25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί το Erasmus θα σου σημαδέψει τη ζωή

Γιατί το Erasmus θα σου σημαδέψει τη ζωή


Της Μαρίας Κοζανίτη,

Το άρθρο αυτό θα είναι για άλλη μία φορά σε προσωπικό τόνο, καθώς θα μιλήσω για τις μόλις δύο (δυστυχώς) εμπειρίες μου ως φοιτήτρια Erasmus. Τους τελευταίους πέντε μήνες είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να συμμετάσχω σε δύο προγράμματα Youth exchange (ανταλλαγής νέων) στην Ιταλία. Τα προγράμματα Youth exchange διαρκούν δέκα μέρες και έχουν κύριο στόχο την αλληλεπίδραση των φοιτητών διαφόρων λαών της Ευρώπης μέσα από διάφορες δραστηριότητες στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης. Στην ουσία, τα youth exchange αποτελούν μία συνύπαρξη διαφορετικών κουλτούρων με έμφαση στην επικοινωνία έξω από το σκληρό πυρήνα της εκπαίδευσης.

Γιατί το Erasmus, λοιπόν, θα σου σημαδέψει τη ζωή; Γιατί αυτές οι δέκα μέρες είναι μοναδικές, είναι πρωτόγνωρες, είναι διαφορετικές από οτιδήποτε άλλο έχεις κάνει μέχρι τώρα. Γιατί νιώθεις ελεύθερος μακριά από όλα, υποχρεώσεις, άγχη, καθημερινότητα. Γιατί οι γνωριμίες που κάνεις είναι αμέτρητες, το ταξίδι γνωριμίας νέων τόπων, κουλτούρων και ανθρώπων είναι ασταμάτητο. Γιατί μέσα από την επαφή με άτομα τόσο διαφορετικά μαθαίνεις νέες πτυχές του εαυτού σου, αναπτύσσεις νέους ορίζοντες, δοκιμάζεις ξανά τα όρια σου. Γιατί γίνεσαι ανεξάρτητος, επιβιώνεις σε ένα διαφορετικό περιβάλλον με κανένα οικείο άτομο και γιατί όλο αυτό το σκηνικό σου αρέσει μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ.

Γιατί τα γέλια και οι χαρές θα είναι ατελείωτα και γιατί δεν θα υπάρξουν στιγμές στεναχώριας. Παρά μόνο οι στιγμές του αποχαιρετισμού. Γιατί το να διδάσκεις στους ξένους ελληνικές λέξεις θα είναι ξεκαρδιστικό. Γιατί το να μάθεις παραδοσιακούς χορούς ξένης χώρας θα μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη σου. Γιατί μέσα σε δέκα μέρες δένεσαι τόσο με κάποια άτομα, όσο δεν δένεσαι με άλλους χρόνια. Γιατί γινόμαστε όλοι ίσοι. Σεβόμαστε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου. Γιατί όποιον ερασμίτη και να ρωτήσεις θα σου πει ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει κάνει.

Γιατί αλλάζεις συνήθειες, μυρωδιές, εικόνες. Γιατί μαθαίνεις να διασκεδάζεις με διαφορετικά ακούσματα και να γίνονται κομμάτι σου. Γιατί δεν σημαίνει μόνο ατελείωτα πάρτυ, γέλιο και αξέχαστες στιγμές, αλλά κυρίως νέοι προορισμοί, νέα γεωγραφικά και πολιτισμικά τοπία, καινούργιες συνήθειες και τρόπος ζωής, τελειοποίηση ξένων γλωσσών και φιλίες ζωής. Γιατί αυτοί οι φίλοι είναι διαφορετικοί από όλους τους άλλους. Είναι μέρος των πιο ξέγνοιαστων στιγμών της ζωής σου και είναι συνδεδεμένοι μόνο με στιγμές χαράς.

Μια μοναδική εμπειρία, αδιαμφισβήτητα δεν συγκρίνεται με καμία. Μέσα από τη συναναστροφή με τόσο κόσμο, όχι μόνο γνωρίζεις κουλτούρες, συνειδήσεις και συνήθειες, αλλά νιώθεις ότι ξαναγνωρίζεις από την αρχή τον ίδιο σου τον εαυτό.


Μαρία Κοζανίτη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Είναι 21 ετών, φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει ακατάπαυστα, θέλει να είναι ενήμερη για τα πάντα και στον ελεύθερο της χρόνο κάνει εθελοντικά διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή και διαβάζει βιβλία ψυχολογίας. Λατρεύει τα ταξίδια και ευελπιστεί μέσα από τη δημοσιογραφία να αλλάξει τον κόσμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.