15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΣαλβίνι: Πολιτικοποιεί την εξάπλωση του κορωνοϊού για να κερδίσει πολιτικό έδαφος

Σαλβίνι: Πολιτικοποιεί την εξάπλωση του κορωνοϊού για να κερδίσει πολιτικό έδαφος


Του Αργύρη Ηλιάδη, 

Ο σκληρός ευρωσκεπτικιστής και ακροδεξιός πολιτικός, Ματέο Σαλβινί, στην προσπάθειά του να ανέβει στο υψηλότερο βάθρο της πολιτικής σκηνής και να καταφέρει να κατακτήσει την πολυπόθητη πρωθυπουργία, επιστρατεύει μέχρι και την εξάπλωση του κορωνοϊού για να επιρρίψει ευθύνες στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

Μάλιστα, προτρέπει τον πρωθυπουργό της Ιταλικής κυβέρνησης σε παραίτηση «εάν δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την Ιταλία και τους Ιταλούς». Η προσπάθεια του Σαλβίνι με σύμμαχό του τον κορωνοϊό, έγκειται στο να καταδείξει τις ενέργειες της ισχύουσας κυβέρνησης ως υπαίτιες για την τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα. Οι θανόντες ξεπερνούν τους 1.800, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 25.000.

Εν συνεχεία, με πρόσχημα τον ελλιμενισμό του πλοίου διάσωσης Ocean Viking μίας ΜΚΟ στο λιμάνι Pozzallo της Σικελίας με 276 Αφρικανούς μετανάστες, υποστήριξε ότι: «η Ιταλία πρέπει να θωρακίσει καλύτερα τα σύνορά της». Έτσι, άφησε έναν υπαινιγμό πως ο αφρικανικός πληθυσμός στο καράβι αποτελεί απειλή για τους Ιταλούς, καθώς μπορεί να ενισχύσει την εξάπλωση του ιού και να θρηνήσουν περισσότερα θύματα.

Στην περίπτωση του καραβιού, οι επιβάτες πέρασαν στην απομόνωση 14 ημέρες και παράλληλα ελέγχθηκαν για τυχόν συμπτώματα, ενώ το πλήρωμα περιορίστηκε στο χώρο του πλοίου. Τις προηγούμενες δηλώσεις ήρθε για να υποστηρίξει με σχετική δήλωσή του στη Γένοβα: «η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει τον κορωνοϊό. Το να επιτραπεί στους μετανάστες να αποβιβάζονται από την Αφρική, όπου επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού, είναι ανεύθυνο». Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι στιγμής, κανένα κρούσμα δεν έχει συνδεθεί με την ύπαρξη αλλοδαπού αφρικανικής καταγωγής στην Ιταλία, κάτι που αμέσως αποκλείει το «σενάριο» του Σαλβίνι.

Μετά την πολιτική του ήττα από την Εμίλια-Ρομάνια και με το όραμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών να απομακρύνονται, ο ακροδεξιός πολιτικός προέβη σε πρωτοφανές πολιτικό παραλήρημα. Χτύπησε θυροτηλέφωνο σπιτιού στο οποίο διαμένει οικογένεια ιταλοτυνησιακής καταγωγής και ρώτησε ένα 16χρονο μέλος «αν πουλά ναρκωτικά». Παρά το πλήθος αρνητικών σχολίων που δέχτηκε, δε φάνηκε να μετάνιωσε για την πράξη του αφού δεν ζήτησε συγγνώμη. Στην ήττα του στη Νότια Ιταλία, καταλυτικό παράγοντα αποτέλεσε η επιλογή υποψήφιας περιφερειάρχη χωρίς ισχυρή προσωπικότητα και μάλλον, με άγνοια των σοβαρότερων προβλημάτων που ταλανίζουν τις περιοχές.

Άραγε, όλα αυτά θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των Ιταλών ψηφοφόρων αναδεικνύοντας τον Ματέο Σαλβίνι επόμενο πρωθυπουργό; Μάλλον, τα κακοστημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν μπορούν να επηρεάσουν τη γνώμη του κοινού, όπως αποδείχτηκε και στις εκλογές της περιφέρειας της Καλαβρίας. Ο 47χρονος ακροδεξιός ηγέτης της «Λέγκα του Βορρά», έχει ένα διακαή πόθο να πάρει τα πρωθυπουργικά ηνία από τον Κόντε, για να ορθοποδήσει οικονομικά και πολιτικά η Ιταλία. Στον απόηχο των πράξεών του όμως δεν φαίνονται οι προθέσεις του για την άνοδο της χώρας, παρά μόνο η κάψα για την καρέκλα της εξουσίας.


Αργύρης Ηλιάδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.