθούν οι εκλογές, η επιστολική ψήφος αποδείχτηκε ως μία εναλλακτική σε μία κατάσταση όπου οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η πανδημία δεν έλαβε διαστάσεις ακόμα στην Βαυαρία, αλλά πολλοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην το διακινδυνέψουν.

Το άλλο ενδιαφέρον πόρισμα είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που έρχεται αντίρροπο με τις τάσεις σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, 18 δημοτικά συμβούλια στο κρατίδιο θα πάνε σε δεύτερο γύρο αναμετρήσεων, κυρίως δε στην Βόρεια Βαυαρία, όπου το CSU (οι Χριστιανοδημοκράτες της Βαυαρίας) κυριαρχούσαν, αλλά πλέον βλέπουν δυσκολίες στην κυριαρχία τους. Σε 46 εκλογικές περιφέρειες όπου βγήκε τελικό αποτέλεσμα, το CSU κέρδισε 36, αυξημένο κατά 2, όπου επικράτησε επί φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών στις περιφέρειες Tirschenreuth και Dingolfing – Landau αντίστοιχα. Οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (Freie Wähler) 6, και το SPD και οι Πράσινοι ένα έκαστοι.

Από την Süddeutsche Zeitung εξετάζουμε και τα αποτελέσματα στις μεγάλες πόλεις. Οι μεγαλύτερες πόλεις της Βαυαρίας είναι οι εξής: Μόναχο, Νυρεμβέργη, Augsburg, Regensburg και Ingolstadt.

  • München: Δεύτερος γύρος μεταξύ του υπηρετούντος δημάρχου Dieter Reiter (SPD), που ηγείται με 48%, έναντι της υποψηφίας του CSU Kristina Frank.
  • Nürnberg: Δεύτερος γύρος μεταξύ SPD (Thorsten Brehm) και CSU (Marcus König).
  • Augsburg: Δεύτερος γύρος μεταξύ CSU (Eva Weber, 40%) και SPD (Dirk Wurm 18,8%).
  • Regensburg: Δεύτερος γύρος μεταξύ Astrid Freudenstein (CSU) και της υπηρετούντος Gertrud Maltz – Schwarzfischer (SPD).
  • Ingolstadt: Δεύτερος γύρος μεταξύ του υπηρετούντος Christian Lösel (CSU) έναντι του Christian Scharpf (SPD).

Το CSU αισθάνεται ότι έχει πετύχει καλύτερα αποτελέσματα από όσα ανέμενε. Ο πρόεδρος του CSU Markus Söder το βλέπει θετικά. Αφετέρου δε, οι πράσινοι θεωρούν ότι το CSU είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης και θεωρούν τους εαυτούς τους νικητές, καθώς έχει αυξηθεί η παρουσία τους στα δημοτικά συμβούλια με πάνω από 1.000 στελέχη να έχουν μπει.

Σαφώς και τα δύο κόμματα θεωρούν τους εαυτούς τους νικητές. Παρόλα αυτά, παρά την αύξηση των πρασίνων, η προέλασή τους έχει χάσει ατμό. Απεναντίας, το CSU ενισχύθηκε στις φετινές εκλογές. Μολονότι πρόκειται για δημοτικές εκλογές, το CSU βαίνει ενισχυμένο στην επαρχία, όπου φαίνεται ότι πρώτον ανακόπηκε η αύξηση του AfD και δεύτερον η πιο συντηρητική στάση του CSU αποδίδει καρπούς για το κόμμα. Επίσης, αποδεικνύει ότι η προέλαση και των Πρασίνων, τουλάχιστον στην Βαυαρία, μπορεί να μετριαστεί, ιδίως στην εξοχή.

Συνολικά, οι εκλογές στην Βαυαρία την περασμένη Κυριακή μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί, αλλά αποδεικνύεται ότι η πτώση των Χριστιανοδημοκρατών στην Γερμανία δεν είναι δεδομένη. Αν μη τι άλλο, η απόδοση των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών είναι ενδιαφέρουσα απόδειξη ότι μπορεί να αναχαιτιστεί. Πολύ δε σημαντικότερο, ο κορωνοϊός δεν πρέπει να επιτραπεί να παρεμποδίσει την λειτουργία της δημοκρατίας.


Κωνσταντίνος Λίκας

Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Master of Finance της Frankfurt School of Finance and Management. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά, αλβανικά, ιαπωνικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της DAAD. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά, αλβανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Λίκας
Κωνσταντίνος Λίκας
Γεννήθηκε το 1995 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Εφαρμοσμένα Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενδιαφέρεται κυρίως για διεθνή χρηματοοικονομικά, τραπεζικά, φορολογικά και εμπορικά ζητήματα, όπως και για γερμανικά και διεθνή πολιτικά ζητήματα. Ενδιαφέρεται επίσης για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας. Είναι υπότροφος της διεθνούς ακαδημαϊκής υποτροφίας (IPS) του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, τουρκικά και ελληνικά.